Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Asus SupremeFX X-FI

31 Oct 2009   #91
nexu

Windows 7
 
 

Bumping this thread with my hi-hi-hi-hilarious experience with this troublesome issue. To make it clear. I'm using the Asus Maximus II Formula with it's included SupremeFX-Fi riser audio based on ADI AD2000BX (according to the manual) chipset running it with Windows 7 build 7057 64-bits. And honestly i actually most likely should be asking Asus for support. But reading the Asus forum on this issue. I recog there is more experience on this board specifically for this issue and solution how to fix it. Ow and this is a fairly long post, so get a cup of tea or coffee or something if you intend to read this

I'm not sure what i'm doing wrong now. I read the solutions provided in this thread and the thread posted on xtremesystems.org (this). And a few weeks ago i had SoundMax drivers and the Creative X-Fi software 'working'. I can't recall exactly the steps i did to make X-Fi software to see a "SB X-Fi MB" hardware installed in the system (i tried various solutions and when it worked, i was just glad to have it _finally_ working) for the X-Fi software to work. But this setup i did would cause the OS to lock up and crash whenever 2 applications would access the microphone at the same time. e.g. Skype and a videogame with build-in voice chat or just Skype and have the "Recording devices" sound panel opened.

This problem didn't existed prior to trying to get the X-Fi software working. So i decided to remove all the audio drivers and related (Creative) software i had installed on my system to do a fresh reinstallation of my audio component software. Hoping to find the cause of it. This turned out to be a bad call.

Because now, i just cant get the Creative X-Fi software functionality to work anymore. Neither will it recognize a "SB X-Fi MB" hardware installed for it to work.
And ok i know, i'm still running Windows 7 build 7057. I ought to be upgrading or get the final retail now it's released. Hell, i ought to get myself a more quality soundcard like a Sonar D2X or HDAV Deluxe or an Auzentech Forte. But since my budget ain't allowing me to do that just yet. I'll have to keep using what i have right now until i can upgrade and reinstall (whoops, needs a new harddrive too as mine is currently filled up).

Anyway, to sum up what i have tried already. I hope someone can fill me in on where i did wrong.

Attempt 1:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software for Windows 7 as Admin
- Reboot
results: X-Fi software sees a SB X-Fi MB audio device, but no X-Fi features enabled (no EAX, no CMSS, no Crystalizer) and it crashes all the time.
- Installed the Asus SoundMAXAD1988B_Audio_V610X6585_Win7.zip drivers for Windows 7 as Admin
- Reboot
results: X-Fi software no longer sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function anymore (no proper hardware device found error)

Attempt 2:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAXAD1988B_Audio_V610X6585_Win7.zip drivers for Windows 7 as Admin
- Reboot
- Installed the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software for Windows 7 as Admin
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error) ... ok not entirely true. The Creative SB X-Fi MB registration software works tho! (and no uninstall available for this ..)

Attempt 3:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAX2000B_Audio_V610X6585_Windows7 designed for P5Q3 Deluxe/WiFi-AP @n for Windows 7 (suggested by an individual on one of the forums i have been reading) as Admin
- Reboot
- Installed the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software for Windows 7 as Admin
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error)

Attempt 4:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAXAD1988B_Audio_V610X6585_Win7.zip drivers for Windows 7 as Admin
- Reboot
- Installed the X-Fi software posted on XtremeSystem.org thread. Installed the Realtek HD Audio drivers as Admin (why do i need Realtek drivers for ADI chipset?? anyway...) and than the X-Fi software as Admin
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error)

Attempt 4b:
- The same as above except without installing the Realtek HD audio drivers.
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error)

Attempt 5:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAX2000B_Audio_V610X6585_Windows7 designed for P5Q3 Deluxe/WiFi-AP @n for Windows 7 (suggested by an individual on one of the forums i have been reading) as Admin
- Reboot
- Installed the X-Fi software posted on XtremeSystem.org thread. Installed the Realtek HD Audio drivers as Admin (why do i need Realtek drivers for ADI chipset?? anyway...) and than the X-Fi software as Admin
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error)

Attempt 6:

- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAXAD1988B_Audio_V610X6585_Win7.zip drivers for Windows 7 as Admin
- Reboot
- Installed the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software for Windows 7 as Admin in compatibility mode for Vista SP1
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. But no X-Fi features enabled (no EAX, no CMSS, no Crystalizer) and it crashes all the time.

Attempt 7:
- Removed all the Creative/Soundblaster software and SoundMax drivers
- Reboot
- Installed the Asus SoundMAXAD1988B_Audio_V610X6585_Win7.zip drivers for Windows 7 as Admin
- Reboot
- Installed the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software designed for Rampage Extreme II for Windows 7 as Admin
- Reboot
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. Neither will the X-Fi software function (no proper hardware device found error)

Attempt 7b:
- Same as above except installing the Asus SB_XFi_V10_XPVistaWin7.zip software designed for Rampage Extreme II for Windows 7 as Admin in compatibility mode for Vista SP1
results: X-Fi does not sees a SB X-Fi MB audio device. But no X-Fi features enabled (no EAX, no CMSS, no Crystalizer) and it crashes all the time.

Ok ... at this point. I'm quite fed up. Even tho i know this OS is a beta. I did had the all the advertised features working at some point. Al tho it might not have been stable, but it did 'worked'. Quoting the 'worked' as i couldn't actually hear the differences with regards to X-Fi CMSS-3D and Crystalizer. The SoundMax Sound Sonic feature was far more noticeable audio 'improvement'. But the EAX functionality support was however noticeable present (if properly setup with Alchemy) with video games that supported it: for example Quake 4 with EAX HD enabled was noticeable better or Call of Duty 2 with EAX 3 support.


Much appreciation if anyone could steer me toward a working solution for this.
Anyway, i'm going to think about i should be trying for the 8th and last attempt ... and thanks for reading


My System SpecsSystem Spec
.
31 Oct 2009   #92
djfirestorm

Windows 7 (Build 7068)
 
 

Wow, you have had a heck of a time. I am wondering if your copy of windows 7 is not messed up...not the installation, but your actual image. I simply installed the drivers from the cd in compatibility mode, and it sorta worked. Later when the beta drivers for the Maximus II Formula came out...I installed them, no hitch, 100%. I didn't even need compatibility. You should seriously get the full version now, as they resolved some driver issues in it. I just got a Maximus III Formula, which has a windows 7 driver cd with it. Sorry you had all these troubles, but get a new build and hopefully you have luck with that.
My System SpecsSystem Spec
31 Oct 2009   #93
nexu

Windows 7
 
 

Heh, yeah. As i posted before, I know it can work. That's the reason i was so persistent in trying. But at least i did managed to do fix my microphone issue that causes Windows to lock up .
But anyway, i can't do a upgrade/reinstall yet till i get a new harddrive to make a backup of my data.
And no need to be sorry. The instruction you and other has posted on the net did helped me to get it working before. Plus I'm somewhat used to beta software/OS's. Used to be running latest bleeding edge (not just beta's, but i'm talking about stuff still in cvs/svn) with Linux, kinda got used to go thru many many hoops to get things working properly.

The only thing i'm really frustrated about is the lack of knowing what the X-Fi software installation does exactly and what the X-Fi software requires to function properly.
My System SpecsSystem Spec
.

01 Nov 2009   #94
nexu

Windows 7
 
 

So i finally (after 13 times) managed to get the audio component working as it should be (for 2.0/Stereo headphone/5.1) in my beta version of Windows 7. And this time not in between quotes

Specifications:
  • Windows 7 build 7057 (beta)
  • Asus Maximus II Formula with SupremeFX-Fi (ADI AD2000BX)
What i did:
- Uninstalled all Creative X-Fi, SoundMax and additional host OpenAL software (by SoundMax and/or Creative)
- Reboot
- Install the audio drivers that came with the Maximus II Formula board CD. They are in X:\Drivers\Audio\Vista (X: is your optical drive) and run setup.exe as Administrator (not AsusSetup.exe).
- Reboot
- Get the modded SB X-Fi MB software made by Daniel_K specifically the ones posted in this thread.
- Extract the zip archive and run the SupremeFX X-Fi MB\X-Fi\setup.exe as Administrator (skip the X-Fi fix stuff entirely)
- Reboot
- Enjoy



There was other methods which did managed to allow me to utilizes the X-Fi software. But the functionality of them weren't working. E.G. enabling CMSS-3D or Crystalizer had no audible effects.
This way i did manage to have actually full functionality working provided by the X-Fi software: CMSS-3D, Crystalizer, Alchemy, Karaoke player. The 'down side' was the SoundMax Sound Sonic functionality is replaced by the Sound Blaster enhancements. But putting the audio quality to 24bits and 192khz removes the need for this in my opinion.

Anyway, i doubt there would be still many people around that still run this beta Windows 7 as i'm running currently. But i figure i should post my findings in case someone does run into the same problem as i had.
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #95
danger89

 
 

Serious!
How did you manage to set-up the 5.1 surround sound? I also running the beta drivers. But i got only the opportunity for 2.1.

---

Erg goed gedaan. Hoe heb jij die 5.1 surround sound gefixed? Ik krijg het enkel voor elkaar met een 2.1 opstelling. Daarnaast draai ik ook de beta sound drivers.

Ps.
Ik draai/I Run Windows 7 RTM

Gr,
Melroy


Attached Thumbnails
Asus SupremeFX X-FI-asus-supremefx-x-fi.png  
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #96
nexu

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by danger89 View Post
How did you manage to set-up the 5.1 surround sound?
See the included image attachment.

PS: Don't forget to enable CMSS and select the proper upmix mode that you prefer (see my previous screenshot with audio console).

Quote   Quote: Originally Posted by danger89 View Post
I also running the beta drivers. But i got only the opportunity for 2.1.
My SoundMax drivers are 6.10.2.6480 (20-3-2008) meant for Vista and not Windows 7. But they serve their purpose better than the Windows 7 drivers i tried on my beta Windows 7.

---
Quote   Quote: Originally Posted by danger89 View Post
Erg goed gedaan. Hoe heb jij die 5.1 surround sound gefixed? Ik krijg het enkel voor elkaar met een 2.1 opstelling. Daarnaast draai ik ook de beta sound drivers.

Ps.
Ik draai/I Run Windows 7 RTM

Gr,
Melroy
Erg veel moeite voor gedaan ook maar zie de plaatje voor 5.1 geluid configuratie en ik wens je veel succes!

Gr, Nex


Attached Thumbnails
Asus SupremeFX X-FI-sbxfimb51.jpg  
My System SpecsSystem Spec
03 Nov 2009   #97
danger89

 
 

Heel erg bedankt! Die laatste screenshot van jouw had ik NET nodig

----------

I fixed it, thank you.


Attached Thumbnails
Asus SupremeFX X-FI-opgelost.png  
My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #98
nexu

Windows 7
 
 

Your soundcard has nothing to do with SupremeFX.
My System SpecsSystem Spec
04 Nov 2009   #99
ZoZo2

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by hance View Post
Anybody has a solution to make the remote works again in windows 7 ?

thank you as much.
Unfortunately, you're in the wrong thread. People who have the answer won't be looking here. Either search the forum to see if your problem has been dealt with, or start a new thread.

Bon courage
My System SpecsSystem Spec
08 Nov 2009   #100
hance

windows 7 Entreprise x64
 
 

yup, thanks all for reply, i will start a new thread.

merci zozo2
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Asus SupremeFX X-FI




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Asus Laptop can't find startup entries for Asus Programs
Asus has some way of starting their programs that I can't find. In particular, I want to disable their Wireless Console 3 (wcourier.exe). There are other programs but I can't remember what they are right now. I can only tell you that is does not show up in msconfig or HJT. Does anybody know...
Performance & Maintenance
ASUS HD 6850 or ASUS GTX 560 (non-Ti, DirectCU, 810MHz)?
Helllo everyone, I wanted to buy the Radeon HD 6870 but it's not on the market here anymore, so I will have to buy another one -- hopefully not the HD 7850 xD. So, which one should I pick: the ASUS EAH6850, or the ASUS ENGTX560. Give your reasons please. I need the answer before Wednesday (2nd...
Graphic Cards
upgraded frpm asus P6T to asus P6T deluxe 2...
do i need to reformat???
General Discussion
SupremeFX X-Fi 7.1 HD -Audiodg memory prob.
Anyone got any clue how to fix the bug I've got when the audiodg eats my RAM. It's exactly the same as for everyone else. Just keeps climbing and eating It's way up.
Sound & Audio
SupremeFX II Win 7 !Doesnt Work!
Hi there, before beginning the explanation, sorry for my bad English ... :confused: so the thing is, that the new drivers that are in the ASUS site, don't work, it tells me that the hardware doesn't support the software, soo, any solution for this? cuz i'm desperate here :cry:
Drivers
SupremeFX on windows 7
Hi people.. I have problem configuring my asus supremeFX soundcard on windows7.. I did'n find the right driver... The default drivers don't allow us to config the 5.1 feature.. This came with my motherboard Asus Crosshair-1.... So some one help me with this... Thanks
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:16.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App