Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Delay on boot

25 Apr 2009   #1
XRaptor

Windows 7 x64
 
 
Delay on boot

Installed fresh copy of Win7 build 7100 x86 and there is long delay in boot sequence. Just windows logo animation shows and there is no activity around 1-2 minutes. Then Windows just start up without any error. Anyone know how to check what should be wrong? Previous builds was ok.

On ntbtlog.txt just found:
...
Did not load driver \SystemRoot\System32\drivers\vga.sys
Loaded driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Did not load driver \SystemRoot\System32\Drivers\NDProxy.SYS
Loaded driver \SystemRoot\system32\drivers\RTKVHDA.sys
...
Loaded driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
Did not load driver \SystemRoot\System32\DRIVERS\srv.sys
Loaded driver \SystemRoot\system32\DRIVERS\asyncmac.sys


My System SpecsSystem Spec
.
26 Apr 2009   #2
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

vga.sys, video driver could have become corrupted

NDProxy.SYS is a network device driver ... Go into Device Manager and see if you have two active network device drivers running. If you do, see which one is the 'default' driver, then disable the other one.

Run system file checker:

Type "cmd" into the Search box above the Start Button>and when cmd comes up
at the top of the Start menu>right click cmd and click "run as Admin" and
when the cmd prompt comes up at the cmd prompt type "sfc /scannow" no quotes
and let it run. This may fix things... it replaces corrupted files with intact ones.
My System SpecsSystem Spec
27 Apr 2009   #3
XRaptor

Windows 7 x64
 
 

Tried everything. It is clean install of W7 7100, nothing more. Tried default drivers, tried new drivers, still the same problem. But this is ONLY in 7100 build. I have also build 7057 and it works fine.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Apr 2009   #4
Dinesh

Windows® 8 Pro (64-bit)
 
 

Seems like there's a problem with this build. Try downloading from another source and see if you find any difference.
My System SpecsSystem Spec
28 Apr 2009   #5
XRaptor

Windows 7 x64
 
 

Problem fixed - changed in BIOS SATA Type from AHCI back to Native IDE. Have no idea what is wrong with AHCI with this RC Win7, but problem is only in build 7100. Worked fine in previous build.
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2011   #6
Wiwer

Windows 7 Home Edition 64-bit
 
 

Sorry to dig up an old thread but this is the first google result for when I had this exact same problem which I've just fixed.
I had my BIOS set to look for a floppy drive on startup, which I've now disabled and everything works fine. Hope that helps some of you.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Delay on boot




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
10 Second delay before boot
So I am having this issue where my machine hangs at bootup. The machine is a Dell Latitude E5520 with a Samsung 830SSD. I am absolutely certain this has something to do with hardware. Here is the rundown of the problem. First when the machine is powered on, the Dell splashscreen appears. ...
Hardware & Devices
Delay before windows logo at boot.
Hello, So, i got a new pc, everything works fine except one thing: There is a 5-6 seconds delay before the windows 7 logo shows up, something which is not present to any pc i made. I have a smimilar pc on amd (like mine) where the delay is 0, it just boots>post>that underline for HDD...
General Discussion
Unknown 30 second boot delay after password entered
Hi Folks - need some advice here. I recently bought a new homebuilt system given my Dell box going south on me. Here's the issue: The boot time on the Dell box (XPS 430 Core 2 Quad - 8GB Ram - Radeon 4000x series) was virtually instantaneous from the time I hit enter on the password screen...
Performance & Maintenance
25 second boot up delay after post/AHCI screens
Hi, I've been offline for the last few days upgrading my system. I did this because of temp problems with my system, and it was time to get new hardware... Mine was two years old :D I bought a GA-P67A-UD3-B3 mobo, an i5-2500 and 2 x 4g CL9 XMP memory modules running at 1600mhz My temp...
Hardware & Devices
Strange boot delay
Have W7 32 bits. For no apparent reason it takes 30 secs or more for POST to appear on the screen. Tried three ATI graphic cards, all the same issue. W7 starts normally. Maybe unrelated but sometimes I get a blue screen in W7 and the pc shuts off, restarts normally but does not load the ATI...
General Discussion
Boot delay graphics card
For no apparent reason recently my lcd started to stay black for 30 secs before POST starts. Have the latest 2105 bios, reflashed 1901 but no difference. Started when I recently bought an ATI HD5450 gfx card and installed latest driver. So today I installed the old card, an ATI HD4550, again and...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App