Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Stereo Mix not functioning properly in Win7

30 Jan 2012   #11
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

@ignatzatsonic Yes, there is 'Stereo Mix' and the levels are at 100%. Everything looks fine to me.
Attachment 195974


My System SpecsSystem Spec
.
30 Jan 2012   #12
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Have you experimented with the settings in the other tabs of stereo mix?

I can recall a poster or two being surprised by those settings.

My "listen to this device" on the listen tab is unchecked, but I'd try it checked.

Have you noticed any differences depending on which of your various jacks have something connected to them or not?

A lot of it is trial and error. The problem is---it may be insoluble without you knowing it. In which case you have to go with antique drivers or another card altogether.

And the fact that you have to use a hack is problematic---who knows how the hack will affect other capabilities or interaction with Windows?

That's about all I can tell you. I was highly frustrated myself but eventually got it running.

I did buy a Behringer UFO-202 USB external card which provides stereo mix, but my current motherboard internal sound chip (Realtek) provides stereo mix also.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #13
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

The advanced tab just lets me change the audio quality, right now it's on 'cd quality'. I don't think that would do anything changing the quality.
and the 'listen' feature, let me see... I turned it on and it sounds the same.
Here's what's happening:
I've got a song playing which I can hear through my speakers, the playback meter is showing fine.
Attachment 195977
But StereoMix, I'm not sure...
Attachment 195978
I should also tell you I don't have anything plugged into the headphone or mic jacks. I've got a laptop, so they're on the side.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Jan 2012   #14
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

Also something else. We have another laptop that is five years old which has a Realtek sound card - and Stereo Mix. It could be Conexant doesn't officially support Stereo Mix, maybe.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #15
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gln2d3 View Post
It could be Conexant doesn't officially support Stereo Mix, maybe.
I assumed that was a foregone conclusion. If Conexant officially supported Stereo Mix, why would you have to rely on a hack to even get near it?

Why would the hack on that Toshiba forum be necessary if Conexant officially supported stereo mix?

Without the hack---is stereo mix shown in recording control panel if you have enabled "show disabled devices" and "show disconnected devices" with a right click?? If not, you need a hack, another driver, or another card.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #16
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ignatzatsonic View Post
Quote   Quote: Originally Posted by gln2d3 View Post
It could be Conexant doesn't officially support Stereo Mix, maybe.
I assumed that was a foregone conclusion. If Conexant officially supported Stereo Mix, why would you have to rely on a hack to even get near it?

Why would the hack on that Toshiba forum be necessary if Conexant officially supported stereo mix?

Without the hack---is stereo mix shown in recording control panel if you have enabled "show disabled devices" and "show disconnected devices" with a right click?? If not, you need a hack, another driver, or another card.
Wait a minute - When I said Conexant might not support it - forget that I said that. The thing is, Stereo Mix works, it's the volume that's the issue. If my sound card wasn't built for it, it would not output anything. I'll upload a sample.
http://www.mytoshiba.com.au/support/...download?os=25
My drivers page as well, if you want a look.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #17
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

Here's the sample:Attachment 195984 My normal volume (the speaker icon) is on 11.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #18
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

The sample won't tell me anything.

Is that hack intended to get volume as loud as you would like it?

Or is that hack intended to get Stereo Mix to sorta "work"?

If you need that Toshiba hack for any reason, I'd question whether Conexant (fully) supports stereo mix on Windows 7.

But, I will grant you--you may have to rely on voodoo, hoodoo, snake-handling, incantations, and child-sacrifice to get Windows 7 sound the way you want it.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #19
vStone1K

Windows 10 Home 64-bit
 
 

@ignatzatsonic Have you listened to the sample? I gave you the link to the page the hack was on. It's a hack to enable Stereo Mix on Conexant cards, on TOSHIBA laptops. In the comments on the page people said it worked for them - which it has for me, it's just this sound issue. I'm not sure whether they are having it or not. That should clarify things a little bit.
My System SpecsSystem Spec
30 Jan 2012   #20
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Yes. I listened to the sound sample.

It lasts 9 seconds and plays at decent volume here.

I'll leave up to you to decide to what extent stereo mix is "supported" on your particular Toshiba. I don't want to get off on a semantics discussion.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Stereo Mix not functioning properly in Win7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
IE not functioning properly with favourites
A minor but becoming an increasingly irritating problem - for some time while I have been using this new machine and a while ago it began a very annoying problem. Namely when I go to the favourite bar and click to open the hidden icons as in my pic IE stops working. I have done an sfc and...
Browsers & Mail
USB Ports not functioning properly
Hi there, I have a Toshiba Laptop 1.86Ghz with Windows 7, 32-bit with 2 GB ram. I recently had a new CPU installed in my computer. When I got my PC back, my 2 USB ports donít function properly anymore. The main problem seems to be with my USB Internet modem. (HUWAEI Mobile Connect) ...
Hardware & Devices
E8600 not functioning properly, I think.
I jus took out my E8200 2.6 and dropped in a E8600 3.33 This is what it`s showing in CPU-z. Whay isn`t the core spedd at 3333 ? The fsb is at the stock 1333, is something wrong , here ? Thanks
Hardware & Devices
themes are not functioning properly.
hi, i recently decided to use themes again. for some reason i cant install any custom theme properly. whenever i install it, the background, right click menu etc work except the boarders on any open window and my taskbar(toolbar). i noticed the taskbar tool bar stays on classic. additional...
Themes and Styles
System repair disc not functioning properly
I bootcamped my Macbook Pro 15" (2010) model and installed Windows 7 within a 40GB partition. Shortly after I ran out of space and needed to upgrade my partition. So I created a system repair disc and created a system image. Then I rebootcamped and installed Windows 7 on an 80GB partition. Before I...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:45.
Twitter Facebook Google+