Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Sound Card Problem Thread

18 Jun 2009   #131
joe7dust

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

is it possible to get EAX as a separate download


My System SpecsSystem Spec
.
18 Jun 2009   #132
thunder2008

Windows 7 RC 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by joe7dust View Post
is it possible to get EAX as a separate download

From the way the program meshes with the driver it 'must', interface with the entire driver/program. So, unless you are going to change the coding no there is no way.

The eax for your particular card is software based not totally on board, thus the reason for the whole programs drivers to sync with the online registration verification to unlock the eax processing.

I know it is a drag to have to do fresh os installs, but I know there are several new builds which all are not as stable in terms of what 7100 RC has available.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2009   #133
dsopocy

Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by joe7dust View Post
I'm actually running 7137 but I think there is something else preventing your suggestion from being possible... When I try to install the Creative drivers from my original CD or the download here the very first thing it says is "no compatible hardware detected" or something to that effect. I guess maybe I can DL the EAX console separately somehow? Kind enough to give me a link? I don't feel like googling this late... *yawn* hehe
I'm suffering with the same problem re erroneously aborted driver installation (in my case with an OEM XtremeMusic card, the latest Creative beta drivers, and Build 7100). I've found if you first install a recent SB driver from Device Manager (in my case the only one that I could access in this way was the "Daniel K." driver in his X-Fi Support Pack 2.0 available on the Creative message board for Soundblaster products), do not delete or disable this driver contrary to Creative instructions, and then install the latest Creative driver package, it will install correctly. Clumsy, but it works.

Dale
My System SpecsSystem Spec
.

18 Jun 2009   #134
bloke

Windows 7 7600 x64 (16385) Ultimate,Windows Vista x64 Ultimate
 
 

has anyone tried using the system properties/ device manager and uninstall the drivers then reboot and disconnect your internet adapter so it cannot download the software, then just select update/ reinstall driver in the device manager to do it manually. this will just install the drivers that are required by windows rather than the entire software in the download package from Creative.

just a thought.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2009   #135
thunder2008

Windows 7 RC 7100
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by thunder2008 View Post
From the way the program meshes with the driver it 'must', interface with the entire driver/program. So, unless you are going to change the coding no there is no way.

The eax for your particular card is software based not totally on board, thus the reason for the whole programs drivers to sync with the online registration verification to unlock the eax processing.

I know it is a drag to have to do fresh os installs, but I know there are several new builds which all are not as stable in terms of what 7100 RC has available.
There are two folders provided by Asus for my Supremfx x-fi card, they are :

1-audio driver 32/64bit

&

2-x-fi software(which contains several drivers and I have been through each file the are alot)drivers', for using eax,creative console, karokee, etc.).

I only have two free online file account(can only upload individual files)it would take mad time like hour at upload the tens of megabytes via internet connection available.

Or, else I would provide you. I suggest that you goto Asus or your brand manufacturer's site to get the oem audio driver for your card.

Then try it with " 7100 ", first try it without the vista compatibility mode. Thereafter try it with the compatibility if it does not work.

I have been able to use the oem Asus audio driver and x-fi driver software with 7100 to flawless results.


Quote   Quote: Originally Posted by dsopocy View Post
I'm suffering with the same problem re erroneously aborted driver installation (in my case with an OEM XtremeMusic card, the latest Creative beta drivers, and Build 7100). I've found if you first install a recent SB driver from Device Manager (in my case the only one that I could access in this way was the "Daniel K." driver in his X-Fi Support Pack 2.0 available on the Creative message board for Soundblaster products), do not delete or disable this driver contrary to Creative instructions, and then install the latest Creative driver package, it will install correctly. Clumsy, but it works.

Dale

Try Dale method as well, as he stated.
Quote   Quote: Originally Posted by bloke View Post
has anyone tried using the system properties/ device manager and uninstall the drivers then reboot and disconnect your internet adapter so it cannot download the software, then just select update/ reinstall driver in the device manager to do it manually. this will just install the drivers that are required by windows rather than the entire software in the download package from Creative.

just a thought.
Hmm, I tried this to no effect what so ever in the 6100 builds. Not quite sure what effect this would return in 7129?

Perhaps it is worth a go?
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #136
bloke

Windows 7 7600 x64 (16385) Ultimate,Windows Vista x64 Ultimate
 
 

i have not had any problems with my audio since i went from 7057 to 7100 and still am on 7100 until the rtm will be leaked, but the way i done it is posted somewhere back in this thread, installed all latest drivers in compat mode (vista sp1) including the mobo driver, grfx drivers ect. the only problem i still face with the asus xonar hdav centre is the recording volume controls are blank, boot into vista and they are there, but i dont record anyway so its not an issue. all signs of crakling, popping, phasing out when scrolling up or down in firefox when in 5.1 or 7.1 are gone. though im not using creative anymore i was experiencing the same issues with the asus hdav as others here which was proving it was a windows 7 issue rather than driver/hardware relations.

the reason i mentioned to try installing the driver manually in Device Manager was maybe there could be a file that the creative installer installs that is getting forced to run in windows that is not compatible with win7, by installing it manually it will only locate the drivers it needs to run the hardware, then simply just use windows sound panel to controll volume and go into playback devices to configure 5.1 ect.
the other issue is this may only work on a fresh install as we all know there are files and registries that dont get deleted properly upon selecting uninstall a program and unless you know every .dll ect it installs it will be impossible to track them down.

hopefully you creative owners will have some luck soon cos i know how much it really sucks a@# to have no audio!
otherwise if the rc1 7100 solved the issue then simply reinstall 7100 and use another boot drive to test the newer beta versions, that way if it dont work you can go back to the other boot drive and have a full functional o/s, with out sound there might as well be no o/s IMO (audiophile addict!)
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #137
spliff

7600x64 RTM
 
 

HT Claro Omega Plus ...newest oxygen chip and I'm using it right now to listen to tracy Chapman DTS and the drivers have no issues ( 7100 x64). No snap crackle pop w/ this card I HIGHLY recommend it!
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2009   #138
tlmw2001

windows 7
 
 

i have a CREATIVE X-FI XtremeGamer with a EVGA NFORCE 780I 775 MOTHERBOARD
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2009   #139
neyel8r

XP/7 dual boot
 
 

...if any1 is still looking @ this...

Audigy 2 on ASRock 4CoreDual-SATA2 R2.0

i've tried many different versions of several different drivers--officials, betas, daniel_k's.... .exe's & manual installs thru device manager....some don't install, some do & the ones that do freeze up 7 either as soon as any sound is played or upon 7 startup...fantastic!! (0 issues in XP i might add..i skipped the whole Vista ordeal in hopes of 7 being better ). i'm going to keep trying & if i ever find something that works for my Audigy 2, this will be the 1st place i post my discovery.


update: i overlooked & rediscovered the kX Project drivers, which are working fine
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2009   #140
Pawanus

Win 7, Home Premium 64 bit
 
 

Have the most recent soundblaster card certified by MS and Creative as being Win7 certified when I upgraded my 3 year old Dell XPS 410 to Win7 64 bit; also upgraded my Ram to 8Gb, clean installed it to 1 of 2 1terrabyte drives. I cannot hear vocal tracts when attempting to play Dvd's on my computer on WMP and WMC, only the background music. The DVD's play fine, vocal and background when I play them on my only non MS player, Roxio Cinema player. The speakers are awesome THX certified Altec Lansing ADA885, and do not appear to be at fault.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Sound Card Problem Thread




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Low volume with new sound card(Creative Sound Blast 5.1 VX)
Hello! I got a new sound card today. Installed it, installed the drivers from the CD, plugged in the headphones and it works. But the sound levels are way to low. I raised the volume in all the places I could find, but it's still a bit low. Here's the card: Creative Sound Blaster 5.1 VX...
Sound & Audio
Creative sound card not detected
Hi, I have just acquired a creative Audigy 2 Platinum Pro (Model SB0290) from a friend, however Windows can't detect it so I can't install the driver. In device manager a device called Multimedia Audio Controller shows up under Other Devices. Thanks in advance!
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
Creative Sound card
I've got a Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio. I have 2/2.1 speakers. What jack in the back of the card should I be in? When I run creative diagnostics I hear the left and right speaker but not my center speaker. With the 2/2.1 speakers do you stay in the green jack?
Sound & Audio
Problems with my Creative Sound Card.
Hi all, I've been having problems with my sound card drivers ever since I upgraded to Windows 7 64 from Windows Vista 32. I must admit I messed up by not writing down what specific sound card is in this laptop (Dell Inspiron 1520) and I have not been able to find any drivers from Dell.com. I...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:02.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App