Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BOOT process - strange lag before F8

24 Jan 2010   #1
vooyeQ

Windows 7 Ultimate x64
 
 
BOOT process - strange lag before F8

Hi,

I've encountered a strange problem. After switching on or rebooting PC, the POST screen shows up. Prints all the info about PC, drives, additional controllers. Right after that, it should find the boot drive, the boot partition and start booting, but there is a certain lag that bugs me. Everything stops for 2 or 3 seconds, screen is black but there is a cursor blinking in upper left corner. Then the screen fades to black and boot process continues. I can't do much during the lag. Only after it I am able to e.g. hit F8 to open boot menu(this one that allows me to choose for example Safe Mode).

That situation doesn't happen when I decide to boot from any other drive (including USB sticks) so it's certainly a W7 issue. I've enabled boot logging but it kicks in after the lag. It has something to do with the W7 loader itself.

I've made myself an image of a clean W7 installation (using ntfsclone, linux tool). Already restored it a few times, some time ago it worked like a charm, but recently I did restore it but I still get the lag(no hardware changes, one BIOS setting changed, but reverted it and still laggy). Unfortunately I forgot to backup the boot partition maybe that's the problem as the lag happens just as the boot process starts.

In the meantime I'll try to get myself a clean boot partition somehow, but I am still looking for suggestions.

Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
25 Jan 2010   #2
vooyeQ

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi,

Found a partial solution. Maybe somebody will find that useful someday :]
It happened after I booted W7 with pendrive connected. Since then boot lags started. The solution was to recover boot partition(W7 install CD repair, showed no errors but fixed boot lag) and never boot system with USB stick connected otherwise the lag returns.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BOOT process - strange lag before F8




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Strange processes on my process list
Hello. First, I don't know is it right forum for this question. If not, please move my thread to other forum. I was not looking at this list and today I did it for no reason and noticed something that I'm not sure about. 1. hyoidragaslope.exe. User name that run this process : System ...
System Security
Accelerate boot process
Only I use my laptop and have set no password. But several icons appear on starting computer that I have to eliminate by hitting "enter key" before system will boot. How can I get the system to completely boot without further intervention when I turn it on?
General Discussion
Possible strange network activity in Process Hacker?
I use Process Hacker as a task manager replacement and I sometimes glance at the “Network” tab. Last week when I was looking at the “Network” tab, I saw a weird website under the “Local Address” column that I’ve never seen before: traffic.acwebconnecting com Honestly, I cannot recall...
System Security
Windows stops during boot process
Hi Good Peoples, Have a problem and am hoping for some help please. My PC goes through the BIOS stage and starts to load Windoze 7, the GUI comes up and then it just stays there, goes into space with nothing happening. I have booted in Safe Mode and that works, but it won't boot into Safe...
General Discussion
Strange Task Manager Process Names
I have Windows 7 64 bit OS. However, under task manager the processes are showing: iexplore.exe*32, itumes.exe*32, etc. I've never seen this before. My computer is running slower, and has frozen a few times since I first saw this. Don't know if this could be causing a problem. Any help would...
General Discussion
I have a strange process
that I disabled. It's name is 'bcfcabcedfbedc.exe'. Could this be a trojan or keylogger or something else bad? How can I delete this process entry? I can't find it in 'msconfig'. Thanks. Windows 7 Prof x64
System Security


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:50.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App