Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: RealTek HD Audio - sounds in applications issue

24 Sep 2010   #1
MoxieMomma

OEM Windows 7 Ult (x64) SP1
 
 
RealTek HD Audio - sounds in applications issue

Hello:

I know less about hardware than I do about everything else, so please indulge.
And I have found so many threads re: RealTek HD Audio, but they don't seem to apply to me. Mods, please feel free to merge this to another thread as needed.

Problem: Sounds/sound effects for SOME (but not all) 3rd-party programs do not play.

Details: All of the apps in question played their sounds fine on my XP & Vista/32 boxes. And, they all currently play fine on my W7/32 laptop.

However, these same sounds (plain, old WAV files) do not play on this W7/64 box from within their applications.
When I try to play them with WMP or MediaMonkey, they play fine, so there is nothing wrong with the WAV files themselves.

For example, MailwasherPro 2010 includes options to play a sound for "new mail".
The ONLY sound that will play is one chosen from the Windows\Media default collection. So, I currently use "Windows ding.wav". If I try to use any other of my many WAV files in a different location, they don't work. If I try to move one of my WAV files to the Windows\Media folder, they also do not work. it is a similar issue for a couple of other programs.

Another example: KIS2011 (11.0.1.400 (a.b)) is also configured to play sounds, but it does not. (This may be b/c the only sounds option for this program is "Windows Default" and I use "Quirky"?)

All of the Windows sounds (I am currently using Quirky theme) play fine, as does audio in any media player or web application. So, the hardware itself seems to be OK. And some programs, such as Thunderbird, DO play their audio.

According to device manager, my RealTek HD audio driver version is 6.0.1.5953 (dated 10/2/2009), and this is the most current one offered for my system at the Dell website.

So,
1) Can someone explain what might be causing the problem?
2) Is there a fix?

Thank you very much,

MM


My System SpecsSystem Spec
.
24 Sep 2010   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

I don't have a fix or answer. I've seen other posts about user or custom wav's not playing for windows functions. I've got the new M/W but have all system sounds turned off as I also use this PC for my Recording Studio PC.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2010   #3
HammerHead

win 7 X64 Ultimate SP1
 
 
Similar Problem

I had sound but the Win apps didn't. Solved by calling up the App for the sound and discovered the setup I was using was not set as the default. That's allmost to easy but bears checking out.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 RealTek HD Audio - sounds in applications issue




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek HD Audio Issue
Realtek HD audio has started installing a virtual USB CD drive on my system after every boot/restart of Windows 7 x64. It shows in Explorer as an assigned drive, but I haven't found any way to use it. While it's not a true problem, it certainly is annoying. I've spent hours on Google trying to...
Sound & Audio
Realtek Audio Headphone Issue
Every 2 seconds i get a notifacation that my headphones have been plugged in/unplugged. i do have headphones, so this is REALLY annoying. i use realtek and many people have this problem but they're not on a laptop/have headphones. can anybody help me? do i need to provide more info? PLEASE HELP...
Sound & Audio
Realtek HD Audio Issue - Sounds flat
I just recently upgraded from Windows XP to Windows 7. I have always used Realtek HD Audio drivers because they provided the best sound for what I was looking for. However, with the recent upgrade to Windows 7, the sound is very much different, giving sort of a flat sound to it. Before...
Sound & Audio
RealTek Audio issue
I'm a home worker for a company that requires I use their dialer and web interface. At first I had an issue with clients not hearing me. THAT issue was solved. The problem that exists is this: I need to use the front mic/headset jack on my desktop to use for work. But now I plug my desktop...
Sound & Audio
Front audio problem and Realtek Issue
Hi i'm having an issue with my front audio jack, the mic works kind-of (when i hit listen i can talk and hear myself through the speakers but when i try to record it sometimes says cannot detect recording device and sometimes it records but scilence) but the headphones do not (When i go into sound...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:54.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App