Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound playing, yet all drivers are apparently up to date.

20 Mar 2009   #1
Princey1981

Windows 7 beta 7048
 
 
No sound playing, yet all drivers are apparently up to date.

Hey guys. Here's the deal - I went out two weekends ago and got myself a brank spanking new ASUS desktop. It didn't come with an installed OS, so I got my hands on a copy of Windows 7 Build 7048 - the 64 bit version. I was a little worried about using it as my first OS (without installing XP or Vista first and then upgrading) but as it was installing it said that it could be used as a first os without the need to have upgraded.

Anyway, to my problem - I don't have any sound. I've checked the volume levels, made sure it's not on mute and checked the playback on my speakers also. Everything's ok. I've checked the installed drivers - they say they're all up to date. When I play music on the desktop, I can see the volume levels changing - so it seems to recognise audio is playing, I just can't hear it.

When I go into Device Driver and look under sounds, it says it's a High Definition Audio Device. The driver provider is MS, the version 6.1.7048.0. After looking at some of the advice guides on here I've tried updating the drivers to the ASUS Windows Vista 64-bit audio drives, but it says that it doesn't recognise the OS.

Help me, Windows Seven forum users - you're my only hope!


My System SpecsSystem Spec
.
20 Mar 2009   #2
Montrey

Windows Vista SP2 RC1 x86\Windows 7 build 7057 x64
 
 

Hey, I have such problem too o_O . ASUS P5QL PRO & Win7 7057 x64 .
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #3
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Princey1981 View Post
I've tried updating the drivers to the ASUS Windows Vista 64-bit audio drives, but it says that it doesn't recognise the OS.

Help me, Windows Seven forum users - you're my only hope!
Try compatibility mode for Vista by right clicking the install .exe, choose properties, then compatibility tab. Check the box for "run this program in compatibility mode for:" Vista and the 2 service pack versions also should be selectable. Try them.

Also, before you do, ensure that the speakers you are using are plugged into the green audio port in the rear of the case.
My System SpecsSystem Spec
.

21 Mar 2009   #4
Princey1981

Windows 7 beta 7048
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torrentg View Post
Try compatibility mode for Vista by right clicking the install .exe, choose properties, then compatibility tab. Check the box for "run this program in compatibility mode for:" Vista and the 2 service pack versions also should be selectable. Try them.

Also, before you do, ensure that the speakers you are using are plugged into the green audio port in the rear of the case.
OK, tried to run the compatibility mods for both Vista and Vista SP2 - no dice. It still says I'm using the wrong OS for the options I've selected.

Yes, I've also made sure that the speakers are plugged into the green audio port, and I've also alternated them with my headphones and tested the both to make sure they both are in working order, which they are.
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #5
Princey1981

Windows 7 beta 7048
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Montrey View Post
Hey, I have such problem too o_O . ASUS P5QL PRO & Win7 7057 x64 .
Mine's an ASUS P5KPL/1600 with Win 7 7048 x 64 - could it be a specific ASUS issue?
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #6
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Hrmmm. Go to the control panel and click on sound. Make sure there isn't something else chosen as the default audio, such as HDMI output as part of a video card. Sorry if I am making basic suggestions that you know already, though. Good luck.
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #7
Princey1981

Windows 7 beta 7048
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torrentg View Post
Hrmmm. Go to the control panel and click on sound. Make sure there isn't something else chosen as the default audio, such as HDMI output as part of a video card. Sorry if I am making basic suggestions that you know already, though. Good luck.
Wait a tic, that might be it... The playback device is Digital Audio (HDMI), but if I go to the recording tab, my mike is listed as the default device. I've got it showing a line in option, but no line out...

Trust me, I know how it works - half the time it's not some major mystery, it's just that one box is ticked or not ticked etc. I'm more than happy to run through the 100 question checklist if one of them is the magic one
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #8
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Ya, you gotta go on the playback tab and set your motherboard chipset as the speakers (default device) instead of HDMI. In my case, it is "Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller." Then play an mp3 in wmp or if using winamp, set that to also use the chipset as default. See how it goes. If still no good, maybe Windows Update will do somethin for ya. Ya gotta have sound man!
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #9
Princey1981

Windows 7 beta 7048
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torrentg View Post
Ya, you gotta go on the playback tab and set your motherboard chipset as the speakers (default device) instead of HDMI. In my case, it is "Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller." Then play an mp3 in wmp or if using winamp, set that to also use the chipset as default. See how it goes. If still no good, maybe Windows Update will do somethin for ya. Ya gotta have sound man!
OK, when I go into the playback tab, it doesn't give me the option to set the motherboard chipset as the speakers. We've found the problem, hooray! Now... how can I fix it?
My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2009   #10
Barman58

Windows 10 Pro x64 x2 Windows 10 Enterprise x64, Ubuntu
 
 

Ok Try a right click on the speaker icon, select playback devices - you should see a selection of output options there should be a green tick against the speakers option. If not select it and set it to be the default sound device

No sound playing, yet all drivers are apparently up to date.-hda.png


My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound playing, yet all drivers are apparently up to date.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
how to Tell If Drivers are up to date
Hello so I bought a 2nd handf laptop reinstalled winxp and drivers I am not sure if I have done this correctly is there a program out there that can tell me all drivers are up to scratch or what else I need to download
Drivers
Multiple BSODs caused by ntoskrnl.exe (apparently) when playing games
Since about mid January now whenever I play games like osu!, WoW, RO2, or PSO2 my laptop will cause a blue screen at a pretty much random time. It can work for hours, or it can BSOD within moments of opening a game. Making it annoying to recreate. I tried almost everything the internet suggested...
BSOD Help and Support
Slim Drivers says 22 out of date but Manage says 0!
Very recently my Western Digital Hard Disk was found to be failing, and a Samsung equivalent in specification was fitted by the repairer with the contents of the old being cloned to the new. Today I had an APC_INDEX_MISMATCH BSOD (but at this time I do not wish to pursue that). However, some...
Drivers
BSOD playing league of legends and other (apparently) random times
Hi I have windows 7 professional 64 bit, and I have BSOD's (Hi camandros, welcome to the group?) PC: intel core i3 540 @ 3.07GHz 4GB ram ddr3 800MHz (not sure the speed :p) ATI radeon HD 5770 1GB The problem is that I get BSOD's and I can't find a reason. Sometimes it happens right...
BSOD Help and Support
all drivers up-to date: still getting BSODs
Hi Guys, according to Driver Genius all of my drivers are up to date but I'm still getting BSODs while gaming.. I really do not have any idea about what's going on.. I also ran memtest - no errors found Thanks for your help in advance
BSOD Help and Support
Source of up-to-date drivers
Even though Windows Update may fail to find them many newer drivers for Windows 7 are available for manual download at the Microsoft Update Catalog website if you manually search for them. You'll need to use IE to use the site. I found WDDM 1.1 drivers for my Intel G33 graphics that were newer...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:36.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App