Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio in Win7 is not working

23 Oct 2010   #11
infidel

Windows 7 64-bit
 
 

Have rebooted now and the speakers are still not detected or giving of any other sound than static and crackling.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Oct 2010   #12
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by infidel View Post
Have rebooted now and the speakers are still not detected or giving of any other sound than static and crackling.

Don't know if I can be much more, if any help.

If you right click on the MS speaker icon in the task bar and select Recording Devices, what to you see, what is the Default recording device? If it is a digital input, try setting something else as Default input, Line In, Stereo Mix or Mic will do.

To set default select the device and then use the button lower right.

Ap
My System SpecsSystem Spec
23 Oct 2010   #13
infidel

Windows 7 64-bit
 
 

Ok, i really appreciate the help you're giving me though. You know a hell lot more about audio than i do.

In recording devices its strange. the microphone seems to pick up something. which is weird since i dont have it plugged in.


This is when i set stereo mix as default, same thing there.

My System SpecsSystem Spec
.

24 Oct 2010   #14
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

OK, not good, have you gone through Control Panel/Programs and Features and removed all installed audio drivers? There may be more than one depending on what drivers you've tried to install. Looks like a direct conflict of some sort. Do you have any cards in the PC slots, besides graphics of course.

Also, for now try only a stereo setup with speakers plugged into the green jack only.

Ap
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #15
infidel

Windows 7 64-bit
 
 

The only driver i have installed that shows up in programs and features is the Realtek High definition audio driver.
If i Run driver sweeper this is what i see.



Is it not strange that there is a creative sound drivers? These are the driver files i see when i select both realtek and creative.



Should i maybe try to remove the creative driver and see what happens?

And i dont have any other cards in my computer besides graphics. When u say a stereo setup of my speakers u mean the "configure" button in "playback devices"? Because i did that with only the green jack connected and still nothing.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #16
Lomai

Win7 HP (x64)/Win7 Ultimate (x64)
 
 

Could you also try running dxdiag - go to start menu>start menu search box> type in dxdiag and wait for the output?
Use the sniping tool to post a pic of your sound tab (maybe multiple so please post snips of each) and upload to this thread
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #17
infidel

Windows 7 64-bit
 
 

Hi Lomai.

Ok here comes pics of my 2 sound tabs in dxdiag. Did one in 32bit



The second tab.



And i saw a setting to so the same thing in 64 bit, dunno if there is any difference but there they come aswell.


My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #18
Lomai

Win7 HP (x64)/Win7 Ultimate (x64)
 
 

Thanks for the upload.
Try uninstalling the creative drivers - be sure to set a system restore point before proceeding with the uninstall
Regards
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #19
infidel

Windows 7 64-bit
 
 

Should i keep my ATI audio drivers disabled still like Aphelion suggested?
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2010   #20
Lomai

Win7 HP (x64)/Win7 Ultimate (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by infidel View Post
Should i keep my ATI audio drivers disabled still like Aphelion suggested?
Yes for now keep it disabled
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio in Win7 is not working




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek audio, Gigabyte mobo: strange-sounding audio, mic not working
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sound exclusively...
Sound & Audio
Win7 realtek audio balance not working
Hello, im using Windows 7 64bit Motherboard Name Intel Whitesburg DP55WB Realtek ALC888/1200 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller PCI Headphones steelseries syberia v2 - 3.5mm jack this is integrated sound card so my problem is, what not working balance. then I...
Sound & Audio
WASAPI is not working for Win7 "Speakers High Definition Audio Device
Dear all, “wasapi” only works in the PC (windows 7) having playback devices like ”Speakers (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)" and “Speakers (Realtek High Definition Audio)” it doesn’t works , for the below playback devices. "Speakers (3- High Definition Audio Device)” and ...
Sound & Audio
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
Audio not working on win7 ultimate x64?
So I have had windows 7 for a while and I was using my computer when it got and I must have overloaded it and it gave me a blue screen. My audio doesn't work and when I got to the playback devices its empty I have the boxes checked off to show all the devices but it shows absolutely nothing. I...
Sound & Audio
Onboard audio not working and audio drivers won't install
Hello everyone, I'm having a problem using my motherboard’s onboard HD audio instead of my video card’s audio, so without further ado here is the situation; I have an Asus maximus iii gene motherboard which has a SupremeFX X-Fi built-in sound card (this is a very nice card provided you can...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:46.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App