Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Sound Card Problem Thread

27 Apr 2009   #81
thunder2008

Windows 7 RC 7100
 
 

LOL...nice touch Winrar...I don't know what I would do without your program btw...


My System SpecsSystem Spec
.
29 Apr 2009   #82
bloke

Windows 7 7600 x64 (16385) Ultimate,Windows Vista x64 Ultimate
 
 

winzip?
My System SpecsSystem Spec
29 Apr 2009   #83
thunder2008

Windows 7 RC 7100
 
 

Hi Bloke

Yes...winzip

Just a homage
My System SpecsSystem Spec
.

29 Apr 2009   #84
winrar

Seven 7100 - Mac Osx for iPC - Xp too - of course!!
 
 

Thank a lot my friend, i just try help...enjoy it!!! Sorry about time, but im out for feel days!!! Best Regards!!!
My System SpecsSystem Spec
04 May 2009   #85
daisuke149

windows 7
 
 

hey all. new here did a search and this seems best place to post

did a fresh install of the RC earlier multiple times

with each isntall tried 3 different driver sets
1. beta drivers from creative for win 7.
2. Vista drivers from creative
3. Daniel K pack 1.1

All 3 gave the same issues. In all cases, my sound, after about 1 second of playing anything, cuts out. Only sound that remains is opening a folder etc. No mp3, video, game, flash works.

Info:

Windows 7 RC x64
Creative X-Fi Platinum
Asus p5n32 sli se deluxe
evga 8800gtx
4gb ddr2 800

Any ideas at all? Just want it to stop cutting out atm and then ill look into the crackling.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2009   #86
dsopocy

Windows 7 Professional 64-bit
 
 
Continued nForce4-Related X-Fi Problems

Quote   Quote: Originally Posted by daisuke149 View Post
hey all. new here did a search and this seems best place to post

did a fresh install of the RC earlier multiple times

with each isntall tried 3 different driver sets
1. beta drivers from creative for win 7.
2. Vista drivers from creative
3. Daniel K pack 1.1

All 3 gave the same issues. In all cases, my sound, after about 1 second of playing anything, cuts out. Only sound that remains is opening a folder etc. No mp3, video, game, flash works.

Info:

Windows 7 RC x64
Creative X-Fi Platinum
Asus p5n32 sli se deluxe
evga 8800gtx
4gb ddr2 800

Any ideas at all? Just want it to stop cutting out atm and then ill look into the crackling.
Welcome, Daisuke.

This is sad news indeed. I've been holding out hope that this problem would have been rectified in the 64-bit RC and a clean install would put this problem in our rear view mirror.

Unfortunately, your motherboard uses the NVIDIA nForce4 chipset. There are known, long-standing issues with PCI bus latencies that affect Creative X-Fi soundcards (see my post here). These issues have been somehow exacerbated in Windows 7, expecially when more than 2GB of system RAM is installed and available to the OS (see my post here).

I will test the RC tomorrow once I get an official download and I will post my results and any new workarounds I might discover here and on the Creative Labs forum.

Dale

P.S.
Please click on icon above and add to my reputation if you have found my posts to be helpful.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2009   #87
daisuke149

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dsopocy View Post
Welcome, Daisuke.

This is sad news indeed. I've been holding out hope that this problem would have been rectified in the 64-bit RC and a clean install would put this problem in our rear view mirror.

Unfortunately, your motherboard uses the NVIDIA nForce4 chipset. There are known, long-standing issues with PCI bus latencies that affect Creative X-Fi soundcards (see my post here). These issues have been somehow exacerbated in Windows 7, expecially when more than 2GB of system RAM is installed and available to the OS (see my post here).

I will test the RC tomorrow once I get an official download and I will post my results and any new workarounds I might discover here and on the Creative Labs forum.

Dale

P.S.
Please click on icon above and add to my reputation if you have found my posts to be helpful.
thanks for the response Dale. yeah it does seem unfortunate. Im also at a point where upgrading my motherboard, while nice, isnt feasable at this time. I was hoping that the issue was with Nvidia 8 series graphics cards instead, as I had a Radeon hd 4850 laying around.

Do you by chance know if this issue affects any other sound boards? I could perhaps revert back to my on board sound and just lay the platinum to rest somewhere.

The crackling/popping issue i had in vista, most people said were related to the graphics card and the nvidia drivers for it, not a specific motherboard chipset. Wondering if that was perhaps untrue, or speculation.

Again sorry for the questions being new, but heading to china in 4 days, finals next few days, im finding myself short in time to research this myself in depth.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2009   #88
dsopocy

Windows 7 Professional 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by daisuke149 View Post
thanks for the response Dale. yeah it does seem unfortunate. Im also at a point where upgrading my motherboard, while nice, isnt feasable at this time. I was hoping that the issue was with Nvidia 8 series graphics cards instead, as I had a Radeon hd 4850 laying around.

Do you by chance know if this issue affects any other sound boards? I could perhaps revert back to my on board sound and just lay the platinum to rest somewhere.

The crackling/popping issue i had in vista, most people said were related to the graphics card and the nvidia drivers for it, not a specific motherboard chipset. Wondering if that was perhaps untrue, or speculation.

Again sorry for the questions being new, but heading to china in 4 days, finals next few days, im finding myself short in time to research this myself in depth.
This problem definitely results from the combination of an nForce4 chipset on the motherboard and a Creative X-Fi sound card (while the problem can be manifested by graphics card bus requests, the graphics card/drivers are not the root cause). The technical explanation is contained in the white paper referenced in the posts linked in my response to your initial post. Your only known workarounds at present (unless and until someone finds another) are to change soundcards (onboard sound should also work) or limit your system RAM as described in my previously linked post, unless you are fortunate to have a BIOS that allows you to control bus settings.

Dale

P.S.
Please remember to click on icon above this posting and add to my reputation if you have found my posts to be helpful.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2009   #89
daisuke149

windows 7
 
 

ok. I used the msconfig setup to set RAM to 2gb.

and sound works Perfect. no crackling, no issues, full control etc.

BUT. i need another way to fix this. 2gb ram isnt enough. I tend to always multitask, while playing my game, WoW. and its considerably slower with 2gb memory.

I need to check if my bios allows adjusting the settings in depth and see how that goes.
My System SpecsSystem Spec
05 May 2009   #90
LePoilu

Vista H.P. SP1 x32 Seven RC x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by dsopocy View Post
This problem definitely results from the combination of an nForce4 chipset on the motherboard and a Creative X-Fi sound card

Unfortunatly.. not only

Audigy + Intel chipset (EP45) for me and I have the same issue.

Hope that RC will fix the problem (D/L in progress )
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Sound Card Problem Thread




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Low volume with new sound card(Creative Sound Blast 5.1 VX)
Hello! I got a new sound card today. Installed it, installed the drivers from the CD, plugged in the headphones and it works. But the sound levels are way to low. I raised the volume in all the places I could find, but it's still a bit low. Here's the card: Creative Sound Blaster 5.1 VX...
Sound & Audio
Creative sound card not detected
Hi, I have just acquired a creative Audigy 2 Platinum Pro (Model SB0290) from a friend, however Windows can't detect it so I can't install the driver. In device manager a device called Multimedia Audio Controller shows up under Other Devices. Thanks in advance!
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
Creative Sound card
I've got a Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio. I have 2/2.1 speakers. What jack in the back of the card should I be in? When I run creative diagnostics I hear the left and right speaker but not my center speaker. With the 2/2.1 speakers do you stay in the green jack?
Sound & Audio
Problems with my Creative Sound Card.
Hi all, I've been having problems with my sound card drivers ever since I upgraded to Windows 7 64 from Windows Vista 32. I must admit I messed up by not writing down what specific sound card is in this laptop (Dell Inspiron 1520) and I have not been able to find any drivers from Dell.com. I...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:14.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App