Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Another No Audio Output Device Is Installed thread

11 Jan 2011   #1
alkemy007

Windows 7
 
 
Another No Audio Output Device Is Installed thread

I have tried lots of the fixes other people have mentioned in similar threads but to no avail. Ill list my problem and what I have tried and see if there is any other workarounds I can do.

Problem: I have no sound coming from my speakers at all on my PC. I have a speaker icon with a red cross next to it.

What I have tried:

I tried looking in device manager but the sound and video controllers tab does not even appear.

I open up the sound tab in control panel but it says no audio devices are installed, even with the "show disabled devices installed" option checked.

I have tried installing realtek drivers. One thing. When I look in control panel I have two realtek things listed. They are 1: Realtek AC'97 Audio and 2: Realtek High Definition Audio Driver. Do they conflict?, shall I uninstall one?.

Just a history of my PC. It is an Advent 3219 that was originally Windows XP. I now have Windows 7 on there. I am not sure if the sound stopped directly after installing Windows 7 because my younger brother had the PC originally and he didnt notice (!).

Are there any ways I can fix this, it is driving me crazy, thanks in advance for all the help.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jan 2011   #2
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

Have you tried the troubleshooters in Control Panel?
Control Panel\All Control Panel Items\Troubleshooting\Hardware and Sound.

Try the playing audio, and Hardware Devices.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #3
alkemy007

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Anak View Post
Have you tried the troubleshooters in Control Panel?
Control Panel\All Control Panel Items\Troubleshooting\Hardware and Sound.

Try the playing audio, and Hardware Devices.
I tried what you said and it comes up with a dialog box that says

"Troubleshooting has completed"

The troubleshooter has made changes to your system. Try attempting the task you were trying to do before.

Problems found: Hardware changes might not have been detected. Detected.

I try playing a song and windows media tell me that there is a problem with my sound device.

I also still have the red x on my speaker icon too.
My System SpecsSystem Spec
.

11 Jan 2011   #4
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote:
When I look in control panel I have two realtek things listed. They are 1: Realtek AC'97 Audio and 2: Realtek High Definition Audio Driver. Do they conflict?, shall I uninstall one?.
It is quite possible that they are conflicting. found the specs for your computer here,

UKT Support - Advent 3219 PC

which shows it has the Realtek AC'97 audio on it, so the HD driver shouldn't work with it. Taking it a step further the motherboard in it is this one,

ECS Web Site

which shows it is the Realtek ALC655 AC'97 audio. I would start with uninstalling both, then installing the latest from Realtek for it,

Realtek
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #5
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

Thanks Stormy, you took the words right out of my mind.

I just got back from chores, and after thinking 'bout this, I was also going to suggest updating the drivers next because of the upgrade from XP to 7.

Thank You for the input!
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #6
alkemy007

Windows 7
 
 

An update:

I uninstalled both realtek programs, restarted my pc, and went and download the installer package that you linked a post or two above. The problem is when I go to install it, it starts up and says its loading the drivers but windows security pops up and says that the driver is not recognised. I choose install anyway and it seems to carry on but a minute or so later the same dialog pops up. This carries on and on and the progress bar on the install don't go any further, just the same thing. Dialog box-install anyway...minute or so...dialog box-install anyway etc etc. This is so frustrating lol
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #7
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

When you right click on the installer package, do you see "Run as administrator"?

Click on that, and see how it goes.
My System SpecsSystem Spec
11 Jan 2011   #8
alkemy007

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Anak View Post
When you right click on the installer package, do you see "Run as administrator"?

Click on that, and see how it goes.
Yep, tried that. Same windows security box popping up.
My System SpecsSystem Spec
12 Jan 2011   #9
Anak

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

I would like you to try a complete shutdown:

  • Turn off your PC.
  • Unplug it.
  • Unplug all your devices from your PC, and any power supplies.
  • Touch the power on button as if you want to start the PC. This will discharge any residual power left in the PC. (Capacitors) You may even see the power indicator light come on for a few moments.
  • Wait 30 minutes or more.
  • Plug in your essential USB devices (keyboard, mouse).
  • Plug in your PC, turn it on.
  • Try re-installing the drivers.
  • Restore any of the rest of your USB devices.
My System SpecsSystem Spec
12 Jan 2011   #10
alkemy007

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Anak View Post
I would like you to try a complete shutdown:

  • Turn off your PC.
  • Unplug it.
  • Unplug all your devices from your PC, and any power supplies.
  • Touch the power on button as if you want to start the PC. This will discharge any residual power left in the PC. (Capacitors) You may even see the power indicator light come on for a few moments.
  • Wait 30 minutes or more.
  • Plug in your essential USB devices (keyboard, mouse).
  • Plug in your PC, turn it on.
  • Try re-installing the drivers.
  • Restore any of the rest of your USB devices.
Tried that but I still luck out with the windows security dialog box keep popping up when Im trying to install the realtek drivers
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Another No Audio Output Device Is Installed thread




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No audio output device is installed
I have no sound out of a sudden. I checked my Device Manager but can't find anything related to sound. Please help!:cry:
Sound & Audio
No audio output device installed [Terryfing thread]
Hi, I have win7 32bit OS on my comp, few days ago i bought new headphones, steelseries siberia v2 USB 7.1(51103), they didnt work in my computer, but they did in other pc, that i have, actually in 3 others. The problem was same as here...
Sound & Audio
No audio output device installed
I bought a generic computer which i was told has intel motherboard. It had windows vista installed and it used to display a message that No audio output device is installed . I recently installed windows 7 home premium 32 bit on it but it still says the same thing. I went to properties of it and...
Sound & Audio
No Audio Output Device Installed
First off, nice job on improving the OS. I skipped Vista and went from XP to Win7 RC. Huge improvement in ease of installation and getting set up. But I can't find working audio drivers. Since the installation I keep getting "No Audio Output Device Installed" and a red X over my sound icon. I...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio
No Audio Output Device is installed
Hi guys, i just installed Windows 7 put all drivers, but audio don't want to install, said that smth about "no device found to install driver". Sound Icon is with a red circle with a "x". In Device manager no sound device as all. I have a Hp Dv 9925nr with audio conexant 221. Please Help...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:55.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App