Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: high definition audio device not plugged in

08 Nov 2014   #1
fattymike

windows 7 64bit
 
 
high definition audio device not plugged in

hi guys my audio seams to be having problems
randomly my speakers are saying they not working, im getting sound through my screen but i cant get my surround sound to work.
i have tried a few things but really have no idea what im doing any help would be great
thanks
ive added some photo to help




Attached Images
high definition audio device not plugged in-20141109_081920.jpg high definition audio device not plugged in-20141109_081946.jpg high definition audio device not plugged in-20141109_081957.jpg high definition audio device not plugged in-20141109_082007.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.
08 Nov 2014   #2
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

You ask about your speaker system but you don't tell us any information about your speaker system.

What speaker system do you have plugged in?
What ports do you have them plugged into.

We need you to fill out your system specs completely like mine.

This tutorial by Brink should help.

System Info - See Your System Specs
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2014   #3
dsperber

Windows 7 Pro x64 (1), Win7 Pro X64 (2)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fattymike View Post
hi guys my audio seams to be having problems
randomly my speakers are saying they not working, im getting sound through my screen but i cant get my surround sound to work.
Your Playback Devices screenshot shows interesting things, but not something that would produce surround sound. You don't have the correct device checked as "default" for that to occur.

It looks like you have your Samsung display (which obviously has speakers in it) selected as the default. So that's where digital audio is being sent... to your monitor, not to your surround sound system through a different connection.

Your "speakers" device says "nothing plugged in", so I assume you don't have computer speakers on your desk.

You show "digital audio (HDMI)" available (presumably there's a cable connected, going to an HDMI input on your surround sound system), but it's not checked as the default. So if this is how you thought you were going to be delivering digital multi-channel audio to your surround system, then you must check this one and push the SET DEFAULT button. Then you'll get multi-channel digital audio delivered via that HDMI output path to your sound system.

Or, if you intended to use "digital audio (S/PDIF)" which I assume is a coax connector with coax cable going to your sound system, then you need to check that one as the default. Again, once this is checked as the default then this is the output path your digital audio will be sent out through, to your surround sound system.

But with your Samsung monitor currently checked as the default Playback Device, that's why you're not getting digital sound delivered to your external surround sound system.

Also, when you do correctly check either the S/PDIF or HDMI device as your default playback device, don't forget to also look at the "supported formats" tab (shown when you push the Properties button), as well as be sure to pick the multi-channel speaker configuration (when you push the Configure button, where you can also "test" each channel solo to be sure you get sound from each speaker). You want to designate a multi-channel speaker setup (Configure), and support for all multi-channel audio formats (Properties).

If you want to use HDMI to deliver audio to your surround sound system, and also use the same HDMI path to deliver video to your Samsung display, you need to have two HDMI cables. One goes from PC sound card HDMI output to the AVR's HDMI input (where the digital audio will be handled), and then a second going from the AVR's HDMI output to relay video on to your Samsung display.
My System SpecsSystem Spec
.

11 Nov 2014   #4
Faladu

Windows 7 Ultimate Retail Box (64-bit installed) + Service Pack 1
 
 

Looks like OP does not have speakers plugged into the normally used jack on his PC, usually it's GREEN.

I'd just disable the rest of the devices in that case, and once the normal jack is used you are in business if this is a typical situation?
My System SpecsSystem Spec
11 Nov 2014   #5
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

That is exactly why the questions in post #2 need to be answered.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 high definition audio device not plugged in




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
AMD High Definition Audio Device not plugged in
Hi I have just booted up my Acer Aspire One 725 laptop to find that the sound icon has a red cross next to it and it claims that 'No speakers or headphones are plugged in'. In the Control Panel it states that the AMD High Definition Audio Device is Not Plugged In. As far as I know, I've done...
Sound & Audio
AMD High Definition Audio Device not plugged in
So my laptop is a little structurally broken and I do not know how to fix it. Right now I'm experiencing an audio issue where most of the sounds go through the speakers instead of the headset that use and find that there's an internal hardware issue. I need to know how take care of this...
Sound & Audio
realtek high definition audio and high definition audio device problem
Hi everyone, I would be very grateful for some help please! My laptop recently installed a BIOS update - I don't know what this was but since it happened I have been having sound problems with my laptop. After the update I had no sound. I read around and found how to get the sound back on - I...
Sound & Audio
AMD High Definition Audio (Not plugged in) or not recognized
Hello, I turned on my computer today, and was just playing league of legends when my computer randomly turned off... I thought it could have possibly overheated so I let it stay off for a couple of minutes and then turned it back on. When I did so however, I couldn't get my sound to work at...
Sound & Audio
Phantom High Definition Audio Device
I'm trying to solve a BSOD issue that I'm having. I don't think that this problem is causing the BSOD, but I want to eliminate it anyway and be sure... I have a stereo system plugged into the rear headphone output, and there is a headphone/mic port on the front panel of the machine, connected to...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:47.
Twitter Facebook