Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Not getting any sound to my 5.1 from Digi Optical cable

25 Feb 2010   #11
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

I dont get it, I have my computer speaker working through my sound card via 3.5mm jack, but yet the optical that is on the same sound card isnt working even when I set s/pfid as default in the sound settings? (The meter still moves, but no sound at all?)


My System SpecsSystem Spec
.
25 Feb 2010   #12
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

I've posted on the Asus forums in helps to disable the onboard sound, so hopefully we can get to the bottom of this very soon. (I've got a music project due monday)
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2010   #13
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

bump
My System SpecsSystem Spec
.

26 Feb 2010   #14
seekermeister

W7x64 Pro, SuSe 12.1/** W7 x64 Pro, XP MCE
 
 

Go into the Device Manager and disable the onboard sound.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2010   #15
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Have you gone though any of the FAQ's on the TB knowledge base,

S/PDIF Out - How to use - Turtle Beach :: Knowledgebase

Might be worth checking all the various ones there dealing with SPDIF and digital out, just to make sure you have all the settings correct.
My System SpecsSystem Spec
28 Feb 2010   #16
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Ok I did all of that & tried both 44.1 & 48khz & still nothing. The meter bar inside of the sound device is moving, but I dont even get anything to my sub..

I tried to disable everything other thand the s/pdif & it still didnt work and now the other options are gone for me to enable them again - how do I do re-enable them?

Any other ideas?


Attached Thumbnails
Not getting any sound to my 5.1 from Digi Optical cable-untitled.png  
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2010   #17
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

still stuck...
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2010   #18
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

any help on this? I have another sound project due tomorrow & if I dont get this working I cant do the project.

thanks
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2010   #19
jlamphere

Windows 7 64Bit
 
 

are you connecting this sound card to an (receiver/amp) or 5.1 speakers? what kind?

you might want to check and see how many s/pdif ports you have on the back of each.
I know i have 3 on my computer, 1 in > 2 out ..
and on my receiver i have 2 1 in > 1 out

though i use an x-fi card..
My System SpecsSystem Spec
04 Mar 2010   #20
JohnnyScience

Windows 7 64 & Ubuntu 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jlamphere View Post
are you connecting this sound card to an (receiver/amp) or 5.1 speakers? what kind?

you might want to check and see how many s/pdif ports you have on the back of each.
I know i have 3 on my computer, 1 in > 2 out ..
and on my receiver i have 2 1 in > 1 out

though i use an x-fi card..
yeah there is only 1 optical port on my card & my sony 5.1 - the surround plugs right into the dvd/amp (its a box kit 5.1, but its still nice)

I used to have it hooked up fine on XP Pro, but I dont think I've ever tried setting it up on 7 until now.

But I'm still stuck?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Not getting any sound to my 5.1 from Digi Optical cable




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
S/PDIF Optical out - No sound from receiver (onboard and sound card)
I've got an Asus Crosshair V Formula motherboard that I couldn't get any sound on my Onkyo HT-R550 receiver via the onboard optical output (Win 7 Ultimate 64 bit OS) I was planning on getting a nicer sound card anyway, so I bought the Asus Xonar Essence ST. Installed that sound card but alas, I...
Sound & Audio
No sound through SPDIF out (red) Optical.
Hi, I have a Gigabyte GA-Z68X-UD3h-B3 Motherboard, which has a SPDIF out port on it. I followed the instructions by going into the Realtek Audio manager and setting it to "Digital Output (Optical) " and when I test it, no sound comes out, it is hooked up to a Vizio HD Tv, Im using a Nvidia 8800 GT...
Sound & Audio
Optical cable recognised as HDMI
Hello everybody, I have a Windows 7 enterprise 64 bit pc and an Onkyo receiver. I used to have them linked with an aux cable for music. But since I had enough of the bad sound quality I bought an optical cable and connected it. Now I have the problem that my subwoofer gives a lot of less sound...
Hardware & Devices
Sound didnt return after using DVI-to-HDMI cable
My friend has a computer that I helped build. I was testing to see if using a DVI cable would increase his graphics. It is DVI to HDMI and a message appeared that said sound was no going to go through the DVI. Well, we switched back to VGA and he has no sound. Is there an option to set it back...
Hardware & Devices
No sound through the HDMI cable
I have a TV with HDMI and when possessed Vista both the sound and image were transmitted by cable, put the 7 and only the image is transmitted on television, the sound driver is installed and supports HDMI transmission is the same as used in Vista. How can you fix the problem? I did not know...
Sound & Audio
Don't know were to put audio cable in hd sound input
I got a Compaq Persario V3000 and I have a Digital Audio (S/PDIF) built in my laptop and I don't know were to put my sound cable. There are two Speakers which I know were to put them but for Digital Audio (S/PDIF) it say it is located in the Rear Panel jack Please help me.I know it...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:20.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App