Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No audio output device is installed...?!

08 Nov 2013   #1
mickelsen

windows 7
 
 
No audio output device is installed...?!

I'm doing a complete installation of Windows 7 32-bit. So far everything seems to be going well except for the sound. There is none. The little icon over on the right side said "No audio output device is installed". So I went to the Internet and downloaded the package for Realtek. BTW, the sound "card" is built into the motherboard. I did the installation, following all of the instructions, and then rebooted the system as it said to do. When the system came back up it still said "No audio output device is installed".

Would anybody have an idea as to what I've done wrong or what is wrong with my system? I would really appreciate the help.

Thanks,
Mark


My System SpecsSystem Spec
.
08 Nov 2013   #2
Golden
Microsoft MVP

Windows 7 Ult. x64
 
 

Mark,

Have you tried installing the drivers that would have been bundled with the motherboard installation DVD?
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2013   #3
boohbah

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7600
 
 

try running the ms audio trouble shooter.
i recently updated to 8.1 from 8 and my audio went.
i ran this and it showed nothing to fix but afterwards my sound was back , so worth a try...

No sound in Windows - Microsoft Windows Help

although the page says win 8 or 8.1 its the same troubleshooter for win 7
My System SpecsSystem Spec
.

16 Nov 2013   #4
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

what does your device manger look like? any errors?
My System SpecsSystem Spec
17 Nov 2013   #5
mickelsen

windows 7
 
 

I solved my problem. I found that the audio hardware was disabled in the BIOS. I enabled it and everything is working fine now.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2014   #6
daveheyman

Windows 7 Home Premium 64bit, 6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601
 
 

I used the troubleshooter and it fixed the missing audio device. Right click the audio icon if is in your task-bar and the troubleshooter option is on the top of the pop-up window list. If you don't have the icon in task-bar go to control panel, then sound. Thanks boohbah!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No audio output device is installed...?!




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No Audio Output Device Installed Error (Code 52 on my audio devices)
Hello there, I have an error in my Windows 7 with the audio, "No Audio Output Device Installed." I checked the playback & recording devices, but none are installed. I checked for hidden devices, but there wasn't any. So I opened the Device Manager, and checked the "Sound, video, and game...
Sound & Audio
No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works
No sound. Little speaker with the red 'x' appeared yesterday I have gone through the whole update drivers circus to no avail, my laptop can't detect that it has speakers built in so it doesn't bother finding a driver for them. This is where I am at: - Intel Display Audio is the only driver...
Sound & Audio
No Audio OUTPUT Device is installed
I upgraded my computer to Windows 7 Ultimate 32bit and im having problems installing the Realtek sound driver that's compatable with my computer. Every time i install it it says i dont have acces to memory location. I tried every solution on the internet but nothing worked. Please help me, im...
Sound & Audio
No Audio Output Device Installed
Alright, I give up. I've tried everything I can think of to fix this damned problem so now I'm left with no choice but to seek outside help. So, last night I updated windows after a minor leave of absence from doing so. and once everything was configured my computer started insisting I had no...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:07.
Twitter Facebook Google+