Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek - sound not working right.

26 Dec 2009   #1
onyx

Windows 7
 
 
Realtek - sound not working right.

Hi,

I just installed windows 7 (clean). I did not have sound at first. After downloading the realtek drivers...the sound did start working by switching from stereo to 7.1 speaker (in the realtek HD audio manager) .....so the surround speakers work but the front left and right do not, and thats all i have (the front left and right). Also it sounds like an echo (almost like a sound effect) but there is no sound effect selected.

I did try disabling/re-enabling, switching the in/out-put around, restarting, and i did download all the driver packs.

Thanks so much if someone can help me, hope i explained it all ok. I also added 2 pics to this so you can see what i mean. =)

This first pic is when my sound does not work in the realtek manager, and the 2nd pic is when it does work (with an echo)




Attached Thumbnails
Realtek - sound not working right.-realtek1.png   Realtek - sound not working right.-realtek2.png  
My System SpecsSystem Spec
.
26 Dec 2009   #2
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

Hello, Welcome!

Try uninstalling the Realtek Manager from Programs and Features. Could you then post a screenshot of your Control Panel>Sound window?

Thanks,
~Jonathan
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #3
onyx

Windows 7
 
 

Hi,

Tyvm. Here is the new screen shot. =)


Attached Thumbnails
Realtek - sound not working right.-sound.png  
My System SpecsSystem Spec
.

26 Dec 2009   #4
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

Thanks. Can you right-click on Speakers and select Configure?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #5
onyx

Windows 7
 
 

here it is ...


Attached Thumbnails
Realtek - sound not working right.-config.png  
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #6
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

Does the sound work if you set it to Stereo or Surround 7.1?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #7
onyx

Windows 7
 
 

When i put it on 7.1 the SL and the SR work.


Attached Thumbnails
Realtek - sound not working right.-7.1.png  
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #8
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

Play around with the settings. What setting produces the best results?
My System SpecsSystem Spec
26 Dec 2009   #9
onyx

Windows 7
 
 

The 7.1, but i cant hear a video on youtube now (i can just hear the test). With realtek i would put it on 7.1 but there was an echo from videos.
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2009   #10
onyx

Windows 7
 
 

After I tried everything, I reinstalled windows 7 and installed the driver and codec's but it still didn't work. Then, i was fixing my cords up for the speakers and i tried to plug it in the front, that didn't work either. Sooo when i plugged them back in to the back of the tower it started working!!! I'm sooo happy i finally got it fixed bc i was about to go back to xp lol. I'm not happy that i cant help other people on here with the same problem bc i really have no idea how they started working? - Thanks for your help Jonathan =)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek - sound not working right.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek/Windows Sound not working but detecting devices.
As the title suggests, my on board sounds, seem to have failed, every time I boot, I get a Windows Troubleshooter telling me that the audio devices and services are not enabled or started, the troubleshooter fails without any errors to report (will grab a screen of this when I can) Here is a...
Sound & Audio
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
New MSI mobo with realtek sound not working
Hi i have a new MSI mobo H61M-P31(G3) that i used to replace a Dell mobo(unknown model) everything fit right and all drivers installed right but still have no sound. I'm not sure if this is due to a driver conflict because i did not reinstall windows or if it is a fault on the board. Yes i have...
Drivers
No sound, Realtek sound inputs assigned randomly
The realtek audio managers shows that the front two inputs, front mic and headphones, are always plugged in when there is nothing in them at all. When I plug in my speakers to the back green input for sound it inputs both the green one, front speakers out, and the blue input, line in. Now I get...
Sound & Audio
sound problems with Realtek ALC 882 sound card
I have a HP Media Center PC. the Model number is a1412n I am dual booting xp and windows 7, and in windows 7 I am not getting any sound. When I went to check it out, I realized that the computer was only recognizing the front audio jack. So i plug my speakers into the front jack but it still says...
Sound & Audio
realtek ac97 no sound,but shows its working
Knowing my luck,I have overlooked a setting,but either way my sound is not working,i recently installed win 7 build 7100,and my onboard sound card is not working,my sound properties and volume control shows it is working but there is no sound coming out,ive checked the volume and all the stuff that...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:29.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App