Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sound not working at all after clean install of Windows 7

10 Jul 2012   #71
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64 +Linux_VMs +Chromium_VM
 
 

Maybe some dumb questions or i might have missed this info, but

Have you tried normal PC speakers using the BACK panel audio outputs?
Is this a custom build or a Pre-Built PC (HP, Dell, Lenovo, etc.) ?
If it's a custom build, who built it, installed OS, and configured it?

Do you have a TV or Monitor with built in speakers you could try using an HDMI connection?

Are you capable and willing to try hardware changes?

From what i see, i think you could remove the Nvidia GPU and use built in Video.
That could eliminate any Nvidia/Onboard Realtek audio conflict.


My System SpecsSystem Spec
.
10 Jul 2012   #72
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Ahh, so when I installed Realtek, it might of replaces a driver installed by windows?
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #73
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64 +Linux_VMs +Chromium_VM
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Nylus View Post
Ahh, so when I installed Realtek, it might of replaces a driver installed by windows?
Is this your reply to my questions in Post #71
, or are you asking someone else about a different previous Post ?
My System SpecsSystem Spec
.

10 Jul 2012   #74
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I tried using the speakers that are built into my monitor, still not working
I'm willing to do hardware changes.
I'm going to try the clean install first, just to rule out software completely.
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #75
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

In this tutorial :
Clean Reinstall - Factory OEM Windows 7

Do I just put the CD in and run the installer, or do I have to set the CD to boot first in the bios?
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #76
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64 +Linux_VMs +Chromium_VM
 
 

Set the CD to boot first in the bios, and have the CD (Windows installer) run on boot up.
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #77
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Okay so I installed windows again, and my sound still refuses to work
Is it 100% down to hardware then?
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #78
gregrocker
Microsoft MVP

 

What sound driver did the installer give you?

Is there a newer one offered via optional Windows Updates?

If you want to install TeamViewer with all defaults used during install, then PM me back the ID and password, I will connect but need you to be there to see if sound starts working.
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #79
Nylus

Microsoft Windows 7 Professional 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

I downloaded the Nvidia drivers and de-selected the Nvidia HD audio, but I could roll it back if it could cause problems.
Will you be available to do Teamviewer later on?
My System SpecsSystem Spec
10 Jul 2012   #80
gregrocker
Microsoft MVP

 

Did you run for awhile with only the drivers given by the installer and optional Windows Updates to know if they worked first, before installing the factory drivers?

This was the point of the passage in the tutorial which I quoted for you.

Yes, I could connect later but I cannot hear if your sound starts working.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sound not working at all after clean install of Windows 7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
USB ports not working on clean install of windows 7. How to fix?
asus rog g751jy-vs71(wx) "one drive, dual boot" windows 10 Home Premium 64bit, and 7 Pro 64bit In W7, When Booting the USB works fine and I have a mouse, but when it gets to the login screen the keyboard and mouse just go black and do not function at all in W7. W10 works fine all the time. I...
Hardware & Devices
Clean Install Win7 x86. Windows Updates not working :-(
Thank you for reading through these for me. I hope you can help me get this working. I appreciate it so much!
Windows Updates & Activation
Dell XPS M1333 clean install of Windows 7 Ultimate, and now NO sound
I have a Dell XPS M1333 Laptop that originally came with Windows Vista Home Edition. I did a wipe of the hard drive, where I then did a clean install of Windows 7 Ultimate. Now that I have done a clean install of Windows 7 Ultimate there is NO sound at all. Also, I did a check in Device Manager to...
Sound & Audio
Boot config not working, tried clean install, can't install windows 7
My spouses pc all of a sudden wouldn't boot, not into safe mode or anything (vista), and so we were going to upgrade anyways to windows 7, so i bought the upgrade windows 7 and attempted to do a clean install and reformatted the c: drive which has 250gb, and each time i start the install it bogs...
Installation & Setup
No sound just static after Windows 7 clean install
I recently upgraded my PC from Windows Vista HP 32 bit to Windows 7 Ultimate 64-bit (build 7600). I have not been able to get any sound except static and popping from my speakers. I have tried updating my drivers to the most recent Realtek drivers from their website but still only static. Acer...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:58.
Twitter Facebook Google+