Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Surround System Problem

01 Dec 2009   #1
aliawaiskhan

Windows 7 64-Bit
 
 
Surround System Problem

Hey everyone,

I installed windows 7 today, I'm a big fan of hooking up my comp to the TV and watching movies. It was a pain to get the video card working but all is good now. When i thought I was ready to start watching some quality TV, I came across an even bigger problem: Only 2 of my speakers were working, i went to the hardware and sound configs in the control panel and set it to 7.1 surround, sure enough it recognizes all of them, when i test it all 7 speakers and the subwoffer work perfectly, however no other program is using them, they all only use 2 speakers .

I've tried winamp, vlc, windows media center, media player classic and it happens with all of them.

Help!

Thanks


My System SpecsSystem Spec
.
01 Dec 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aliawaiskhan View Post
Hey everyone,

I installed windows 7 today, I'm a big fan of hooking up my comp to the TV and watching movies. It was a pain to get the video card working but all is good now. When i thought I was ready to start watching some quality TV, I came across an even bigger problem: Only 2 of my speakers were working, i went to the hardware and sound configs in the control panel and set it to 7.1 surround, sure enough it recognizes all of them, when i test it all 7 speakers and the subwoffer work perfectly, however no other program is using them, they all only use 2 speakers .

I've tried winamp, vlc, windows media center, media player classic and it happens with all of them.

Help!

Thanks
Hi and welcome


It is still probably a driver issue. can you check device manager to see if your driver is installed, and working properly.
type device manager in search>sound tab>Is your device listed? is there a yellow triangle on it? are there any other "unknown" devices?

Kenn J+
My System SpecsSystem Spec
01 Dec 2009   #3
aliawaiskhan

Windows 7 64-Bit
 
 

Please see...

There is no yellow triangle on it....


Attached Images
Surround System Problem-lol.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.

03 Dec 2009   #4
aliawaiskhan

Windows 7 64-Bit
 
 

Still no reply.......
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2009   #5
Orlander

Windows 7 /64
 
 

I have the same sound card as you but when I checked it in Device Manager, mine names the device as "Creative SB X-FI" and that's it. Yours has "Vista" added at the end.

Are you sure you have the newest drivers installed?

After installing Windows 7 / 64 a few weeks ago, I went to the Creative site and downloaded and installed the latest version on the driver and software packages for the card. I've had no sound related problems since.

Good luck... you have good taste in sound cards, by the way!
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2009   #6
aliawaiskhan

Windows 7 64-Bit
 
 

Orlander Thanks for reply.

I go to updates and update my sound card too now i am enjoying my 7.1
i have also corei7 and a heavy duty GTX 295 Gaming Card


Attached Images
Surround System Problem-capture.jpg 
My System SpecsSystem Spec
05 Dec 2009   #7
Uber Philf

W7 RTM Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aliawaiskhan View Post
Hey everyone,

I installed windows 7 today, I'm a big fan of hooking up my comp to the TV and watching movies. It was a pain to get the video card working but all is good now. When i thought I was ready to start watching some quality TV, I came across an even bigger problem: Only 2 of my speakers were working, i went to the hardware and sound configs in the control panel and set it to 7.1 surround, sure enough it recognizes all of them, when i test it all 7 speakers and the subwoffer work perfectly, however no other program is using them, they all only use 2 speakers .

I've tried winamp, vlc, windows media center, media player classic and it happens with all of them.

Help!

Thanks
If i'm not mistaken, don't you have to set the sound options in each program to 7.1 to make it effective?
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #8
aliawaiskhan

Windows 7 64-Bit
 
 

I checkd and verify there is no need to set the sound option in each programe
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2009   #9
Orlander

Windows 7 /64
 
 

You are welcome.

I have to hand it to Microsoft. Windows 7 is so much better then XP.

Nice setup you have there. I have the EVGA GTX 275 with a Q9550 quad. No i-Core in my near future... need a job first
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Surround System Problem




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Bluray Home theater system used for 5.1 surround gaming?
I just bought a creative sound blaster usb sound card that supports dolby digital live and can convert any audio into 5.1; I'm planning on optical out. I have not purchased a theater system yet, because I have a question. 1. Is it possible to use a bluray home theater system to play Pc games in...
Sound & Audio
cyber acoustics surround system 5150 5.1
can some one help me out i heve a cyber acoustics surround sound system 5150 5.1 and i only get sound out ov 2 speakers i heve dunn a test on all speakers and all ov them graft.properly..?????:p my computer is an acer aspire x-1300.
Sound & Audio
Suggestions for buying 5.1 Surround Sound System!!!
Hi all :) I'm planning to buy 5.1 Sound System for my PC. I'll be using it for Gaming and listening to Music and my budget is about 90 to 100 bucks (of course converted in my currency) The speaker systems i liked are Logitech Z506, Logitech X530 and Creative T6160. Now i wanna know which one should...
Sound & Audio
5.1 Surround issue, brand spanking new system
Hello everybody, I'm posting this evening in hopes I can get some help with a problem I've been having with my surround sound speakers. I have a set of Altec Lansing speakers, which have worked flawlessly in the past (on a Windows 7 system I might add). I recently purchased a new computer...
Sound & Audio
New surround system. Center Channel issue
So I picked up a new Logitech X-540 5.1 channel surround sound system the other day. This is my first 5.1 channel system for a pc so I'm not sure what all needs to be done to get it running correctly. I hooked it all up and went in to Sound then clicked configure on the default speaker device. I...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:09.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App