Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SPDIF output activation on the motherboard (with ALC887) without SPDIF

27 Feb 2018   #1
pw1

Windows 7 Professional 64-bit
 
 
SPDIF output activation on the motherboard (with ALC887) without SPDIF

I was able to activate the S/PDIF output in Fedora 27 (from pin 48 ALC887. I also added a 20k resistor from pin 33 to ground) on the board without S/PDIF - Gigabyte GA-C1007UN.
I used hdajackretask (hda-jack-retask, alsa-tools-gui).

file /sys/class/sound/hwC0D2/init_pin_configs
0x11 0x411111f0
0x12 0x411111f0
0x14 0x01014410
0x15 0x411111f0
0x16 0x411111f0
0x17 0x411111f0
0x18 0x01a19c40
0x19 0x02a19c50
0x1a 0x0181344f
0x1b 0x02214c20
0x1c 0x411111f0
0x1d 0x4004c601
0x1e 0x411111f0 <-----
0x1f 0x411111f0

file /sys/class/sound/hwC0D2/user_pin_configs
0x11 0x411111f0
0x12 0x411111f0
0x14 0x01014410
0x15 0x411111f0
0x16 0x411111f0
0x17 0x411111f0
0x18 0x01a19c40
0x19 0x02a19c50
0x1a 0x0181344f
0x1b 0x02214120
0x1c 0x993301f0
0x1d 0x4004c601
0x1e 0x014b1180 <----- change (0x1e = probably S/PDIF)
0x1f 0x411111f0

(hwC0D2 = ALC887)


I don't know how to do the same in Windows 7 64-bit. I tried to use High Definition Audio Utility 64-bit program - with no effect.
Menu File -> Local machine codecs -> ... - result:
"No HD Audio debug interface found. Please make sure the class driver is installed."

hdausetup_x64.msi (HDAU.exe) - High Definition Audio (HD Audio) tool - Windows 10 hardware dev | Microsoft Docs
pin config: Pin configuration guidelines for High Definition Audio devices - Windows 10 hardware dev | Microsoft Docs
(The original links were broken by the forum software - by the presence of parentheses in them)

I tried through regedit - in the key
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96C-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0007\Settings\Drv5859_DevType_0887_SS1458a002
I added binary value "Pin1E": 014b1180 - with no effect.

Thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
2 Weeks Ago   #2
jackiec123

x64
 
 

Hi !

I want to do the same, did you achieved to add the SPDIF out to windows registry ?

I have no use on linux, it's for gaming.

ps : why did you add the resistance ?

Thanks ! :)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SPDIF output activation on the motherboard (with ALC887) without SPDIF




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
NO sound whatsoever with Realtek AC'97 and SPDIF output
This one has got me pulling my hair out!! I hope you guys can help.. I'm surprised I havent found anyone else in my boat out there! I have a little Shuttle G2 6100H, also known as the SB61G2v3.It has the FB61 v3 motherboard made by Shuttle themselves and an onboard Intel Springdale 865...
Drivers
My SPDIF Output sends bad data
Hello SevenForums, This issue just occurred out of nowhere, my optical audio output used to work fine. Now when i set my "Realtek Digital Output" to default, the bars work as they should and the red light passes through the optical fiber cable. But when it reaches my "receiver" (Logitech...
Sound & Audio
No sound from SPDIF Xonar DS output to TV with Windows 7
Ok before I had Windows XP...have a Xonar DS Audio card with a SPDIF output going to my Nvidia 9500GT Video card...the video card is connected to my Yamaha V-867 Reciever via HDMI and then of course the reciever to the TV via HDMI. So with XP it worked great. Had the video card set via the...
Sound & Audio
spdif output not working properly
Hi , i have been using Windows 7 RC for awhile now .I have the coaxial spdif output on my Gigabyte Ep 45-ds3r board connected to my home theartre amp.Have been getting 5.1 sound with no problems.I recently installed Windows 7 enterprise edition to my pc and now only have 2.1 sound.Have tried the...
Sound & Audio
AC-97 SPDIF output, just linear no Dolby surround
First of all , hi to everyone, this is my first post in this forum and since i found no welcome threat, i just post the first part here :D so second is my somewhat awesome problem. I recently just switched to windows 7 on my pc. specs. Abit NF7-S rev. 2.0 AMD BArton 3000+ 2x 512 MB Ram
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:47.
Twitter Facebook Google+