Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AC 97 audio not working...Help pease.

11 May 2010   #1
apple2005

windows seven
 
 
AC 97 audio not working...Help pease.

Hi everybody!

I installed windows 7 in my relatively old desktop. Everything is working fine even USB audio but my headphone and microphone not working. Windows downloaded ac97 by itself but that is also not working. there is a cross on speaker in system tray. I tried to install various ac 97 drivers but windows are not accepting that saying not signed.

I shall be much thankful for help.

Pl refer to the attachments.




Attached Thumbnails
AC 97 audio not working...Help pease.-sound-card.jpg   AC 97 audio not working...Help pease.-sound-card.jpg2.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
11 May 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by apple2005 View Post
Hi everybody!

I installed windows 7 in my relatively old desktop. Everything is working fine even USB audio but my headphone and microphone not working. Windows downloaded ac97 by itself but that is also not working. there is a cross on speaker in system tray. I tried to install various ac 97 drivers but windows are not accepting that saying not signed.

I shall be much thankful for help.

Pl refer to the attachments.

Have you gone to toshiba and installed their driver?
My System SpecsSystem Spec
11 May 2010   #3
apple2005

windows seven
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by apple2005 View Post
Hi everybody!

I installed windows 7 in my relatively old desktop. Everything is working fine even USB audio but my headphone and microphone not working. Windows downloaded ac97 by itself but that is also not working. there is a cross on speaker in system tray. I tried to install various ac 97 drivers but windows are not accepting that saying not signed.

I shall be much thankful for help.

Pl refer to the attachments.

Have you gone to toshiba and installed their driver?
Thanks zigzag for reply!
The problem is in my desktop not laptop...Probably you have seen my system specs which I have mentioned in profile.

Thanks once again and further help will be appreciated.
My System SpecsSystem Spec
.

11 May 2010   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by apple2005 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by apple2005 View Post
Hi everybody!

I installed windows 7 in my relatively old desktop. Everything is working fine even USB audio but my headphone and microphone not working. Windows downloaded ac97 by itself but that is also not working. there is a cross on speaker in system tray. I tried to install various ac 97 drivers but windows are not accepting that saying not signed.

I shall be much thankful for help.

Pl refer to the attachments.

Have you gone to toshiba and installed their driver?
Thanks zigzag for reply!
The problem is in my desktop not laptop...Probably you have seen my system specs which I have mentioned in profile.

Thanks once again and further help will be appreciated.

My apologies. checked your specs. what are the desktops specs?
My System SpecsSystem Spec
11 May 2010   #5
apple2005

windows seven
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by apple2005 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post


Have you gone to toshiba and installed their driver?
Thanks zigzag for reply!
The problem is in my desktop not laptop...Probably you have seen my system specs which I have mentioned in profile.

Thanks once again and further help will be appreciated.

My apologies. checked your specs. what are the desktops specs?
Thanks for your prompt reply,

My specs are as as follows:
Pl refer to attachments:

Edit: I even reinstalled windows but of no benefit....Any further help will be much appreciated.


Attached Thumbnails
AC 97 audio not working...Help pease.-specs.jpg   AC 97 audio not working...Help pease.-specs.jpg2.jpg   AC 97 audio not working...Help pease.-specs3.jpg  
Attached Images
AC 97 audio not working...Help pease.-spec3.jpg AC 97 audio not working...Help pease.-spec4.jpg 
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #6
apple2005

windows seven
 
 

I need help please....thanks
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #7
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

From the looks of things you are trying to install a Realtek driver for a C-Media audio device. That in itself presents a problem as C-Media has dropped all support for their older audio chips, but not a total loss.

First uninstall the Realtek driver then go here,

ECS Web Site

and download the XP driver for it. Next follow theses steps to install it,

Quote:
1. Download that file, extract it to it's own folder.
2. Then go to the Device Manager.
3. Extend the 'Sound, video and game controllers' category.
4. Find your sound card, mine said something generic like High Definition Audio Device.
5. Right click and select 'Update driver software...".
6. Choose 'Browse my computer for driver software' option and navigate to the extracted .zip folder. Click Next and install.
found here, No drivers for onboard CMI9880 (Windows 7)
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #8
apple2005

windows seven
 
 

Amillion thanks to zigzag and stormy for coming to my help.

Actually I tried every possible driver I found on net but of no use. Then I remembered the CD I got with my desktop. I found the AC 97 driver there and installed that. It is an old driver of 2003. Everything is OK now.

I am indeed thankful to anybody who help me in any way.
My System SpecsSystem Spec
13 May 2010   #9
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

You're welcome and thanks for posting back.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AC 97 audio not working...Help pease.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek audio, Gigabyte mobo: strange-sounding audio, mic not working
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sound exclusively...
Sound & Audio
Audio Jack not working, but USB Audio is.
My self built computer recently had a change of motherboard, I now have a Asrock N68C-GS FX. The front cases' and computers back audio jack are not working, I have tried numerous headphones and speakers. However my USB headset works perfectly. My drivers are all up to date, I'm struggling to...
Sound & Audio
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
Audio stops working, "No Audio Output Device Installed"
I'm running a Dell XPS 420, which came with Windows Vista. I decided this morning that I was going to give Windows 7 a try, backed up some media on another PC, and did a completely fresh install. Everything worked perfectly, I didn't even have to install any drivers. My native resolution was...
Sound & Audio
My audio isn't working!
hi, i have a new windows 7 installed and i wanted to play music, but my audio isn't working. The speaker toolbar down the bottom right has a 'Red cross' on it. it says "no audio output device is installed. i went to device manager and on "high definition audio device" has an exclamation mark. the...
Drivers
Onboard audio not working and audio drivers won't install
Hello everyone, I'm having a problem using my motherboardís onboard HD audio instead of my video cardís audio, so without further ado here is the situation; I have an Asus maximus iii gene motherboard which has a SupremeFX X-Fi built-in sound card (this is a very nice card provided you can...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:43.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App