Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio not working: Windows 7 Ultimate x64

04 Oct 2009   #1
schnoid

Windows 7
 
 
Audio not working: Windows 7 Ultimate x64

I put my computer's stats in my details. My sound card is integrated on my motherboard. I've tried everything I've read on these forums. 1) installed audio drives (for win 7 x64) from my motherboard's website. 2) tried installing the latest Realtek drivers off their site. 3) tried installing both as administrator.

Not sure what I'm doing wrong, but I can't seem to figure it out. About to go back to Win XP cause of it.


My System SpecsSystem Spec
.
04 Oct 2009   #2
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Click on Control panel, then click Troubleshooting, click view all (left side panel). Choose Playing Audio. See if anything gets resolved and let us know.
My System SpecsSystem Spec
04 Oct 2009   #3
schnoid

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jacee View Post
Click on Control panel, then click Troubleshooting, click view all (left side panel). Choose Playing Audio. See if anything gets resolved and let us know.
nope, not a thing unfortunately. Said it couldn't find anything wrong.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Oct 2009   #4
torrentg

7600.20510 x86
 
 

How about when you play a file in Winamp or other software? Does the eq show it playing or does it give an error?

Could be you need to choose the correct output for playback devices. Especially if you recently installed a video card driver with HDMI capabilities.

Right click the speaker icon in the system tray. Choose playback devices. Right click on the correct one (Realtek Azalia or something like that) and choose it as default.

Yes, we know it's different coming from XP. heh heh
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #5
schnoid

Windows 7
 
 

Yes, when I play an audio file the eq does show that its playing. I've gone into the output device settings as you suggested and tried all combinations. "Realtek Digital Output" and ""Speakers" are the two options i have. I can use one or both. I've tried each and they didn't work. I just don't get how something as basic as audio doesn't work. I don't think I have any kind of strange setup or anything.

On a side note, I have logmein pro and can get audio to play perfectly through that, but listening to audio locally still doesn't work.
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #6
torrentg

7600.20510 x86
 
 

If you have normal speakers plugged into the green 1/8" jack, then it should be "Speakers." I know it's rather basic but I just had this problem myself and it took me a second to figure out....is your volume slider up in the system tray?
My System SpecsSystem Spec
05 Oct 2009   #7
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Believe it or not, audio while it seems simple really isn't simple at all. In fact the entire sound sublayer has been rebuilt in Win 7 so that an errant sound byte doesn't crash the entire system.

There is a chance that you aren't seeing all of your play back devices. If you go into the Windows audio sound panel right click and choose to show disabled devices. There may be some sound devices or analog speakers you don't have access too unless you do that first.

Also you may need to switch over to DVD playback at 48000, this has fixed quite few systems that had no sound. See picture.


Attached Thumbnails
Audio not working: Windows 7 Ultimate x64-48000-dvd-quality.png  
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #8
schnoid

Windows 7
 
 

wow. I have no idea what happened, but apparently I moved around some of my speaker jacks and amazingly it worked! I don't understand why it was working in XP when it was plugged in with a different configuration, but it works, so I'm not gonna question it. Now onto fixing my other problems!!! Thank you so much everyone for your help.

(If anyone knows why Logmein runs so laggy as a server in Win 7, please let me know)
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #9
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Glad you got it working again.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio not working: Windows 7 Ultimate x64




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop
Hi, I recently installed Windows 7 Ultimate 32 bit on Toshiba Portege M500. However there is no audio came out although in the device manager it worked properly. I have installed realtek audio driver but still no audio. Could you please advise how to fix this issue? Thank you.
Sound & Audio
Audio not working on win7 ultimate x64?
So I have had windows 7 for a while and I was using my computer when it got and I must have overloaded it and it gave me a blue screen. My audio doesn't work and when I got to the playback devices its empty I have the boxes checked off to show all the devices but it shows absolutely nothing. I...
Sound & Audio
restart problem BSOD glitchy audio win7 ultimate w/ m audio 1010lt sou
m audio 1010lt sound card not sure why..usually when I shut down it restarts automatically..recently i was watching a movie and it restarted out of no where..any help appreciated.... windows ultimate 7 amd 6000 3.0 ghz processor 4 gb ram I did do some searching i do have m audio 1010lt and...
BSOD Help and Support
cannot record audio in windows 7 ultimate
i have installed windows 7 ultimate.once i intalled xp and it records audio.but now in 7 not recording audio:huh:.i have correctly installed realtek for windows 7.it displays recording divices are - microphone,cd audio,line in,stereo mix(default divice).help me please! thanks in...
Sound & Audio
Windows 7 Ultimate Installed... No Audio! :(
Hello, I have a New windows 7 installed from an windows xp! The speaker icon down on the bottom right has a 'Red cross'. It says "no audio output device is installed". I went to device manager and on "high definition audio device" has an exclamation mark. the description says device cannot...
Sound & Audio
No audio after installing Windows 7 Ultimate
Hi, I am really hoping if someone could help me with this issue that I am facing ever since I installed Windows 7 Ultimate (32 Bit). I was using Windows XP Home edition prior to this. After the installation of Windows 7, I saw in the Device Manager under the section "Sound" : Multimedia Audio...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:26.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App