Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows WEI Decreased w/ SSD

26 Jun 2010   #1
MattMJB0188

Mac OS X / Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
Windows WEI Decreased w/ SSD

I have a 2010 Macbook Pro and installed an Intel X25 M 160GB SSD and my Windows 7 WEI went from 5.9 with a 7200rpm hd to a 5.2 with an SSD. The graphics got the worst rating and the SSD the highest. I can post a screen shot.

Having a Macbook Pro should have nothing to do with this. I am curious is to why I was getting a 5.9 before my Intel SSD which is amazing. This is not a big deal and obviously makes no difference in terms of general performance but if someone can shed some light upon this I would greatly appreciate it. Thanks

Matt


My System SpecsSystem Spec
.
26 Jun 2010   #2
Wishmaster

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

That Intel should show around 7.6

My guess is it has something to do with drivers, bios settings.
Typically you want to be in AHCI mode, and use either Win7s default AHCI drivers, or Intel Drivers if you have a Intel Chipset.

Did you do a clean install on the SSD? May possibly be alignment issues as well.
My System SpecsSystem Spec
26 Jun 2010   #3
Firestrider

Linux (Debian, Android)
 
 

Along with what Wishmaster said, I would update the firmware if it isn't already the latest.

After updating the firmware, enabling AHCI in BIOS, installing the latest Intel chipset driver, and installing the latest Intel RST driver, I get 7.6 with a Intel X25-V in WEI.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Jun 2010   #4
MattMJB0188

Mac OS X / Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Thanks but this is a Macbook Pro. I don't think there are bios and I am using the latest Boot camp drivers that Apple has released. The SSD has the firmware and before the ssd I got 5.9 which was last week? I was still able to get a 5.9 with Apple's drivers before why I can't I get it with my ssd? I do believe I got a 7.6 for the SSD.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #5
Firestrider

Linux (Debian, Android)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MattMJB0188 View Post
Thanks but this is a Macbook Pro. I don't think there are bios and I am using the latest Boot camp drivers that Apple has released. The SSD has the firmware and before the ssd I got 5.9 which was last week? I was still able to get a 5.9 with Apple's drivers before why I can't I get it with my ssd? I do believe I got a 7.6 for the SSD.
Yeah, Macs use EFI not BIOS, AHCI should be enabled by default... at least from what I've heard since 2008 Macs.

In Windows can you go to Device Manager and under IDE ATA/ATAPI controllers right click the AHCI controller and go to properties. It should look similar to this:

Windows WEI Decreased w/ SSD-ahci.png

If you are using a generic driver supplied to Apple or Microsoft you most likely will get worse performance.

Download the Intel SSD Toolbox in Windows and post what firmware revision of the SSD you have.


My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #6
MattMJB0188

Mac OS X / Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Ya know what I didn't even think to install any of the SSD software on Windows. That could be why. I will do that later. I already have the latest firmware. I checked before I put it in my laptop.

So I would want to download this: ?

 Intel® Solid State Drive Toolbox

This would work with my Intel X25 M G2 160GB right? Sorry for the stupid question just don't want to mess anything up.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #7
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Did you align the SSD?
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #8
MattMJB0188

Mac OS X / Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Firestrider View Post
Quote   Quote: Originally Posted by MattMJB0188 View Post
Thanks but this is a Macbook Pro. I don't think there are bios and I am using the latest Boot camp drivers that Apple has released. The SSD has the firmware and before the ssd I got 5.9 which was last week? I was still able to get a 5.9 with Apple's drivers before why I can't I get it with my ssd? I do believe I got a 7.6 for the SSD.
Yeah, Macs use EFI not BIOS, AHCI should be enabled by default... at least from what I've heard since 2008 Macs.

In Windows can you go to Device Manager and under IDE ATA/ATAPI controllers right click the AHCI controller and go to properties. It should look similar to this:

Attachment 81537

If you are using a generic driver supplied to Apple or Microsoft you most likely will get worse performance.

Download the Intel SSD Toolbox in Windows and post what firmware revision of the SSD you have.
Firmware version 2CV102HD

I see you have a later driver, how do I get the latest driver? I clicked on update driver but that didn't work?

My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #9
Firestrider

Linux (Debian, Android)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MattMJB0188 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Firestrider View Post
Quote   Quote: Originally Posted by MattMJB0188 View Post
Thanks but this is a Macbook Pro. I don't think there are bios and I am using the latest Boot camp drivers that Apple has released. The SSD has the firmware and before the ssd I got 5.9 which was last week? I was still able to get a 5.9 with Apple's drivers before why I can't I get it with my ssd? I do believe I got a 7.6 for the SSD.
Yeah, Macs use EFI not BIOS, AHCI should be enabled by default... at least from what I've heard since 2008 Macs.

In Windows can you go to Device Manager and under IDE ATA/ATAPI controllers right click the AHCI controller and go to properties. It should look similar to this:

Attachment 81537

If you are using a generic driver supplied to Apple or Microsoft you most likely will get worse performance.

Download the Intel SSD Toolbox in Windows and post what firmware revision of the SSD you have.
Firmware version 2CV102HD

I see you have a later driver, how do I get the latest driver? I clicked on update driver but that didn't work?

Here:  64-bit Intel® RST Driver Files for F6 Install

Unzip this, then in Device Manager

1.) Right click the AHCI controller
2.) Select update driver software
3.) Browse my computer for driver software
4.) Make sure Include subfolders is checked and select the directory you just unzipped
5.) Click Next and let the driver install.
6.) Restart Windows or your computer.
My System SpecsSystem Spec
27 Jun 2010   #10
MattMJB0188

Mac OS X / Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

thanks but it says I already have the most up to date driver installed?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows WEI Decreased w/ SSD




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Upgraded from 8GB to 12GB but WIE has now decreased from 7.4 to 7.1!
Hi all, I am wondering if anyone can help me find out what's going on here? I just upgraded a Sony VAIO VPCSB1S9E to 12GB RAM as it previously had 8GB. The laptop already has 4GB soldered to the motherboard and only has one extra memory slot. The previous memory was made by 'Hynix' and was 4GB...
Hardware & Devices
Flash Drive Memory Decreased
I used my flash drive to boot up something Then i just formatted it via right click>format Then, the only selection was 250mb.. so i did it It was 2GB. What should I do?
General Discussion
Windows Experience Index for RAM Decreased after upgrade to 64 bit
Hello everyone, I just upgraded from windows 7 ultimate sp1 32 bit to windows 7 ultimate sp1 64 bit as the 32 bit is just using 3.4GB out of my 4GB available memory. In my 32bit OS, windows experience index for RAM was 7.1 out of 7.9, but after 64bit upgrade it has gone down to 5.9 out of...
General Discussion
Increased RAM, decreased SSD free space
Hello. I recently built a desktop with a Crucial M4 64GB SSD as the boot drive and installed Crucial Ballistix sport 16GB (4 x 4GB) on an Intel DP67DE motherboard. 1 of my memory modules went bad so I removed a pair to return to Crucial for exchange. During that time I ran the remaining 2...
Hardware & Devices
Windows 7 performance significantly decreased, what can be done?
Hello, Thank you for taking the time to read my problem. I've been having issues with Windows ever since, what seems to me, the last time I updated my computer. I actually marveled at how quickly my machine could run with Windows 7 until today. Before I updated Windows everything ran flawlessly....
Performance & Maintenance
game display - width decreased
Hi, i just installed windows 7, it seems to be working fine til i tried playing LAN games E.G, NFS underground. The display seem to look like a portrait (half screen only by width). Im kindda skeptic about it so i tried playing another game and it still the same thing. Hope you guys can...
Gaming


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

ę Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:59.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App