Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: I'm in a mess with sound - help!

01 Feb 2009   #1
imacken

Windows 7 64-bit
 
 
I'm in a mess with sound - help!

Guys,
Can anyone help here?
The only problem I have with Win7 is sound.
I use a Audigy via digital 5.1 output to my Creative 5700 receiver via optical cable. In Vista (and XP before) everything is great.
In Win7, I get output, but after a while I get distorted buzzing and playing some games, the sound cuts out completely.
I've tried some of the suggested fixes, e.g. changing to high sample rates, using Daniel K's drivers, etc. to no avail.
So, I decided to try the onboard Realtek sound. I installed the 2.14 drivers, and although the sound seems quite stable, there are 2 problems:
1) the quality is poor. there is no depth to it. Is there a equaliser (or something else) that can boost bass and treble?
2) I can only get 2 channel stereo. No option for selecting 5.1 or anything that I can see.
Can anyone help with any of this? If I bought a newer card (X-Fi Extreme?) would that solve the problem?
Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
01 Feb 2009   #2
Airbot

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

There should be options in the realtek sound manager.
Attachment 3965
Attachment 3966
Attachment 3967
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2009   #3
imacken

Windows 7 64-bit
 
 

Yes, the problem is my setup doesn't have any of these options as I don't have speakers attached to the on board audio. I use the optical out into my receiver.
Any ideas?


Attached Thumbnails
I'm in a mess with sound - help!-real1.jpg  
Attached Images
I'm in a mess with sound - help!-real2.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.

01 Feb 2009   #4
pooch

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by imacken View Post
Yes, the problem is my setup doesn't have any of these options as I don't have speakers attached to the on board audio. I use the optical out into my receiver.
Any ideas?
Hi imacken,

Try right clicking on the Digital output device this should give you some options


Attached Images
I'm in a mess with sound - help!-capture1.png I'm in a mess with sound - help!-capture2.png 
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2009   #5
imacken

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks. Yes I do have these options, but they don't really help. I have no way of selecting 5.1 speakers in menus.
For years, working with my Audigy was simple:
1) connect via digital din to my 5700 Inspire
2) select 5.1 on the 5700
2) go to 'manage audio devices' in Control Panel, select 5.1 and test.
Then when I'm, playing games I get full surround sound, i.e. if I move 360 degrees, then if someone is talking to me in the game the voice goes full front to back etc.
I can't achieve this with the Realtek sound.
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2009   #6
pooch

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I had hoped that maybe you could have sorted the distortion.

a newer card (X-Fi Extreme?) might solve the problem I really cant say, you would have to try it


Attached Images
I'm in a mess with sound - help!-capture.png 
My System SpecsSystem Spec
Reply

 I'm in a mess with sound - help!




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Looking for old PC to mess with
I am looking for a place where I can buy a old used PC that is cheap so I can try practicing repairing on it. I also just want it for retro computing purposes Retrocomputing - Wikipedia, the free encyclopedia Is a Goodwill store a good place to look?
Chillout Room
HDD mess, please help!
I have a Z68 motherboard and have Windows 8.1 x64 installed on ACHI mode on an SSD. Now, I did the following: Changed in BIOS ACHI to RAID. Installed 2 4TB HDDs and configured them to RAID 1 via the Intel utility. Now, when I try to boot my PC from the SSD I get: "select a proper boot...
Installation & Setup
A big mess!
I have been trying to fix my laptop for the past 2 1/2 days, and am only making things worse. Firstly, all was working reasonably well 3 days ago. I spent a lot of time on facebook playing farmville using Mozilla Firefox, with my dial up connection. Then I downloaded Mozilla Firefox 6, which...
Browsers & Mail
What did I mess up?
Hello, I recently installed a DLink DIR-615 and configured it manually. Having many more options than I knew what to do with, I may have messed something up. My LAN has 2 wireless and my main hardwired to the router and a Linux box running Ubuntu hardwired also. I've never had any problem...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:19.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App