Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 can't find the speakers/headphones being plugged in

07 Oct 2012   #1
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 
Windows 7 can't find the speakers/headphones being plugged in

Ok, when i plug in my speakers (Logitech X140) or my headphones (wicked reverb from wicked audio) windows 7 (64bit) says that nothing is plugged in and no audio device is installed. The audio works in ubuntu (on a separate hard drive) when i look in device manager under sound video and game controllers it has NVIDIA High Definition Audio for times. It wasnt working on a fresh install. The reason i was using ubuntu is that this started happening a while ago and i got no help so i switched to linux but now i want to have windows so i can play games.

Motherboard: Asus P5G41C-M (i have tried installing the audio and chipset and nothing)
Graphics card: Nvidia GeForce GTX 550 Ti
Onboard sound card

If you need any other info just ask.


My System SpecsSystem Spec
.
07 Oct 2012   #2
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

okay the nvidia audio goes through the hdmi connector.
If you right click the speaker icon and disable it as a playback device you should find your normal speakers and headset working properly again.
They operate off the onboard audio device.
I have the same set up here, I use the nvidia most the time because it plugs right into my tv and thus my stereo, but I have to turn it off to make my headset work.
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #3
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 

Already tried that, right now the speaker has a red circle and X inside saying that it cant find anything plugged in right now, im trying to use the small lime green plug in on the back for audio and i have tried the one in front, still nothing.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Oct 2012   #4
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

If I know asus it's likely the audio driver they are using is horribly outdated, have you given a look to optional updates in windows update (while nvidia is disabled , as long as it's on, the computer will see it as your active audio device)

...and yup it's from 2009 realtek has drivers from this year up.
You just have to figure out which set covers your audio device.
Realtek
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #5
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 

All i got from the realtek drivers was the speaker icon on the bottom right to show that its trying to output to digital audio and it says speakers and headphones arnt plugged in when they are, im still trying the windows update though

I installed all of the updates i could and still NOTHING changed, it still thinks im using digital audio

Just checked again and this time it saw more updates i guess, maybe the last time my internet had a heart attack for a second but o well im trying the update again
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #6
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 

i installed all the updates but the language packs and it still cant detect my speakers being plugged in
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #7
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

Outside of the socket being physically damaged, I'm not coming up with much more.
My System SpecsSystem Spec
07 Oct 2012   #8
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 

nope it cant be because it was working in the other operating system (and without me needing to install any drivers)
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2012   #9
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

Must be windows, better get a mac.
My System SpecsSystem Spec
08 Oct 2012   #10
Jthw

Main=Ubuntu 12.04 x32 Other=Windows 7 Ultimate x64
 
 

well of course, even though the only reason im using windows again is to play games
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 can't find the speakers/headphones being plugged in




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No speakers or headphones are plugged in - Windows 7 Sound Problem
Hi All, First time poster and only limited self taught knowledge. Any help is greatly appreciated as have spent many hours over the past few days trying to get sound working on my PC. A life without gaming is getting me down! I have searched hundreds of forum posts but can't seem to resolve...
Sound & Audio
no speakers or headphones are plugged in
OMG!!! I just installed windows 7 and I cant hear nothing, I have this problem "no speakers or headphones are plugged in" I tried 1000000 type of drivers, and nothing I wonder what is the problem??? I never had this probleem with my old vista :mad::mad::devil: Help???:huh:
Sound & Audio
No Speakers or headphones are plugged in
Hi iv had this problem for about a month now every time i want to use my sound it just says 'No Speakers or headphones are plugged in' I have tried everything - system restore - plug my headphones in but it does nothing - uninstalling it/ re installing it - keeping it up to date and i tried...
Sound & Audio
No headphones or speakers plugged in.
Just finished building a new computer and my sound will not work. I have installed and uninstalled drivers several times now.
Drivers
No Speakers or Headphones are Plugged In - Windows 7
Hi there, Several days ago my sound stopped working. I am seeing that ominous "X" over the icon and when I hover my cursor over it I get the message "No Speakers or Headphones are Plugged In." I really can't say what may have caused the problem, I hadn't made any changes that I can recall that...
Sound & Audio
Speakers and headphones not plugged in... even though they are
I have a HP Pavilion p6267. For some reason, I have no sound coming out of my stereo speakers or headphones (rear panel and front panel respectively). I have uninstalled and reinstalled the Realtek Audio Driver, downloaded the new update for the driver (which supposedly fixes an HDMI issue),...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:27.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App