Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: [Win 7 32bit] Weird hangups usually when playing sounds

17 Feb 2011   #1
Foxtorpedo

Windows 7 Professional 32bit
 
 
[Win 7 32bit] Weird hangups usually when playing sounds

Hi,

Ok so the problem is as follows. Sometimes when I play sounds on computer (can be msn,video/audio, software, youtube) the computer slowly creeps towards a freeze.

Sometimes the sound starts crackling and sometimes the sound keeps playing uninterrupted (say I have a song playing, it might just play normally while everything else freezes or it might start stuttering/crackling).

During these freezes HD is usually idle/doing whatever it was doing before this happened. The mouse pointer moves around the screen as if nothing has happened. CPU is usually at 100%. There is not 1 specific program that hogs all CPU power but svchost.exe's instance dcomlaunch and its service PlugPlay (Plug and play) tops the CPU chart every single time. Usually audiodg.exe is somewhere at the top too.

If I keep booting and trying sounds until it doesnt freeze the computer will not freeze until I hibernate/shut down the computer. These unaffected boots happen totally random.

I have tried updating sound drivers (my laptop has the AC'97) but that seems to do no good. Also I have uninstalled my antivir as I thought it might have something to do with it but it seems like it didnt.

I have disabled enhancements for my playback device and that didnt help the problem at all.

If you have an idea what could be causing this please speak up!

E: The laptop is a Sony sz61xn/c
Did some quick google and the soundchip might be a SigmaTel STAC9872AK


My System SpecsSystem Spec
.
17 Feb 2011   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Foxtorpedo View Post
Hi,

Ok so the problem is as follows. Sometimes when I play sounds on computer (can be msn,video/audio, software, youtube) the computer slowly creeps towards a freeze.

Sometimes the sound starts crackling and sometimes the sound keeps playing uninterrupted (say I have a song playing, it might just play normally while everything else freezes or it might start stuttering/crackling).

During these freezes HD is usually idle/doing whatever it was doing before this happened. The mouse pointer moves around the screen as if nothing has happened. CPU is usually at 100%. There is not 1 specific program that hogs all CPU power but svchost.exe's instance dcomlaunch and its service PlugPlay (Plug and play) tops the CPU chart every single time. Usually audiodg.exe is somewhere at the top too.

If I keep booting and trying sounds until it doesnt freeze the computer will not freeze until I hibernate/shut down the computer. These unaffected boots happen totally random.

I have tried updating sound drivers (my laptop has the AC'97) but that seems to do no good. Also I have uninstalled my antivir as I thought it might have something to do with it but it seems like it didnt.

I have disabled enhancements for my playback device and that didnt help the problem at all.

If you have an idea what could be causing this please speak up!

E: The laptop is a Sony sz61xn/c
Did some quick google and the soundchip might be a SigmaTel STAC9872AK

Often a process called audiodg.exe uses 100% cpu (its a known bug) when any "enhancements" are used. google the solution


Ken J
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2011   #3
Foxtorpedo

Windows 7 Professional 32bit
 
 

I already disabled all enhancements and that seems to be the only solution ppl are offering in those audiodg.exe threads. I've read a lot of those threads and tried alot of different solutions without any luck. Also it seems that ppl are experiencing 100% CPU use from the process whilst I see ~15% from audiodg and ~20% from the dcomlauncher module. Even though the numbers are small this is enough to lag up my comp and CPU use rises to the 100% mark because of other programs (I monitor this with run command perfmon /res and the performance monitor also uses like 30% but when launching it when computer is idle it only takes 2-4% CPU)
My System SpecsSystem Spec
.

19 Feb 2011   #4
Foxtorpedo

Windows 7 Professional 32bit
 
 

Update: My laptop has 2 graphic cards and there seems to be way less problems with the intel X3100 (other one is 8400M GS). I know that the earlier versions of the 8400M GS have been prone to die (because of some manufacturing mistakes) but the problems when they break are not what I am experiencing. I do have the latest drivers for my card and it does work occasionally (like I said totally random). There are no visible color distortions.

Could it be hardware failure (the 8400M GS). Like I said I'm not 100% sure that it actually has anything to do with the sounds it was just what came to mind.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 [Win 7 32bit] Weird hangups usually when playing sounds




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
sounds problem after Changing from 32bit to 64 bit
Hi All, new here so hope i dont piss anyone off by posting in the wrong place etc,:o Anyway i was using 32bit and decided to go for 64 bit so on installing Win7(64bit) my little sounds bubble in bottom corner has no gained a little red X next to it and says: ...
Sound & Audio
Help!!! Laptop froze, making weird sounds, can't start up normally!
Hello! I was gaming when suddenly, my laptop froze while making extremely weird sounds. It sounded like it was about to explode or something, I really can't explain it! Panicking, I forced shut it down and started it back up 10 minutes later and got this while still having those weird sounds...
General Discussion
Sounds only playing through 1 headphone speaker.
I was using my computer with headphones, then sound only started playing through 1 speaker. They work fine on everything else. I tried to restart my computer, but that didn't do anything. Is there any way to fix this?
Sound & Audio
No sounds playing on my T.V. when connected to my laptop.
hey everyone, Please help, i've searched the interwebs and have not found a solution to my particular problem. I have connected my Asus K52Jr to my Lg flatscreen via HDMI cable. the display is awesome and is working on the t.v., but no sound comes out, instead the sound stays with the...
Sound & Audio
Missing 2nd (IDE) drive, SATA, weird disc sounds
PC is 4 months old. New custom-build. Primary SATA. Secondary (old) IDE/PATA. This week, I did move my PC from home in Chicago to here in Maryland. Very carefully. No jostling. Packed in original box with foam padding. I was extra-careful. Upon boot today, everything was fine, but I...
Hardware & Devices
No sounds when playing Flv Videos
Hi everyone, I have a Problem!!!! When I try to play FlV (Flash) Videos on My PC, there is no sound, only the video. Ive Noticed that it happened when i've installed Windows 7 Codecs 1.3.4. can someone help me? please :D I really Need Help Sound Card : Realtek AC 97
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:08.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App