Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio 5.1 in Windows 7

12 Nov 2009   #41
Pulover

Windows 7
 
 

After a week searching for a definitive solution, just like most everyone, I was forced to give up trying to find a way to make Windows 7 send music to all speakers with same quality. And since I'm not willing to pay $30 for Creative software (see: Windows 7 RC 64 bit Getting Sound From 2 Speakers and Minor Questions), I guess I'll have to wait for Realtek to provide a solution, as its 3DSoundBack, which is supposed to do the same as Creative's ALchemy, did not solve the problem either.

The only workaround I've found was in this post:
https://www.sevenforums.com/sound-audio/2197-realtek-hd-changing-jack-output-reassignments-fix.html
Neilsouth explains how to change Realtek output assignments through the registry:

Quote:
Mappings are saved in the following location "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\Settings\DevType_0888_SS147b1083 or ending in DevType_0885_SS18490890

"Pin00" = Rear Green-Coded "FR FL" jack
"Pin01" = Rear black-coded "RR RL" jack
"Pin02" = Center/Subwoofer
"Pin04" = Mic-In

"01 00 00 00" = Mic-in
"02 00 00 00" = headphones
"04 00 00 00" = Front speakers
"05 00 00 00" = Rear speakers
"06 00 00 00" = Center/subwoofer
"07 00 00 00" = Side speakers

Example if i want "Pin01" = rear black-coded "RR RL" jack to be front speakers all i have to do is Pin01 - 04 00 00 00.
In addition to his post, I found that in my PC these settings were in a different key (I suppose it's because of the driver version), so you might want to go to "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\" in regedit and do a Ctrl+F for "DevType_" and find the correct key for your version.
Also, in my version (R236) the "Pin01" controls only the rear speakers, and the "Pin03" controls the side ones. The "Pin02" was not present, but I add it and worked fine.

I set all output jacks to "Front speakers", this way I managed to get good quality sound from every speaker. The bad thing about it is when you want to play games with real surround sound, for all speakers would just play the same thing. My solution was to export 2 registry keys, one with the original configuration, and one with all jacks set to front ( or what suits you best), then just click the .reg files to switch between "real" and "fake" surround. To avoid having to restart the system every time for the changes to take effect, follow these steps:

1) Close every app which may be using the audio device (such as media players).
2) Apply the desired .reg file.
3) Go to Device Manager, select "Sound, video and game controllers". Right-click on the Realtek device and select "Disable" (if no app is using the sound you should not be prompted with the restart message).
4) Right-click it again and select "Enable".

That's all. I hope I could help some of the troubled people like me. I searched day and night everywhere and I was getting sick of this. At least now I have an alternative to this issue.

So long.


My System SpecsSystem Spec
.
13 Nov 2009   #42
Arcalimon

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I have a similar problem guys.

Managed to get my card working, but:

1) Creative apps in the drivers pack by Daniel K are not working, when i launch them they tell me ''No device supported for this application'' even if the card seems to be fully installed.

2) Launching Windows 7 config for the speakers and selecting 5.1 makes all my speaker work, put under properties there are no infos about the jack entrances

3) When launching apps that were working 5.1 in Vista i hear the sound only from 2 speakers.


Any suggestion?

Mobo: Asus M2N4-Sli
O/S: Win 7 Ultimate 64
Audio: X-fi Xtreme Gamer
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #43
PanterA

Windows 7 Ultimate x64
 
 

@ Pulover

I can not pass this part:

"In addition to his post, I found that in my PC these settings were in a different key (I suppose it's because of the driver version), so you might want to go to "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\" in regedit and do a Ctrl+F for "DevType_" and find the correct key for your version."

Here the Ctrl + F does not work, but I go to "edit" -> "find", but finds nothing.

But with all this, you were with 5.1 to 101%? As he had before in XP?
My System SpecsSystem Spec
.

13 Nov 2009   #44
Pulover

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by PanterA View Post
@ Pulover

I can not pass this part:

"In addition to his post, I found that in my PC these settings were in a different key (I suppose it's because of the driver version), so you might want to go to "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\" in regedit and do a Ctrl+F for "DevType_" and find the correct key for your version."

Here the Ctrl + F does not work, but I go to "edit" -> "find", but finds nothing.

But with all this, you were with 5.1 to 101%? As he had before in XP?
Well, I guess the command to find in english must be different (Ctrl+L, maybe)... I'm brazillian, and I thought it was the same...

In my registry, the key to the controls is under "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\Settings\Drv5969_DevType_0883_SS1043829f" which is different from the one posted originally, that's why I suggested to try a search for the right one. You must use something that will find the key, like "DevType" or "Pin00" (without the quotes). Try RegScanner: RegScanner Tool: Alternative to RegEdit find/search of Windows it makes the search much easier. Or download the lateste driver from Realtek site, it should be in the same key as mine.

About the result, yes, I was able to get the same sound from every speaker (even if I plug a speaker in the subwoofer jack), it's not actual surround, it's more like cloning the sound from the front speakers to the others. I just added the hint with the registry file to help those who play games that might work with real surround (I haven't tested yet the 3DSoundBack to see if it works with games).
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2009   #45
Pulover

Windows 7
 
 

I've found a solution!!!

It seems I was wrong about 3D SoundBack! It really does the job! I thought it didn't work because when I clicked it nothing happened. Only after searching through a few sites again I saw a screenshot of it running and realized it was designed to Windows Vista, so all I had to do was run it in compatibilty mode for Windows Vista Service Pack 2, add the applications and voila! I got surround sound again without registry tweaks!

http://i50.tinypic.com/2eulyt4.jpg

Download 3D SoundBack Beta 0.1 from Realtek Website

I've tested it with some programs, it worked with Winamp, MediaMonkey, BSPlayer and PowerDVD. Couldn't get it to work with Windows MediaPlayer though... The software is designed for games foremost, so it should work with them as well. There's just one problem when running MediaMonkey: in my PC it will crash if I have QuickTime installed, haven't figured out why.

I'd like to know if anyone has a solution for the QuickTime issue or gets WMP to work as well.

My System SpecsSystem Spec
25 Nov 2009   #46
PanterA

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Supposedly, as I enter 3DSound?
My System SpecsSystem Spec
26 Nov 2009   #47
Pulover

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by PanterA View Post
Supposedly, as I enter 3DSound?
3D SoundBack is installed under "C:\Program Files (x86)\Realtek\3D Sound Back Beta0.1" (x86 is for 64-bit version only). It creates a shortcut in the start menu, but you have to rename it because it's named "new folder>new shortcut".
Right click whether the program or the link and select properties>compatibility and set it to Windows Vista SP2.
My System SpecsSystem Spec
26 Nov 2009   #48
PanterA

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Thank you. I got it.

Already entered the program and added to get Winamp. But the 5.1 does not work. Now turn off the speaker fill but I can not for the 5.1 to give.
When did the 1st time ctrl + alt + del there appeared the 3DSB. Then, after a time when I tried again was no longer anything.

Any help?
Thanks.
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2009   #49
ljubisa24

Windows 7 build 7600
 
 

Tried this way and nothing.

Something that we should know and you didnt say ?
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2009   #50
Zahar

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Pulover View Post
I've found a solution!!!

It seems I was wrong about 3D SoundBack! It really does the job! I thought it didn't work because when I clicked it nothing happened. Only after searching through a few sites again I saw a screenshot of it running and realized it was designed to Windows Vista, so all I had to do was run it in compatibilty mode for Windows Vista Service Pack 2, add the applications and voila! I got surround sound again without registry tweaks!

http://i50.tinypic.com/2eulyt4.jpg

Download 3D SoundBack Beta 0.1 from Realtek Website

I've tested it with some programs, it worked with Winamp, MediaMonkey, BSPlayer and PowerDVD. Couldn't get it to work with Windows MediaPlayer though... The software is designed for games foremost, so it should work with them as well. There's just one problem when running MediaMonkey: in my PC it will crash if I have QuickTime installed, haven't figured out why.

I'd like to know if anyone has a solution for the QuickTime issue or gets WMP to work as well.

Thanks for the help
I`ve downloaded this driver and it finally worked for me but now there`s another problem,the rare speakers work really low.
what can i do with this?
Oh and 5.1 works fine with WMP with movies but again, the rare speakers work bad.

And sorry for bad english
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio 5.1 in Windows 7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek audio, Gigabyte mobo: strange-sounding audio, mic not working
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sound exclusively...
Sound & Audio
Realtek ALC889 audio, audio fine on S/PDIF, nothing from rear output
I'm having a strange problem in my HTPC. Audio is coming perfectly fine out from the S/PDIF coaxial output, and it's normally connected only that way to the receiver, but now for other reasons I also need to connect it using a 3.5 mm to a small mixer. So in the sound manager I changed the output to...
Sound & Audio
No front Panel audio detected but Rear Audio works on Asus P8H 61-M LX
My front USB slots work and every connector on the rear works fine yet when i plug headphones into the front audio jack and nothing is detected. My Bios are updated to the latest version, i have also tried switching to AC97 but makes no difference. Swapping between HDMI and s/pdif doesn't also...
Sound & Audio
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
restart problem BSOD glitchy audio win7 ultimate w/ m audio 1010lt sou
m audio 1010lt sound card not sure why..usually when I shut down it restarts automatically..recently i was watching a movie and it restarted out of no where..any help appreciated.... windows ultimate 7 amd 6000 3.0 ghz processor 4 gb ram I did do some searching i do have m audio 1010lt and...
BSOD Help and Support
Windows 7 - HDMI out no audio - Intel HDMI audio
Hey everyone, I recently upgraded to Windows 7 (Build 7100) from Vista (32 bit) and am having trouble getting audio from my HDMI out port. I am using the Mobile Intel 965 Express Chipset and have upgraded to the latest available driver but still no luck. I have attached a screen shot of my...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:20.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App