Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with Realtek AC97

30 Apr 2010   #1
Zephe

Windows 7
 
 
Problem with Realtek AC97

Back when I was just using Windows Vista, my computer recognized my sound card as Realtek AC97, which is what's built into my motherboard (ASUS M3A79-T Deluxe). However, when I started using Windows 7, all that Windows would show for my sound card is "High Definition Audio Device" for some reason.

I've downloaded and attempted to install both files mentioned for Realtek cards, one of which didn't seem to do anything, the other kept giving me problems due to the driver not being signed by Microsoft, over and over, despite how many times I clicked install anyway.

I've been ignoring the problem up until now, but it's giving me problems with my front mic jack, which I've not had any reason to use until recently. Going to the recording devices page will show the rear jack working as normal, but the front panel is "currently unavailable" even though it to is shown as working normally.

I hate the thought of registering on a forum for the sake of asking a question, that may have an answer that I haven't found, but this is kind of annoying me and I'd like it to be fixed if possible.

Thanks in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
30 Apr 2010   #2
mpcrsc562

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Do you have the front panel HD Audio connector connected to the motherboard or the AC97 connected? Have you tried swapping connectors?
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2010   #3
neo101

WIN7 Ultimate 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Zephe View Post
Back when I was just using Windows Vista, my computer recognized my sound card as Realtek AC97, which is what's built into my motherboard (ASUS M3A79-T Deluxe). However, when I started using Windows 7, all that Windows would show for my sound card is "High Definition Audio Device" for some reason.

I've downloaded and attempted to install both files mentioned for Realtek cards, one of which didn't seem to do anything, the other kept giving me problems due to the driver not being signed by Microsoft, over and over, despite how many times I clicked install anyway.

I've been ignoring the problem up until now, but it's giving me problems with my front mic jack, which I've not had any reason to use until recently. Going to the recording devices page will show the rear jack working as normal, but the front panel is "currently unavailable" even though it to is shown as working normally.

I hate the thought of registering on a forum for the sake of asking a question, that may have an answer that I haven't found, but this is kind of annoying me and I'd like it to be fixed if possible.

Thanks in advance.
Just skimmed a review for your M/board and you have an 8 channel HD (High Definition) sound chipset built in the motherboard!

Did you connect the wrong front connector on your case lead?
There are usually two plugs/connectors HD and AC97 (for really old motherboards such as socket 7)

As mpcrsc562 clocked above!
My System SpecsSystem Spec
.

30 Apr 2010   #4
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Zephe View Post
I've been ignoring the problem up until now, but it's giving me problems with my front mic jack, which I've not had any reason to use until recently. Going to the recording devices page will show the rear jack working as normal, but the front panel is "currently unavailable" even though it to is shown as working normally.
Thanks in advance.
I guess it might help to know what the problem is.
Not working at all?

I would suggest going to the Realtek site and d'loading the latest 2.47 driver.
It's a two step install, the first install actually deletes the old drivers, the second try installs the new drivers.

You might try right clicking on the Microsoft speaker icon in the task bar, you'll find a lot of
of options available.


http://www.realtek.com.tw/downloads/...&getdown=false

Get either the zipped or exe.

Ap
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with Realtek AC97




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Audio problem,Realtek AC97,Code 10,This device cannot start. (Code 10)
Basicaly the title explain it all,can find the driver for on board audio device. I just buy a second hand MBO.It is MSI Neo 4 H,MS-7125 Ver:3,Bios ver. V5.3 072106 Newly instaled Windovs 7 Ultima 64bits. Trayed few diferent drivers non of them works,so probably is audio device gone. Any...
Sound & Audio
Realtek ac97 speakers not working
The laptop is a compaq presario with a amd turion 1.8ghz processor, 512mb memory, 40 gig hd with 20 free. The problem: Sound stopped working some time back. Trying to fux now, the speaker in the notification tray has an x next to it. I've clicked it and it tries to find a solution but never finds...
Sound & Audio
Realtek ac97 Win7 Problem
Hi, I have installed Windows 7 recently. The problem is the sound doesn't work. A cross mark is placed on the speaker icon in the system tray. I've already read all of articles on this forum and I've tried all of links mentioned there. I also visited Realtek websites and used its links but it...
Sound & Audio
Realtek AC97 Drivers Not installing
So i installed windows 7 late last night (from xp Pro) and everything seemed to work fine but these audio drivers (seems to be a common enough issue as far as i can tell) I've downloaded or installed 3 versions of the drivers. The ones that came with the MotherBoard(Abit IL9 Pro) disc, but it...
Drivers
Realtek AC97 lacks output
Just installed W7, using a motherboard with onboard Realtek AC97 sound. I eventually got windows to realize that this was the sound hardware, and in installed a driver automatically (6.0.1.6243 from 6/18/2007). It appears to work, but nothing comes out of the headphones I plug into the jack. Is it...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:37.
Twitter Facebook Google+