Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SoundBlaster Live! (EMU10K1) terrible sound?!

24 Jun 2009   #21
happinessiseasy

Windows 7 RC (Build 7100)
 
 

My crackle went away when I installed 7100 RC. Are you still running Beta or did you upgrade yet?


My System SpecsSystem Spec
.
24 Jun 2009   #22
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

For anyone that couldn't find it this,

SB Live! series Support Pack 1.0 (04/04/2009) - Sound Blaster - Creative Labs

is the daniel_k driver that has been mentioned a few times in this thread, except that I didn't see any mention of anyone actually trying it. hate to say it but as far as those old cards go, this is about as good as it is going to get as Creative declared those cards EOL years ago.
My System SpecsSystem Spec
24 Jun 2009   #23
adanziger

dual booting XP and WIN 7
 
 

I'm running Win 7 RC, not the Beta. I tried the Daniel_K driver first and it didn't work for me. I'm using the driver from "LiveDrvUni-Pack(ENG).exe and it's working perfectly.
My System SpecsSystem Spec
.

29 Jun 2009   #24
adanziger

dual booting XP and WIN 7
 
 

Although my sound card is working, the Creative Game Port is not. Although I don't play games on my computer, I don't like yellow exclamation points in device manager. I've tried using the same method that I used to install the sound driver to install the Creative Game Port driver that's packaged in LiveDrvUni-Pack(ENG).exe but after going all the way through the install it gives me a compatibility error and the installation routine ends. Here's Microsoft's response to the problem (which, BTW, I tried with no success):

This is a response from a pre-release version of Windows 7. If you have feedback about this response, please use the survey at the bottom of the page.
Address a problem with Creative Game Port
Creative Game Port is not compatible with this version of Windows.

To search for similar devices that are compatible with your version of Windows, go online to the Windows Logo'd Products List. If you are running Windows 7, you might be able to install a Windows Vista driver in compatibility mode.
How to install a driver in compatibility mode
  1. Right-click the driver installation program you saved to your desktop, click Troubleshoot compatibility, and then click Next.

  2. In the Program Compatibility troubleshooter, click Troubleshoot program.
  3. On the next screen, select The program worked in earlier versions of Windows but won't install or run now, and then click Next.
  4. Select a version of Windows that is earlier than the one you are running, and then click Next.
  5. When asked to test the program with the chosen compatibility settings, click Next. This will run the driver installation file in compatibility mode.
    1. If you experience a problem with the driver installation program, click No, try again using different settings, and then choose compatibility settings for a different version of Windows.
    2. If you don't experience a problem with the driver installation program, click Yes, save these settings for this program.
  6. Follow the steps in the driver installation wizard to complete the installation.
What is compatibility mode?
Compatibility mode is a setting that can be applied to older programs that helps them run better in newer versions of Windows. If a program that was designed for an earlier version of Windows is running poorly, or not at all, running it in a mode that is compatible with an earlier version of Windows can correct or improve the program's performance.



Anyone find anything yet that works for the game port? Any other ideas? Thanks in advance. I'll post anything that I figure out.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2009   #25
gnopgip

Windows 7 RC Build 7100
 
 
Thanks!

Awesome workaround for the driver issue, my 7 year old card now works perfectly. It's amazing that the creative site itself says the driver is incompatible with Win7, yet all it takes is to manually extract the files to install.

Anybody from creative listening?!?!?
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2009   #26
adanziger

dual booting XP and WIN 7
 
 
daniel_k driver working for the game port!

Here's how I fixed the game port issue using the daniel-k driver (followed the same procedure I used to install the sound driver, but used a different driver). I now have a working game port from my SBLive on a Dell 8200:

1. Download "daniel_k driver"
2. Right click this file and click "extract to folder daniel_k driver"
3. Go to device manager and right click "unknown device" or "game port" which should have exclamation mark next to it..click update driver. click the 2nd option to "browse computer"..then click browse button and locate your daniel_k driver folder and double click your way to Audio\Drivers\WIN2K_XP..tick "include subfolders"...then click next.

Installation then proceeded automatically and it works!

Remember I had to use the daniel_k driver to get my game port working and the LiveDrvUni-Pack(ENG).exe driver for the sound. No more exclamation marks, everything works!
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2009   #27
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

You guys need to remember that just about anything to do with getting these cards to work (EMU10K1 based SB Live series) is a workaround, as there is not and never will be any official support from Creative; and even more so with the gameport as support for that was removed at the OS level by Microsoft.

Main thing is that from the looks of things, most of you are successful getting them going with the modded drivers that are available.
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2009   #28
Rebeldawg

Windows 7
 
 

Try the following drivers and see if they work as it works for me, install the drivers
from the driver folder if the driver fails to install with the package. I've used them on
my sound blaster live card and it works perfectly, just no real surround sound.

MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service
My System SpecsSystem Spec
20 Jul 2009   #29
botlol

windows 7
 
 

hey im new and i wanted to go to windows 7 for some time but I always have problems with SB. I have the beta version of windows 7 and I had that big base problems, i fix it but now i have this echo thing, I didn't really notice it at first untill I start playing music and stoping it. (theres a fade in the song when I stop it at a random time ) Its really werid cuz it starts to destort my music and when im playing a game it makes it really annoying. Is there anyway to fix this?




OS: Windows 7 beta build 7030


also i already try all the suggestions
My System SpecsSystem Spec
21 Jul 2009   #30
Rebeldawg

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by botlol View Post
hey im new and i wanted to go to windows 7 for some time but I always have problems with SB. I have the beta version of windows 7 and I had that big base problems, i fix it but now i have this echo thing, I didn't really notice it at first untill I start playing music and stoping it. (theres a fade in the song when I stop it at a random time ) Its really werid cuz it starts to destort my music and when im playing a game it makes it really annoying. Is there anyway to fix this?




OS: Windows 7 beta build 7030


also i already try all the suggestions
You'll probably want to upgrade to the RC 7100 build asap as the version
you're currently on will be shutting down every 2 hours unless you're using
the RC version which you'll be able to use until March 1st 2010 for free.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SoundBlaster Live! (EMU10K1) terrible sound?!




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Soundblaster Live! 5.1 Win7 Compatibility
I know that Creative has stopped supporting the SB Live! 5.1 way back in the day, but I was hoping anyone would know of a way to force it to function in some way. I've heard a lot about this Daniel_K guy, who's been making drivers for old Creative cards, but I can't really find anything for my...
Sound & Audio
I have a SoundBlaster Live! and a GeForce GTX 550 Ti
At the moment I use the SoundBlaster for sound. Would using the graphics card instead be better or worse?
Sound & Audio
Creative Soundblaster Live 5.1
Good Afternoon, I've recently installed the above card (SB Live 5.1) on my system which is running Win 7 ultimate 32-bit. Prior to installation, I checked with the Microsoft Windows7 compatability website and it states completely compatable. Unfortunately, I get the red "x" in the taskbar...
Sound & Audio
SoundBlaster Live! Value, please!
Hi dears Could anyone help me to find the correct driver for my soundcard?, it is a Creative SB Live! Value (CT4670). It was working fine on WinXP, but since I changed the OS to W7 its sounds is terrible. I have tried to install many of those mod drivers of Daniel_K, but everytime the...
Sound & Audio
Soundblaster Live Value 4.1 Speakers issue
Hi, other day, i instaled Win7 on my pc and i noticed a little big problem, i can't find drivers for my sound card Soundblaster Live Value 4.1. I used the ngocmd.exe but it only capt 2 of my 4.1 speakers. In Vista, the same patch/driver works fine, appears the 4.1 speakers, but in Win7 doesn't...
Sound & Audio
Soundblaster Live! 5.1 on windows 7
Hi, ive just upgraded my system from xp straight to windows 7 ultimate 64-bit... and installed all the drivers needed for my motherboard... but i had a creative soundblaster live! 5.1 audio card which windows 7 is not detecting on my system (uknown device, multimedia audio controller). i have...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:43.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App