Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win 7 x64 some sounds not working

04 May 2015   #1
Galane

Win7 Ultimate 64bit
 
 
Win 7 x64 some sounds not working

I have already disabled/re-enabled Windows Media player, removed and reinstalled the Realtek audio device AND updated to the latest drive from Realtek.

I've also installed K-Lite Codec Pack Mega and its latest update. And I've run the WMP and Audio playing troubleshooters. The WMP one said it fixed several issues but there was zero change in what's not working. The other troubleshooter claimed there's nothing wrong.

Audio works on Youtube. UI sounds all work such as when moving the volume slider and in the Sound control panel. The speaker test in the Realtek software also works.

What does not work is WMP 12 won't play *anything*. Not MP3 or WAV or OGG. There's always some problem. Claims to be a problem with the file or communicating with the server or some other problem. Nor will VLC or WinAMP or Media Player Classic. Solitaire makes no sound. Kerbal Space Program is also totally silent.

Bejeweled 3, silent. Hasbro's Monopoly and Monopoly Here and Now have working audio. Bejeweled has a folder full of WAV files. The Monopoly games have most of their assets packed into a single proprietary "GCF" file. Armada Online and Starscape are both silent. Dunno about Starcraft II because Blizzard is pushing another massive update and I only have a 1.5 meg DSL. :P

I've tried to download the offline Microsoft Fixit package but that just gives up downloading after about a minute.

*something* is screwed up with the media playing and it happened within the past two days. I'd like to be able to fix it without having to reinstall Windows.


My System SpecsSystem Spec
.
04 May 2015   #2
DavidE

Multi-Boot W7_Pro_x64 W8.1_Pro_x64 W10_Pro_x64
 
 

Do you have a System Restore point or System Backup Image from before the problem started that you are willing to go back to ?
My System SpecsSystem Spec
04 May 2015   #3
Galane

Win7 Ultimate 64bit
 
 

I tried going back to an automatic checkpoint from late last month but that failed.

DXdiag claimed absolutely nothing was wrong. I downloaded the web install for DX11 and ran that to reinstall DirectX. Now all the sound works again.

Dunno why Microsoft removed the tests from DXdiag that actually test the video and audio. All it does in 11 is tell you information that may not be correct.

Now that it's working I'm going to do a manual restore point and delete the old ones.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Win 7 x64 some sounds not working




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No Windows Sounds, but regular sounds play fine
Ok so I have a simple, but annoying problem. I have no Windows Sound Events like the login sound, the logout sound, and when the battery is low. Every other sound like playing music and running YouTube videos work fine. Even when I turn on my laptop I hear the whole computer startup sound, but I...
Sound & Audio
Get system sounds, but NO YouTube or game sounds. Help?
Hi, I've got a weird one: I hooked the HDMI from the PC to the television and get great picture, but the sound is weird. I get system "dings" and whatnot, but I don't get the audio from games or YouTube videos. I've already tried setting the default audio device to the HDMI port, but I get...
Sound & Audio
windows sounds not working no more...
Some of the sounds that windows is supposed to be making, like when you plug in or disconnect a USB drive, isn't working no more. It's supposed to make a sound! :sa: Anyone know how to restore them? I just fixed my sound problem and then discovered this.... zzz
Sound & Audio
Front mic port not working/shown in sounds
HI I have a AMD athlon(tm) 64 X2 dual core 5000+ 2.60GHz Running Window 7 Service pack 1 which my son is using for his Steam but we are unable to get the mic to work. We are using on board sound through the front jacks headphones(turtle beach X12) work but the mic is not working or showing up...
Sound & Audio
No Sound or System Sounds working
Long story short. Just recently I have not been able to get sound on my computer (All In One Desktop). Neither sound nor system sounds. I believe it started when I started plugging in my earphones into the jack. I can hear sounds (movies, video) and I can also hear the system sounds. When I...
Sound & Audio
msn notification sounds are not working
Dear all the notification sounds of msn suddenly stoped working, i checked the tools, options and window's tools and everything is set in a proper way! does anybody know how to set it back?? i'm using windows 7 ultimate x64bit. thanks for help
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:38.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App