Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Nvidia integrated Hi-Def audio not working! Drivers anyone?

04 Sep 2010   #1
schandler

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Nvidia integrated Hi-Def audio not working! Drivers anyone?

Hello everyone

Hvae just got W7 Ultimate x64 installed on my Alienware ALX desktop - thanks to awesone help from BFK and Dave76.

Most stuff has installed OK, but the sound isn't working at all. I saw another post where a member had a very similar problem to me - an Alienware with on-board hi-def graphics - NVIDIA C55-MB. The other member was looking for an external sound card to solve the problem, but I am trying just to fix the existing hardware as it always worked very well under Vista.

I am hoping all I need is a W7 driver for the Nvidia C55-MB... can't find anything on Alienware website , or on Nvidia - anyone any ideas?

For some reason W7 has automatically installed awhat seems to be a generic hi-def driver. It says it is "working properly" but there isn't any sound at all! This is actually worse then the other post, as I think their front speakers were working - none of mine are now working.


Very grateful for any help

Cheers
Stephen


My System SpecsSystem Spec
.
04 Sep 2010   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

You tried the driver from Dell?

Drivers & Downloads

which shows as being the Realtek onboard. You can use that one or the newer version directly from Realtek,

Latest Realtek HD Audio Driver Version
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #3
schandler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi Stormy 13

Thanks a lot for this but unfortunately they dudbt work much better than the generic HD audio driver that was auto-installed by W7. Still no sound

When I look at the sound dialogue on W7 control panel, with the generic driver installed, it says that the "speakers are not plugged in" (which they are).

The Relatek driver you kindly showed me did a little better, it showed that the speakers were there, nut it still doesn't play sounds.

I'm beginning to think that the previous owner of this Alienware maybe installed a 3rd party sound card. Do you know if there is any way I can check what hardware is in the computer, without opening it all up?

The speakers are Creative Inspire T6100 surround sound but they dont need installation or drivers - I just checked that on the Creative website.

I have a recollection that the computer before I upgraded from Vista to W7, had a Logitech sound driver? I would prefer not to pull the computer all to pieces to find which sound card it has, so is there a way I can "scan" to detect hardware? The auto scan function iin Windows 7 isn't picking the card up?

Many thanks for any advice!!
Kind regards

Stephen
My System SpecsSystem Spec
.

05 Sep 2010   #4
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote:
Do you know if there is any way I can check what hardware is in the computer, without opening it all up?
Nvidia integrated Hi-Def audio not working! Drivers anyone?-backpanel.png

The red circle is the onboard jacks, and if there is a sound card installed it will be somewhere in the blue circle. From the download page for that computer it could have also come with a X-Fi Xtreme Audio installed.

If it didn't come with that and the previous owner did add a card, then the only way to find out what it is is to pop the side off and pull the card.

Quote:
I have a recollection that the computer before I upgraded from Vista to W7, had a Logitech sound driver?
If that is/was the case the only reason for something like to be there would be if the speakers were USB, as speakers that plug in to a sound card do not have any drivers.


My System SpecsSystem Spec
Reply

 Nvidia integrated Hi-Def audio not working! Drivers anyone?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek HD Audio Driver AND nVidia HD drivers?
I am installing a new Win 7 build on my new-build PC. I have a question... My Asus P6X58D-E motherboard has onboard Realtek HD audio, for which one would expect to install the Realtek HD drivers. I just installed my nVidia graphics card driver (before installing the sound drivers) and the...
Sound & Audio
NVIDIA HDMI audio not working Win 7. Worked on Ubuntu
Athlon 64 3400+ Geforce gt210 PCIE 2gb RAM I had Ubuntu 12.04 installed on this machine as an XBMC HTPC using the HDMI video and audio with the Geforce 210 until yesterday. I had a Win 7 license to use so I planned to rebuild the machine to do the same tasks with Win 7 then I could use Hulu...
Sound & Audio
Audio Drivers, VIA Front Panel not working
Hey all, My new Fatality Headset just arrived and i plugged it into the front ports on my PC. Now i know that the ports are controlled By VIA, however in the Sound/Recording Tab it states that nothing is plugged in... I am not sure if this is due to Drivers or me incorrectly plugging...
Drivers
Onboard audio not working and audio drivers won't install
Hello everyone, I'm having a problem using my motherboardís onboard HD audio instead of my video cardís audio, so without further ado here is the situation; I have an Asus maximus iii gene motherboard which has a SupremeFX X-Fi built-in sound card (this is a very nice card provided you can...
Sound & Audio
Nvidia drivers not working on windows 7
Okay so I have a large problem that nobody cant seem to help me with. One day I played splinter cell conviction on my PC. Suddenly my game crashed and wierd lights started showing on my screen. So I restarted my computer. Everything was fine. So the same thing happend about two more times until my...
Graphic Cards
NVIDIA Drivers Stops Remote Desktop working ??
I can't REMOTE DESKTOP to my ASRock ION 330 from my other Windows 7 PC, but I can REMOTE DESKTOP from my ASRock ION 330 to my other Windows 7 PC. I've read about issues with Nvidia drivers and RDP not working, but this was mainly for Windows XP. Just wondered if anyone else has the same...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:39.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App