Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 5.1 surround problems (realtek)

14 Jun 2010   #231
Blaze Centurion

Windows 7
 
 

I too had a bit of problem trying to get my Cambridge Soundworks 5.1 speaker system working after the installation of Windows 7. The centre speaker and the subwoofer would not work despite uninstalling and reinstalling the latest drivers. The problem was my own stupid error, I had the colour coded jacks in the wrong connections at the back of the PC Tower unit. So wise ones do check this simple error that can easily be overlooked when in a hurry. Since the swap of jacks, I've not had any issues at all all 5.1 speaker system works fine. Good Luck.

BC - June 2010


My System SpecsSystem Spec
.
14 Jun 2010   #232
wilmer007

Windows 7
 
 

Hi guys i have a problem with my Realtek audio driver with Windows 7. I have an Acer 6920g and i'm trying to get it to send 5.1 to my home theater system using it's HDMI port. I have a Denon 1910 receiver btw and it does receiver the video signal from the HDMI port but only receive stereo from the laptop and not 5.1. If i use my X-530 speakers on the 6920g it reads those fine as 5.1 using the 3 3.5mm jacks; but when i try to use the HDMI signal it only says stereo and will not let me change it nor does the 5.1 option appear. I updated to the newest Realtek driver. Anyone know how can i fix this as i wanna be able to get real 5.1 from the laptop to my home theater system.
My System SpecsSystem Spec
28 Jun 2010   #233
Nsrsky

zlatko
 
 
Please someone help me with this ?

Now i`m on windows 7 . i have hp pavilion dv6000 and i can`t use my 5.1 system beacause when i plug it in in headphone jack there is no option in the realtek driver 5.1 and it seems to be it recognize the 5.1 system like headphone andd i got sound like no sound . When i got vista i got a 3d soundback on my computar and everything was super.Please someone help because i`m so nervuos about this
My System SpecsSystem Spec
.

27 Jul 2010   #234
Cammel

WIN7
 
 
Build your own

I builb my own and got a real motherboard and got it working. I can do it for everyone. I bet the Windows score will kill what you have now.
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #235
Spekko

Windows 7 Enterprise x64
 
 

Try my solution on the last page on this thread: Latest Realtek HD Audio Driver Version hope it works
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2010   #236
hsienchiu

windows se7en
 
 

had a hard time dealing with this 5.1 issue as well with my mobo's (gigabyte GA-MA78GM-DS2H) built-in 5.1 audio but finally made the darn thing work. Anyway to cut things short download the latest realtek driver (not sure if it work with older realtek drivers) then on the realtek sound manager click the speakers tab, then under that click the room correction tab. now look at the rear/side speaker (whcihever configuration you're at) then see the gain input box underneath the distance input box, adjust the value all the way up to +10db(max) or lower depending on your loudness preference. your rear/side speakers should now work during music/movie playback. That's all. hope this helps.
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2010   #237
dragonsheart

windows 7 ultimate 64bit
 
 
5.1 or 7.1 sound

when ever you installl new audio driver it will change your default audio playback settings so it wise after installing anything to right click the speaker icon lower left toolbar after do that you will see a selection off choices. select playback devices "a tip when doing this" play a audio file so you can see which default devices is playing by the green scale moving. once you found the new device install click on it make it you defualt device the click configure to select stero. 5.1 surround or 7.1 surround click next to make sure all your setting are the way you like them then click OK allsorted
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2010   #238
bigblocktowncar

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Any luck with this? It's been about a year and a half since the original post. I have the same problem except I am using 2 different 2 channel setups. One is my main PC speakers and the other is my hi-fi home stereo which I had been running out of the black connection for the rear left and right. Worked great in Windows XP...Switched to Windows 7 Pro 64bit last week and well....The test function works fine but nothing else. Music through Winamp sounds terrible with the speaker fill.

I emailed realtek's USA support and got:

Dear Sir,
The speaker fill function is designed by Microsoft not Realtek.
It simulated a surround sound not just a copy from front channel.

If you want just COPY from front channel. We recommend you change OS back to WinXP.

Best regards,
PC-Tech

I think asked how to copy channels...

Dear Sir,
You can not do it in Win7.
We recommend you change OS back to WinXP.

Best regards,
PC-Tech
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2010   #239
Billy

 

Quote   Quote: Originally Posted by bigblocktowncar View Post
Any luck with this? It's been about a year and a half since the original post. I have the same problem except I am using 2 different 2 channel setups. One is my main PC speakers and the other is my hi-fi home stereo which I had been running out of the black connection for the rear left and right. Worked great in Windows XP...Switched to Windows 7 Pro 64bit last week and well....The test function works fine but nothing else. Music through Winamp sounds terrible with the speaker fill.

I emailed realtek's USA support and got:

Dear Sir,
The speaker fill function is designed by Microsoft not Realtek.
It simulated a surround sound not just a copy from front channel.

If you want just COPY from front channel. We recommend you change OS back to WinXP.

Best regards,
PC-Tech

I think asked how to copy channels...

Dear Sir,
You can not do it in Win7.
We recommend you change OS back to WinXP.

Best regards,
PC-Tech
The best way that I know to copy the front channel is through the Realtek HD Audio Manager.

First open it up.



Figure out which is your front and rear channels.



Right Click on your rear channel and select 'Connector Retasking'



and change it from 'Rear Speaker out' to 'Front Speaker Out'



That would effectivly make all your 2.1 sounds into 4.1(you can do the same to your center channel to make it 5.1) even if you're using software that can play 5.1, like games.

The main draw back for me is that this makes true 5.1 sound bad. I play a lot of games that use 5.1, I can't leave my system this way.
My System SpecsSystem Spec
19 Aug 2010   #240
bigblocktowncar

Windows 7 Pro 64bit
 
 

I do not have a connector retasking option when I right click. All I have is "audio device settings" and when I select this option, nothing happens.

I don't have 5.1, so all I care about is making all speakers work at the same time. Are you using the software that came with your motherboard? My mobo driver CD does not work with Windows 7 so I had to download the realtek drivers from their website...Maybe the newer version does not allow connector retasking???
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 5.1 surround problems (realtek)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek onboard sound card with 5.1 surround speaker fill problem
I recently installed a new motherboard Asus Sabertooth 990FX. It has an on-board sound card "Realtek® ALC 892 8-Channel High Definition Audio CODEC". I'm using 5.1 surround speakers from creative. Speaker fill with windows update driver, or Realteks driver from Asus' website, has the same outcome. ...
Sound & Audio
Realtek HD Audio RCA Recieve No surround
Hey all, I got a new (old/used) RCA Receiver (RV-9953A) and 5 monitors and a subwoofer. When I put in a cd or run the test tone on the receiver all of the speakers and subwoofer check out--no problems. When I run a test on the Realtek HD Audio Manager however, it doesn't want to play from...
Sound & Audio
5.1 Surround Problems with Realtek HD Audio Manager
Hi everyone! First post on the forums =P What the title says. Basically I have had to remove my soundcard (a Creative X-Fi Soundblaster) as it was completely blocking off the fan on my new graphics card (ATI Radeon HD 5850 - and yes there is no space left on my motherboard!). As a result I have...
Sound & Audio
Surround Sound + Realtek
OK So! Ive tried EVERYTHING even bought a new set of speakers thought the others were broken. I am running windows 7 ultimate and i have tried every realtek driver known to man. And I still can't get my surround sound to work I haven't re-assigned the jacks cause i am not to sure how to do that...
Sound & Audio
Surround Sound Problems Windows 7 64bit
Hi this is my first post so if I have'nt done something correct sorry in advance. But my problem is that I cannot get my surround sound to work on windows 7:cry:, it worked fine when i had XP. It has the option but just will not play it. I have a Abit AB9 pro motherboard, Quad Core 6600, 8GB...
Sound & Audio
Surround Problems
I just re-installed win 7 RTM and I can't get my sound drivers to work right. I have a Creative Soundblaster Extreme Gamer and a set of 5.1 surround speakers. I installed the drivers for win 7 and the console launcher to set up my sub. I clicked on 5.1 surround and bass redirection, the same thing...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:16.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App