Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No audio after installing Windows 7 Ultimate

06 Oct 2009   #1
Karan

Windows 7 Ultimate
 
 
No audio after installing Windows 7 Ultimate

Hi,

I am really hoping if someone could help me with this issue that I am facing ever since I installed Windows 7 Ultimate (32 Bit).
I was using Windows XP Home edition prior to this.
After the installation of Windows 7, I saw in the Device Manager under the section "Sound" : Multimedia Audio Controller. This also had a yellow exclamation mark.

On my desktop, on the bottom right hand corner, if I click on the speaker icon (It has a red cross on it), it says "No audio devices are installed".

I have integrated sound card.

Can someone please tell me how to check what sound drivers I need and from where to install it?

I would really appreciate the help.


My System SpecsSystem Spec
.
06 Oct 2009   #2
Antman

 

You find your driver at the mfgr's website.

Tell us what hardware you have and we can be helpful.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #3
Tews

64-bit Windows 8.1 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Antman View Post
You find your driver at the mfgr's website.

Tell us what hardware you have and we can be helpful.

You phrased that so adroitly...
My System SpecsSystem Spec
.

06 Oct 2009   #4
Karan

Windows 7 Ultimate
 
 

Hi,

I am copying down all the details I could gather about my system so that I don't miss out on anything as I am not sure what would help.

System devices:
Intel (r) 82801G (ICH7 Family)PCI Express Root port 27D0, 4
Intel (r) 946GZ/PL/GL Processor to I/O Controller 2970
Intel (r) 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller - 27DA
Intel (r) 82801GB / GR (ICH7 Family) LPC Interface Controller
Microsoft System Management BIOS Driver
Intel (R) 82801 PCI Bridge - 244E

Processor:
Intel (R) Core 2 CPU 4400 @ 2.00 Ghz

ACPI x 86- based PC

2 GB RAM.


I hope the above information would suffice. I really want to get this thing working.

Thank you.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #5
Antman

 

Go here - CPUID

Get it, run it. Look on the tab MainBoard. Tell us what it says.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #6
Karan

Windows 7 Ultimate
 
 

Hi Antman,

I did as you said and here is what I got:

Manufacturer: Intel Corp
Model: D946GZIS AAD66165-501
Chipset: Intel 946PL/GZ


BIOS:
Intel Corp.
Version: TS94610J.86A.0047.2006.0911.0110


THanks!
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #7
Antman

 

Here's the part that sux - Intel does not provide a Win7 driver. Here is the Vista 32 driver.

Audio: IDT* 92XX Driver
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #8
Karan

Windows 7 Ultimate
 
 

I downloaded the driver from the link provided by you above. While installing it, it crashed several times.
Then I went to the Volume icon at the bottom right corner of the screen (It still had a red cross on it). There was an option to search for the problem. While searching, it showed some Yamaha Sound card. I suppose the sound card in my comp was enabled.

So I went to BIOS and enabled Onboard sound!

And Voila!!! Its working now!!! But thanks for your help Antman.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #9
Lan

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

I posted a help reply before reading the part where you said you had solved it, my mistake.
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2009   #10
Antman

 

Quote   Quote: Originally Posted by Karan View Post
...So I went to BIOS and enabled Onboard sound!

And Voila!!! Its working now!!! But thanks for your help Antman.
When will I learn?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No audio after installing Windows 7 Ultimate




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No audio after installing Windows 7 Ultimate 32 bit on Laptop
Hi, I recently installed Windows 7 Ultimate 32 bit on Toshiba Portege M500. However there is no audio came out although in the device manager it worked properly. I have installed realtek audio driver but still no audio. Could you please advise how to fix this issue? Thank you.
Sound & Audio
Audio Problems - Realtek ALC 882, Windows 7 Ultimate x32
The audio works perfectly fine in Windows XP, but not in Windows 7. The problem is, I cannot hear anything when I connect my earphones to the front jack. I just get VERY quiet audio through my left earphone, and nothing at all in the right one. I have tried everything - from the stickies to things...
Sound & Audio
restart problem BSOD glitchy audio win7 ultimate w/ m audio 1010lt sou
m audio 1010lt sound card not sure why..usually when I shut down it restarts automatically..recently i was watching a movie and it restarted out of no where..any help appreciated.... windows ultimate 7 amd 6000 3.0 ghz processor 4 gb ram I did do some searching i do have m audio 1010lt and...
BSOD Help and Support
cannot record audio in windows 7 ultimate
i have installed windows 7 ultimate.once i intalled xp and it records audio.but now in 7 not recording audio:huh:.i have correctly installed realtek for windows 7.it displays recording divices are - microphone,cd audio,line in,stereo mix(default divice).help me please! thanks in...
Sound & Audio
Windows 7 Ultimate Installed... No Audio! :(
Hello, I have a New windows 7 installed from an windows xp! The speaker icon down on the bottom right has a 'Red cross'. It says "no audio output device is installed". I went to device manager and on "high definition audio device" has an exclamation mark. the description says device cannot...
Sound & Audio
Audio not working: Windows 7 Ultimate x64
I put my computer's stats in my details. My sound card is integrated on my motherboard. I've tried everything I've read on these forums. 1) installed audio drives (for win 7 x64) from my motherboard's website. 2) tried installing the latest Realtek drivers off their site. 3) tried installing both...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:36.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App