Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Boot lag at bios logo

09 May 2009   #1
Naike

W7/XP
 
 
Boot lag at bios logo

Hey.
I have this weird issue since i installed Comodo Firewall 3.9
I start the computer, the bios logo loads up, it takes 1.5 mins (like 10 sec before) till it continues to the windows boot manager, from there on everything works fine.

So far ive updated my bios, loaded the defaults without any success.
I also disabled my bios "quick boot" feature, and it seems that it lags for 1.5mins at the point where it checks that everything is ok, it says something like: CPU: amd athlon 64...xxxx, thats where it takes 1.5mins, then continues to test memory etc but that took too long for me, and i ran a memtest 2 days ago without any problems.

I wondered if it could be in any way possible that the firewall i installed is causing the problem, as far as i know its not officially W7 compatible.

Some specs that might be useful:
ASUS Crosshair (Newest bios)
AMD Athlon 64 X2 5200+
ASUS ATI EAH4850
2GB of DDR2 memory
Ask if you need any other information.


My System SpecsSystem Spec
.
09 May 2009   #2
Mark

Windows 7 Ultimate Vista Ultimate x64
 
 

If it only happened since you installed Comodo, then maybe try uninstalling it again to see if it returns to normal, if it does then just try using the Windows Firewall, it's all I am using with Windows 7 and it does as good a job as any.
My System SpecsSystem Spec
09 May 2009   #3
Naike

W7/XP
 
 

If thats the case, ill use Windows own firewall too, is there anything i should configure to make it safe?

I do need antivirus though? I havent really taken a look at windows defender.

EDIT: Didint help to uninstall it.
My System SpecsSystem Spec
.

09 May 2009   #4
Mark

Windows 7 Ultimate Vista Ultimate x64
 
 

Maybe you could try a system restore and if that doesn't work then maybe a Repair Install will work better, you could also try opening an elevated command prompt and type sfc /scannow
My System SpecsSystem Spec
09 May 2009   #5
sevsman

Vista X64 ultimate/ 7 X64 Ultimate (7264)
 
 

When i install comodo i always use compatibility for vista and run as admin aswell.
I've found i get the same sort of problems as you without doing this...
My System SpecsSystem Spec
09 May 2009   #6
Naike

W7/XP
 
 

Hey.
I also installed comodo with vista compatibility.
I reseted my bios with the jumpper, and it worked perfectly, I booted to windows 7, though i got an error, and a screen popped up where i could choose to repair windows or boot normally, my pc froze needed to reboot, then the boot lag continued again.
This time i was able to enter the repair state, but windows couldnt repair the error, what I did was to unplug all stuff again then clear my cmos with the jumpper again, then boot with the w7 install dvd and reinstall windows.

Well, not going to install any firewalls for now, looks like windows' default firewall works very good.
(btw if your going to try clear your cmos, read your motherboards user manual)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Boot lag at bios logo




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Can't get past BIOS logo when laptop harddrive is plugged
Hey, I have an Asus k52j laptop and when I boot I can't get past BIOS logo but if I remove the harddrive I can access the BIOS and access any utilites on DVD. My laptop was really slow to boot and to access desktop and suddently I could not access anymore login screen and I had a black screen....
Hardware & Devices
Windows 7 Stuck At BIOS Cannot Enter BIOS or Change Boot Media
My laptop has no problem before. Recently I try to install Windows XP. First attempt fail, so I change SATA at BIOS from AHCI to Compatible, success. However the partition that I want to install*Windows XP to is not available.* So just to test I choose my Windows 7 partition. Since it want to...
General Discussion
Win7 seems boot normally but display remains with win boot logo
Hi everyone I got new HP Slimline desktop and i change the OS to Win 7 Ultimate 32bit. But since i installed new Win the OS seems to boot normally (you can hear logon session sound), but the image of win boot remains freeze in the display. Even, you can shutdown the system pressing once...
General Discussion
GTX580 Black Screen/Reboot in Games, Windows Logo, even at Bios load
I purchased a system with dual GTX580's about a year and a half ago. I have had issues with system crashes (lockups, no blue screen, and no alt-tabbing out of them) almost from the beginning. Since I am impressed with some of the technical responses I have seen on threads in this forum, thought...
BSOD Help and Support
GPU Bios showing up before Mobo BIOS (slowing boot up time)
So recently I purchased a Galaxy GTX 460 768MB video card. I was previously using a BFG Tech GTX 275. When I first installed the GPU I was on an ASUS P5B Deluxe WiFI Edition motherboard. I am now on an ASRock P64 Extreme4 motherboard. I mention the old mobo because the problem has been the same...
Graphic Cards
Stuck at bios hp logo screen
Cant press any f buttons, my keyboard lights flicker on when the screen comes on and if i press setup it says entering setup but never does. No other button will give me any results. Now my gpu fan has busted so ive been using a tabletop fan to blow air at my pc(worked surprisingly better than the...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:33.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App