Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound with onboard audio

26 Apr 2011   #11
mallen

Windows 7 Pro 64bit
 
 

So should those NVIDIA drivers be there? I thought I only had NVIDIA drivers for video.


My System SpecsSystem Spec
.
26 Apr 2011   #12
Mike Connor

Several, including Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mallen View Post
So should those NVISA drivers be there? I thought I only had NVIDIA drivers for video.
I would deinstall all of them and reinstall. Multiple driver instances is always a bad idea.

Regards....Mike Connor
My System SpecsSystem Spec
27 Apr 2011   #13
mallen

Windows 7 Pro 64bit
 
 

I removed all the drivers including the NDIDIA ones. Not sure how those even got there since I got a new board. Reinstalled new drivers. Still no sound but meters are showing music and sounds playing. Checked speakers with my MP3 player and they work.
My System SpecsSystem Spec
.

27 Apr 2011   #14
mallen

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Ok I solved it. Not sure what I did exactly. Can't say which one of these fixed it but here is the order. I unplugged the speakers. Rebooted. The rebooted in safe mode. Then rebooted. Went to device manager and removed under system devices: 2 high definition controllers. Under sound 4 high definition audio devices and 1 VIA high definition audio. Rebooted. Then windows installed some drivers automatically. Downloaded and installed the latest VIA HD audio codec driver v8.3.00.31.100524 Then booted up the BIOS. There was a setting for front panel audio type. The choices were HD or AC97. I changed it to AC97. Rebooted and the sound was back.
My System SpecsSystem Spec
27 Apr 2011   #15
Mike Connor

Several, including Windows 7 x64 Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mallen View Post
Ok I solved it. Not sure what I did exactly. Can't say which one of these fixed it but here is the order. I unplugged the speakers. Rebooted. The rebooted in safe mode. Then rebooted. Went to device manager and removed under system devices: 2 high definition controllers. Under sound 4 high definition audio devices and 1 VIA high definition audio. Rebooted. Then windows installed some drivers automatically. Downloaded and installed the latest VIA HD audio codec driver v8.3.00.31.100524 Then booted up the BIOS. There was a setting for front panel audio type. The choices were HD or AC97. I changed it to AC97. Rebooted and the sound was back.
Excellent. Good to hear you got it sorted out. Multiple driver instances are always a problem.

Regards....Mike Connor
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound with onboard audio




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
Onboard Audio - no sound
After discovering that my beloved HT Omega Claro Plus soundcard cannot be installed on my new mb due to the lack of PCI slots, I decided to go with the onboard until I get a new card. I enabled onboard audio in the BIOS, downloaded and installed the latest drivers, went to Control Panel >...
Sound & Audio
Fix The Onboard Audio Or Stick With Sound Card
Hello, Firstly I am hoping to get a reply it would be great to get some help and I be greatfull ;) since i'm stump almost :confused: Anyway, my on board Realtek audio chip recently blew not happy that the board is only new (2 Months Old) and is there a way to see what caused it? Could it of...
Sound & Audio
No Sound from Speakers with Onboard Audio
I recently put together a new system with a fresh installation of Windows 7 64 bit. I cannot get sound to come from my speakers no matter what I have tried. I have trolled through all the forums I could find on the subject, and tried every possible solution, to no avail. I am hoping I simply...
Sound & Audio
Onboard audio and how to get 5.1/7.1 sound via HDMI
I'd figure I've got some time to make a new thread here for members of SevenForums who may have experienced some difficulty getting sound out of their computer via HDMI Locate the SPDIF connector on your motherboard using a 2 pin spdif cable PIN assignment # 1 Power 2 No pin 3 SPDIF...
Sound & Audio
I have a Sigmatel audio onboard no sound!
I have a Dell XPS 410 with Sigmatel onboard soundcard and I installed the newest drivers that Driver Detective found for me which was IntelĀ® Desktop Board DG33TLĀ Audio: IDT* 92XX Driver But I still have no sound working could somebody please help me to get the sound to work on my computer!!
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:18.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App