Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: NO Audio Output Device is installed.

03 Jul 2010   #1
DG33TL

Windows 7
 
 
NO Audio Output Device is installed.

Good day everyone!
First time here in the forum and in desperate need of help with my audio.
My audio dissapeared one day and unable to find a fix. I tried re-installing audio drivers and downloaded the lastest drivers from Intel's website and still no solution. Audio in BIOS is enabled and also did BIOS update.
"NO AUDIO OUTPUT DEVICE IS INSTALLED" and missing "Sound, Video, and game controllers" from the device manager.
Maybe a special driver needed? or settings?
Here are my specs:
Windows 7 Ultimate
Intel DG33TL MB using built in audio/video.
Audio chipset IDT.
Help me please please please!!!


My System SpecsSystem Spec
.
03 Jul 2010   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

DG33TL, welcome to the forums.

I would start with updating/re-installing the chipset drivers,

Intel® Driver Update Utility

then see if it shows back in Device Manager, and then install the suadio driver.
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2010   #3
DG33TL

Windows 7
 
 

Thanks stormy! I will try that.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Jul 2010   #4
DG33TL

Windows 7
 
 

How do I remove the chipset drivers? Does not shows up in the Add/Remove program. Thanks!!
My System SpecsSystem Spec
04 Jul 2010   #5
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

No need to remove them first, just run the installer and let it do its thing.
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2010   #6
DG33TL

Windows 7
 
 

Hello Stormy!
I updated to the lastest chipset drivers...still no luck. Still not detecting any "Sound, Video, and game controllers". Maybe older chipset drivers might work? Can I install older chipset drivers and overwrite new ones or remove them first?
Many thanks!!
My System SpecsSystem Spec
05 Jul 2010   #7
hoganth

WinXP / Win 7 / Win 8.1 64bit Dual Boot
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DG33TL View Post
Hello Stormy!
I updated to the lastest chipset drivers...still no luck. Still not detecting any "Sound, Video, and game controllers". Maybe older chipset drivers might work? Can I install older chipset drivers and overwrite new ones or remove them first?
Many thanks!!

Have you tried these steps? Looks like the issue you are having.

Desktop Boards — Troubleshooting audio issues

Hope this helps!
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2010   #8
DG33TL

Windows 7
 
 

Still no luck!!

Looks like the problem is from an optional Windows update (Intel Chipset drivers). How do I uninstall optional Windows update? It does not shows up in the Add/Remove list.

Thanksssss!!!
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2010   #9
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DG33TL View Post
Still no luck!!

Looks like the problem is from an optional Windows update (Intel Chipset drivers). How do I uninstall optional Windows update? It does not shows up in the Add/Remove list.

Thanksssss!!!
This is a real shot in the dark, uninstall your audio drivers, but first... go into the Device Manager and Uninstall any audio drivers, or unknown devices, anything you see that is unidentified (yellow mark) that might be the audio device. Then... go to Control Panel/Programs and Features and uninstall the drivers from there.

Reboot the machine and enter the BIOS, disable onboard audio... let the computer fully boot then Reboot, get into the BIOS and enable onboard audio and see if it's detected.

This sounds like a lot more than it is, should only take a couple of minutes.

Ap
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2010   #10
DG33TL

Windows 7
 
 

**PULLING HAIR**...

thanks for the suggestion Aphelion..but still no luck!!
I really don't want to restore but thats my last option...

Anything else I can try??
My System SpecsSystem Spec
Reply

 NO Audio Output Device is installed.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
No Audio Output Device is Installed
I believe this is an issue regarding an update. I had this issue before and did a system restore to back before I had installed a certain program, and the issue went away. Now however, I do not have a restore point that will go far enough back. I started up my computer today and I was hit...
Drivers
no audio output device installed
This is my wife's sony vaio, and she has had this problem with no sound on her laptop, when checking the volume control it says no audio output device installed. In device manager it says that she has Intel display audio. I need major help here please.
Sound & Audio
No AUDIO OUTPUT DEVICE IS INSTALLED
No AUDIO OUTPUT DEVICE IS INSTALLED, this is the message l got on sound icone since l installed windows 7 l have downloaded it several time the latest one it shows on control panel but not on device manager, l guess this is not really installed but l keep installing it and restat the laptop...
Sound & Audio
No audio output device installed
I bought a generic computer. It had windows vista installed and it used to display a message that No audio output device is installed . I recently installed windows 7 home premium 32 bit on it but it still says the same thing. I went to properties of it and found following error message.This device...
Sound & Audio
No audio output device installed...Tried everything, need some help.
All fixed...Hardware issue. Stripped it down and rebuilt it. Booted up and installed the drivers....woohoo I have sound again...lol Hi, I have had this problem now for a couple of months. What I have tried: Reinstall windows 7 Update bios Install the realtek high definition audio...
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:28.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App