Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Startup System Sound Stopped Playing...

03 Oct 2013   #21
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Cool you found the NVidia debacle and well done on tracking it down.


My System SpecsSystem Spec
.
03 Oct 2013   #22
Slartybart

x64 (6.3.9600) Win8.1 Pro & soon dual boot x64 (6.1.7601) Win7_SP1 HomePrem
 
 

Glad you found what was causing the issue, these can be tricky to find.

I second Britton30's 'well done'.

Bill
My System SpecsSystem Spec
03 Oct 2013   #23
Ratsneve

Windows 7 Home Premium, SP 1, 64-bit
 
 

Someone here or elsewhere mentioned nVIDIA's SHIELD support? I no nothing about SHIELD but it is why the NVIDIA Streamer Service gets installed and activated regardless of whether you use SHIELD hardware or not. In addition to this the nVIDIA driver module 'Experience' also installs an additional Device Manager nVIDIA 'Sound, video, and game controllers' device.

I suggested to nVIDIA that they should not bloat up the system with Services and drivers, etc. if hardware is not installed. Certainly this is the case with SHIELD and also the case with Stereoscopic 3D--neither of which I have.

Q: Would any of you gamers be more inclined to not install the Experience module or to install and use it but remember to uncheck the Streamer Service?
My System SpecsSystem Spec
.

03 Oct 2013   #24
Ratsneve

Windows 7 Home Premium, SP 1, 64-bit
 
 

nVIDIA suggested and I confirm that one can disable the Shield related audio driver in Device Manager which will uncheck the nVIDIA Streamer Service and thus allow the Startup sound to play. This is actually how I have currently left the system since I am about ready to play Tomb Raider using Experience to optimize the game/video card settings.

Further discovered that you can check and run the Streamer Service with the nVidia virtual audio device left disabled and the Startup sound will still play.

This seems like pretty much the end of it now. Up to nVidia as to what if anything they might do about this apparent audio 'conflict'.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Startup System Sound Stopped Playing...




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
startup sound is not playing correctly?
Microsoft Windows 7 Startup Sound - YouTube if you listen to this youtube link, this is the normal startup sound. I only here after half of this sound. first 2.5 seconds of sound is missing any help? please
Sound & Audio
1 second sound delay on playing audio or system sounds.
I have recently been having this problem about this sound delay. I recently have replaced my broken AMD Radeon HD7700 to an NVIDIA GeForce GTX 750 TI Superclocked and my soundcard is built into the gpu I think. I know this for BSOD's but here is the diagnostics file if you need it. PS: I...
Sound & Audio
One particular System Event sound not playing
As the title mentioned, I have a problem with a single solitary System Event sound. Any event that uses the "Asterisk" event does not provide any audible feedback, that is to say.. it doesn't work. All the other System Events seem to work fine, it's just this one. I've searched and tried many...
Sound & Audio
BSOD playing DoTA2, Startup Repair/System Restore non-functional
While playing DoTA2, I got a BSOD, and then my computer turned off before I could read all it said. When I start back up, I am prompted to do a startup repair or a system restore. When I attempt to do either of theses, I get the error: The instruction at 0xfb9aca53 referenced memory at 0x05847296....
BSOD Help and Support
BSODs playing GTA IV - No Sound (Sound Card) & Laggy Video!
Been having major issues playing GTA IV. First, the sound kept getting cut during gaming. When I exited the game, there was no sound in Windows either. I had to reboot to get sound but after a couple of minutes, the sound cut off again and I wasn't even gaming then. Video playback became really...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:47.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App