Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sound not working at all after clean install of Windows 7

08 Jul 2012   #41
linnemeyerhere

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Do you have another set of headphones or some speakers you can please try in the front and rear outputs?


My System SpecsSystem Spec
.
08 Jul 2012   #42
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

After finding this:


I think it's a hardware fault, but I'm not sure.
I tried a pair of earphones, still no audio from them.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #43
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Looking at this last screenshot, it almost looks like the digital device is active, not the analog. Can you post the same image without the current detected device dialog in front?

A Guy
My System SpecsSystem Spec
.

08 Jul 2012   #44
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 



The Analog one is not active, just the digital one.
The digital one always looks active, even when nothing is plugged into my computer.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #45
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Forgive if very basic, but let's see if the test works, or shows the animation of the speakers at least.

Start> Manage audio devices> Click on speakers (assuming speakers are connected)> Click on Configure in lower left> Click on Test

A Guy
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #46
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

It shows the animation of the speakers playing, also the green bar in volume mixers goes up, but still no sound.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #47
gregrocker
Microsoft MVP

 

With both NVidia (chipset) audio devices installed as well as Realtek, it may be you have a Realtek audio card in the PCI-e slots which are obscured at the bottom of the picture here: http://oi45.tinypic.com/34in0pc.jpg

This is where I would lift the back facing up enough to see for sure if i was there working on it.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #48
A Guy

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

The Nvidia audio is part of the Nvidia GPU drivers which install if the card has HDMI output. I have 4 showing in Device Manager. I am assuming I could uninstall them all, but if it aint broke...

A Guy
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #49
gregrocker
Microsoft MVP

 

Hi Bill -

Are these listed under Sound as are OP's?

Do you think he has a Realtek onboard audio chip that is faulty?
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2012   #50
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

It's like 5 AM over here, I've been up all night trying to fix this but I'm heading off.
Would you guys be willing to continue to help later on?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sound not working at all after clean install of Windows 7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
USB ports not working on clean install of windows 7. How to fix?
asus rog g751jy-vs71(wx) "one drive, dual boot" windows 10 Home Premium 64bit, and 7 Pro 64bit In W7, When Booting the USB works fine and I have a mouse, but when it gets to the login screen the keyboard and mouse just go black and do not function at all in W7. W10 works fine all the time. I...
Hardware & Devices
Clean Install Win7 x86. Windows Updates not working :-(
Thank you for reading through these for me. I hope you can help me get this working. I appreciate it so much!
Windows Updates & Activation
Dell XPS M1333 clean install of Windows 7 Ultimate, and now NO sound
I have a Dell XPS M1333 Laptop that originally came with Windows Vista Home Edition. I did a wipe of the hard drive, where I then did a clean install of Windows 7 Ultimate. Now that I have done a clean install of Windows 7 Ultimate there is NO sound at all. Also, I did a check in Device Manager to...
Sound & Audio
Boot config not working, tried clean install, can't install windows 7
My spouses pc all of a sudden wouldn't boot, not into safe mode or anything (vista), and so we were going to upgrade anyways to windows 7, so i bought the upgrade windows 7 and attempted to do a clean install and reformatted the c: drive which has 250gb, and each time i start the install it bogs...
Installation & Setup
No sound just static after Windows 7 clean install
I recently upgraded my PC from Windows Vista HP 32 bit to Windows 7 Ultimate 64-bit (build 7600). I have not been able to get any sound except static and popping from my speakers. I have tried updating my drivers to the most recent Realtek drivers from their website but still only static. Acer...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:07.
Twitter Facebook Google+