Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Which Mictrosoft Corp. Service is killing my boot time?

09 Apr 2010   #1
WillyMF1

Win7 64 Ult
 
 
Which Mictrosoft Corp. Service is killing my boot time?

When I first installed 7, I booted in under 20 second. Now it takes almost 50, all of it at the spinning circle welcome screen.

Using msconfig, and doing a diagnostic startup, my system boots in 17 seconds again. Disabling all startup items and non microsoft system services doesn't reduce the boot time back to the diagnostic time. That only leaves the microsoft corporation services right?

Are there any microsoft services added in a patch that are known to double boot times? Any ideas on which of the many services I should try to disable?

TIA


My System SpecsSystem Spec
.
09 Apr 2010   #2
not so gray matter

W7 Ult. x64 | OS X
 
 

Trying going through the services to figure out which is the problem:

Start > Control Panel > System & Maintenance > Administrative Tools > System Configuration
Continue (Provide Admin Credentials)
General > Selective Startup
Under Selective Startup, Uncheck Load Startup Items
Services > Check the Hide all Microsoft Services box > Disable All
Apply > OK > Restart

After finishing the restart, enable half of the services and try again. If it returns, try enabling the services one by one to figure out which is the problem
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2010   #3
Scotteq

Windows 7 (x64)
 
 

My first suspect if/when this happens is a device driver, especially USB ones. Disconnect everything except what's absolutely necessary and see does that affect startup time. If so, you may then add the devices back over time. If/when startup time jumps again, you have a likely suspect.
My System SpecsSystem Spec
.

09 Apr 2010   #4
WillyMF1

Win7 64 Ult
 
 

Are the microsoft services what load the drivers or are the drivers something that are separately disabled when choosing diagnostic mode in msconfig?
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2010   #5
Scotteq

Windows 7 (x64)
 
 

Device drivers are separate and won't show up in msconfig. Windows also doesn't load/activate unnecessary devices when in diagnostic mode. This is another reason I suspect a bad/hung driver. Just unplug devices so the OS won't load the drivers for them, and start in normal mode. If that returns your startup times to normal, then it's definitely not an issue with the OS and all you need to do is figure out which device is the source.
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2010   #6
WillyMF1

Win7 64 Ult
 
 

OK, great. Thanks for helping me understand.
My System SpecsSystem Spec
09 Apr 2010   #7
neo101

WIN7 Ultimate 64bit
 
 

1, discovering USB device - pull em all out then reinsert one at a time - reboot/test
2. network or wireless connection, switch each off in device manager - reboot to test
3, look for conflicts in 'system information'
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2010   #8
01101001

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Out of curiosity, have you changed your desktop wallpaper to solid colour? This will cause a 30 sec boot delay (its a documented bug).
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2010   #9
Tepid

Win 7 Ultimate 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by 01101001 View Post
Out of curiosity, have you changed your desktop wallpaper to solid colour? This will cause a 30 sec boot delay (its a documented bug).
http://support.microsoft.com/kb/977346
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2010   #10
not so gray matter

W7 Ult. x64 | OS X
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Tepid View Post
Quote   Quote: Originally Posted by 01101001 View Post
Out of curiosity, have you changed your desktop wallpaper to solid colour? This will cause a 30 sec boot delay (its a documented bug).
The Welcome screen may be displayed for 30 seconds during the logon process after you set a solid color as the desktop background in Windows 7 or in Windows Server 2008 R2
Hmm, I don't like installing random hotfixes. I use a solid background and my boot is about 50 seconds. I wonder if I switch to a tiled 10x10 black square will it still have trouble...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Which Mictrosoft Corp. Service is killing my boot time?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Cannot start Windows Time service
Hi I noticed my PC failed to update to daylight saving time. So I tried to synchronise the clock (CP->Date & Time->Internet Time but I got the message "Windows Time Service is not running." Into services and sure enough it is there but not started. Actions->Start produces a window that says...
General Discussion
Any BIOS updates for the Pegatron Corp NARRA5 to support AM3 prossesor
I ordered an AMD Phenom ll x 4 (AM3) for my PC with a Pegatron Corp NARRA5 Motherboard (AM2+) and I've heard that you need specific BIOS updates to support AM3. Since I've never updated the BIOS for the motherboard that is in a PC from April 2010 and Pegatron is probably dead, can you find any BIOS...
Hardware & Devices
Win7 New Samsung DVD properties still shows TSST corp
High I just replaced my dvd drive on an Inspiron 570, windows installed the driver for the new Samsung without error. In imgburn in the select drive it shows the the old TSST Corp as does the properties for the drive in "computer icon". Is this something that I should worry about ?
Hardware & Devices
Will Jaton Corp - GeForce 400 Graphic Card support win 7 home premium
Hi guys i have a window 7 home premium so my question is will Jaton Corp - GeForce 400 Graphic Card work best with the windows 7 effect and etc.. jaton corp is using GeForce2 MX400. Here is its info from bestbuy.com Video-118PCI Series is 2D/3D graphics and multimedia accelerator, which ...
Graphic Cards
System Time Service
I've noticed that whenever I startup the Windows Time service in services.msc is stopped & I have to physically start it. For the System Clock to synchronise it must always be running. Under Properties it is set to Start and is on Automatic, plus restart on 1st and 2nd failure. Can any of...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:35.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App