Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: System sounds are very low

13 Jun 2011   #1
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 
System sounds are very low

Hi,
I've been having problems with sound issues in this 3 month old system since day one and have searched here for days for a possible solution. I've tried all of the suggestions to no avail. My system sounds (on the volume mixer bar) never go higher than 10-15%. Media Player seems OK but not great volume. Internet sounds (You tube) reach around 50%.

I noticed a windows (optional update) this month is for a new driver for my Soundblaster card from Creative and I am thinking maybe I should try that first before further exploring.... BUT, I notice the new driver is released in August of 2009!!!! but published 6/2/2011. Is that possible?

My current driver is dated May 2009. Gee... was Creative on strike for 2 years?

Since the new driver is 41mb, I am assuming it will install a new control panel. My question, at the moment ... is, if I have to roll back the driver because it's worse, will I automatically get back my control panel?

I've never dealt with drivers, sound cards etc... and very shy about all of this. I really appreciate any help I can get. The Creative forums were pathetic (in my humble opinon) as 1,000's of posts never get responses.

Thanks,
Ann




Attached Images
System sounds are very low-sound_panel.png 
My System SpecsSystem Spec
.
13 Jun 2011   #2
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

I suggest completely disabling any audio device you are not actually using for starters.

To do this click on the device, for instance the ati output
click the properties button, and at the bottom of the window that opens use the dropdown to disable the device.
It appears you are also not using the built in realtek device. The ideal thing to do here would be to disable the onboard audio in the system bios.
But following the above mentioned steps should do essentially the same thing.

If you aren't scared of your bios settings going in there and disabling the onboard audio would be best.

You do want to leave the x-fi stuff on, as that is your main audio device.
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #3
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 

Hi and thanks...
I disabled them but no change as yet... Do I have to restart for it to be effective? As you can see, I'm soundology 101 DUMB!

Ann


Attached Images
System sounds are very low-sound_panel2.png 
My System SpecsSystem Spec
.

13 Jun 2011   #4
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

you can also remove speakers (realtek high definition audio)

Once we get to that step we can start focusing on the actual properties of the two that are left.
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #5
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 

Done!


Attached Images
System sounds are very low-sound_panel3.png 
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #6
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

okay now just to be specific can you tell me what speakers you are dealing with, and are we certain the normal volume level is at high? (the thing you get when you click the tray speaker)
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #7
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 

The speakers are....Dell AX210 Speaker 2.0 1.2W

Yes, volume in tray set to 100. I also set it to 100 in Speakers panel. All in tray set to 100... Speakers, system sounds, IE and whenever I open an application I check to see that it is at 100...
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #8
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

Those aren't exactly loud speakers to begin with.

Have you set up the x-fi for stereo sound?
My next thought is that the high end audio card may be defaulting to a 5.1 or even 7.1 sound set up. This would lose you a lot of volume from the left and right channels. It also wouldn't hurt to click configure and make sure it's set for stereo in the default audio config.
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #9
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 

Oops... you lost me on this one... Where do I go to do that? I don't see "stereo" as an option anywhere. I sure don't mind if I have to get new speakers ... if I have to but I wouldn't even begin to know how to install em. (I'm telling too much, huh?)
My System SpecsSystem Spec
13 Jun 2011   #10
AnnJ

Windows 7 Professional x 64 SP1
 
 

I'm having problems with my keyboard and mouse.... couldn't type in here without changing editor mode. Also my mouse wheel isn't working. This all happened after I typed my last post to you.... Also, everything is getting highlighted when I try to click on things... Just went to open Word and all my desktop icons highlighted as I clicked on WORD

Think I should restart this machine or what?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 System sounds are very low




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No System Sounds. All other sounds working fine.
Have tried EVERY suggested method to make System Sounds work again. Windows 7 64bit Build 7601 on Intel i5 HP Elite CMT with Realtek HD Audio. Microsoft and HP 'troubleshooting' did not find a problem, and yet, there it is. All latest drivers (even downloaded from .cab file from here, but can't...
Sound & Audio
System Sounds are gone!
Hello, suddenly I find that my system sounds are gone! :confused: I can hear audio from videogames, mp3 and youtube, but I lost the login sound, the usb insert/removal sound and so on! I don't have a working restore point and I tried to go to Mixer-> Audio -> Sounds -> Predefined and click Play...
Sound & Audio
Get system sounds, but NO YouTube or game sounds. Help?
Hi, I've got a weird one: I hooked the HDMI from the PC to the television and get great picture, but the sound is weird. I get system "dings" and whatnot, but I don't get the audio from games or YouTube videos. I've already tried setting the default audio device to the HDMI port, but I get...
Sound & Audio
All system sounds are the same
No matter what sound scheme I choose all system sounds are a low frequency click. If I open a wav file and select play from the context menu I hear what I would expect, but when I apply that wav file (e.g. a chiming bell) to say System beep - all I hear is the click! Other programs - like...
Sound & Audio
Mac OSX System Sounds
Anyone know how I can get the Mac OSX system sounds installed into Windows 7? I can't seem to find them on the internet, only done a bit of browsing but if someone can point me in the right direction I'd be very grateful. Thanks :cool:
Themes and Styles


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:03.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App