Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Sound Card Problem Thread

05 May 2009   #91
SirCag

windows 7
 
 

Still have problems with my xtreme gamer card.
I installed Windows 7 RC 64 Bit, dont have crackling and stuff..but as soon as i try to open new tab in firefox, or click on link, sometimes even scrool my sound get killed
it does not happen when i surf in IE (but i havent been using IE much, just tried to open and close tabs and scrool the page), but there i get crackling during loading of page.
My system is same as before:
Intel Bad Axe 2
2GB RAM
Windows 7 RC build 7100 64bit
Creative xtreme gamer sound card
etc..


My System SpecsSystem Spec
.
05 May 2009   #92
Archer1978

Genuine Windows 7 SP1 Home Premium 64Bit
 
 

Have you guys tried Youp Pax Drviers????

You can get them in the forum of driverheaven.net
My System SpecsSystem Spec
05 May 2009   #93
LePoilu

Vista H.P. SP1 x32 Seven RC x64
 
 

At this time it seem's that my problem is gone with the RC.

Using WinUpdate Driver for my audigy platinium there's no more cracking & Cie after few listening minutes. Hope it's definitly gone.
My System SpecsSystem Spec
.

05 May 2009   #94
bloke

Windows 7 7600 x64 (16385) Ultimate,Windows Vista x64 Ultimate
 
 

i done a fresh install of the rc1 x64 ultimate, used compatibility mode for EVERY program i installed (except any games) vista sp1 and ticked the run as admin box, then right clicked the install.exe for the drivers and chose run as admin as well. i checked to make sure i had the latest drivers of everything and all my issues are gone, 5.1 and in 7.1 modes. i am using 24 bit 48000 in the audio setup in windows and in the asus control panel as some games like CODWaW have an issue with any bitrate higher than that.

all my specs are as is when i installed. so it seems the issue is purely creative, maybe try what i did with compatibility mode?
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #95
Faxe

Windows 7 Beta Build 7000
 
 

I switched to the Ultimate 64 Bit Release Candidate, I used the Win 7 Build 7000 32 Bit before but all of my problems seems to be fixed. I use a Audigy 2 ZS, Windows managed the card really fine, no problems with stuttering sounds or something liked that. Now I installed Audigy_SupportPack_2_18_0001_W7 and it blows away, no problems with the sound, the equalizer and eax works well and everything fine, I will test later in the evening, have to go to work. Good luck everyone.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #96
wrathloki

Windows 7
 
 

Well I had popping, crackling and background noise on build 7000 64 bit with my X-Fi Titanium and I'm glad to say that with the new install of RC1 64 bit using the Win7 beta drivers from creative I have no popping or crackling and absolutely 0 background noise at 100% volume.

Windows 7 RC1 x64
Creative X-Fi Titanium
Gigabyte GA-965P-DS3 Motherboard
4 Gigabytes Corsair XMS2 800mhz ram
Stock Overclock Zotac 8800gt
1TB Western Digital 32 Meg Cache HDD
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #97
wrathloki

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bloke View Post
i done a fresh install of the rc1 x64 ultimate, used compatibility mode for EVERY program i installed (except any games) vista sp1 and ticked the run as admin box, then right clicked the install.exe for the drivers and chose run as admin as well. i checked to make sure i had the latest drivers of everything and all my issues are gone, 5.1 and in 7.1 modes. i am using 24 bit 48000 in the audio setup in windows and in the asus control panel as some games like CODWaW have an issue with any bitrate higher than that.

all my specs are as is when i installed. so it seems the issue is purely creative, maybe try what i did with compatibility mode?
You'll probably actually be fine without running everything in compatibility mode.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2009   #98
wrathloki

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SirCag View Post
Still have problems with my xtreme gamer card.
I installed Windows 7 RC 64 Bit, dont have crackling and stuff..but as soon as i try to open new tab in firefox, or click on link, sometimes even scrool my sound get killed
it does not happen when i surf in IE (but i havent been using IE much, just tried to open and close tabs and scrool the page), but there i get crackling during loading of page.
My system is same as before:
Intel Bad Axe 2
2GB RAM
Windows 7 RC build 7100 64bit
Creative xtreme gamer sound card
etc..
Are you using the win7 beta drivers from creative, did you disable onboard audio, and did you uninstall the basic windows sound drivers from your card before installing the new drivers? I did those 3 things and I'm using RC1 and it's working just fine.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #99
XGUNTHERC

Windows 7 Ultimate Edition x64
 
 

I didn't do ANY of the 3 things the guy above mentioned. I simply installed Win 7.. and when I got to the sound part. I got on Creatives site. found the drivers for my X-Fi XtremeGamer, they are the 2.18.0013 and they installed with no problems, I didn't need compatibility mode or anything. they worked perfect.

Try taking your X-Fi Card out. Restarting the computer without it.. then power it down again. Reinstall the CARD, and then boot. try the creative driver again and see what happens.

I also heard someone was using the XP 64bit driver with there Xfi and it worked. try that after if you'd like.
My System SpecsSystem Spec
07 May 2009   #100
SirCag

windows 7
 
 

i think i fixed my problem..finaly
i installed new graphic drivers from XFX since and afther that sound stoped only once (when UAC asked if i want to install something and darkened whole screen)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Sound Card Problem Thread




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Low volume with new sound card(Creative Sound Blast 5.1 VX)
Hello! I got a new sound card today. Installed it, installed the drivers from the CD, plugged in the headphones and it works. But the sound levels are way to low. I raised the volume in all the places I could find, but it's still a bit low. Here's the card: Creative Sound Blaster 5.1 VX...
Sound & Audio
Creative sound card not detected
Hi, I have just acquired a creative Audigy 2 Platinum Pro (Model SB0290) from a friend, however Windows can't detect it so I can't install the driver. In device manager a device called Multimedia Audio Controller shows up under Other Devices. Thanks in advance!
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
Creative Sound card
I've got a Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio. I have 2/2.1 speakers. What jack in the back of the card should I be in? When I run creative diagnostics I hear the left and right speaker but not my center speaker. With the 2/2.1 speakers do you stay in the green jack?
Sound & Audio
Problems with my Creative Sound Card.
Hi all, I've been having problems with my sound card drivers ever since I upgraded to Windows 7 64 from Windows Vista 32. I must admit I messed up by not writing down what specific sound card is in this laptop (Dell Inspiron 1520) and I have not been able to find any drivers from Dell.com. I...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:22.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App