Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AHCI : Enable in Windows 7 / Vista

13 Aug 2014   #570
holgerson5

Windows 7 Ultimate x64
 
 

So i solved my problem easily through reinstalling the system with some motherboard specific ahci pre-install drivers. Now the disk is running superb and so is windows


My System SpecsSystem Spec
.
13 Aug 2014   #571
looked

Windows 7 Ultimate x64
 
 

My AHCI was already enabled from bios but in step 5 from the first page the key "iaStorV" was set to "3".
Does that mean anything?
My System SpecsSystem Spec
13 Aug 2014   #572
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

Hello looked,

For me, "iaStorV" is set to 0 (zero) instead. The "Start" DWORD is for the status of the service.
My System SpecsSystem Spec
14 Aug 2014   #573
looked

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Brink View Post
Hello looked,

For me, "iaStorV" is set to 0 (zero) instead. The "Start" DWORD is for the status of the service.
I'm going to put it back to "3" because my computer is already troubled and changes/attempts are making things worse than ever.

Now I can't even run the repair install "Windows could not retrieve information about the disks on this computer". LOL
Everything started by trying to upgrade from IE8 to IE9, well done M$ LOL
My System SpecsSystem Spec
.

31 Aug 2014   #574
Silver007A

Win 7 Ultimate 32
 
 

I followed instructions, but now after restarting it is a black screen and stuck with-

LOADING OPERATING SYSTEM...
MISSING OPERATING SYSTEM

i tried RAID and same.

I changed it back to IDE and it still shows missing operating system.

I now can't boot at all!!!

My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2014   #575
Silver007A

Win 7 Ultimate 32
 
 

By pure chance I hit F12 to see if I could get SAFE MODE but it came up with option to boot from CD / HD etc.

I chose HD and then it gave me options from USB3 or something with a long sequence of numbers. I guessed that was my hard drive. It now started Windows.

I guess that is the boot sequence?
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2014   #576
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

Hello Silver,

The F12 key would be the one to press on your system for the "boot menu" to select what to boot from for that one time.

If you like, check in your BIOS settings to make sure that the same item is selected as 2nd in your boot priority list, and your CD/DVD drive is set as 1st.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2014   #577
bugsbunnyboss

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Great info. Thanks a lot.

I don't know if this is the right place to put this question. If not please forgive me.

I have an imac. I tried to install windows 7 from boot camp and the WEI for disk drive (SSD) was 7.9

Then I decided to remove mac OS and make it completely windows. So, again using the boot camp I re installed windows. But this time I deleted the mac OS partition. Windows installed without any problems, but the WEI score for disk drive dropped to 5.9

I tried installing the latest AHCI drivers and used the disk cleanup utility to remove 400 MB of junk. Now I run the WEI again, and the disk drive scored 6.3

I'm attaching the results of my winsat disk and as-ssd benchmark tests.





Since this is an imac, I cannot access the BIOS settings. and I'm running out of options.

Any help would be appreciated.
My System SpecsSystem Spec
13 Feb 2015   #578
blumesan

Win 7 x64
 
 

I have just finished migrating my win7 o/s to a new SSD.
As a next step I wished to enable AHCI. First I check the two registry entries as described in the tutorial (page 1) and ensured that both Start entries were 0.
Rebooted and entered BIOS setup program.
Changed the SATA configuration to AHCI.
Checked the Boot order next. It absolutely refused the option to select the SSD (with O/S) as the first boot drive. In fact it does not display that drive anywhere in the boot list.
Only when I go back and change SATA configuration to IDE can I then select the proper boot drive.

Bottom line, no AHCI

Any suggestions?
My System SpecsSystem Spec
05 Mar 2015   #579
blumesan

Win 7 x64
 
 

Just a bump for prior post.
Someone must have an idea.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AHCI : Enable in Windows 7 / Vista




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Enable and/or Disable AHCI
I hope I am not duplicating something here. . . . I did look - Honest! I ran into an interesting problem and found an easy fix. First: I wanted to ENABLE AHCI because (supposedly) it improves HDD performance. (It also enables a host of other interesting features.) I discovered the...
Hardware & Devices
How to Enable AHCI - No option in BIOS.
Hey All, I'm purchasing a new SSD next week. I've been reading up on it and it looks like I need to enable AHCI in my BIOS. I can't find any option for AHCI though. I currently have my System setup as RAID0. This was how it was set up in the factory and I haven't changed it. The only...
Hardware & Devices
AHCI : Enable in Windows XP after OS install
For info on other OS's take look here: https://www.sevenforums.com/tutorials/61869-ahci-enable-windows-7-vista.html You can use this method on Legacy BIOS or uEFI/BIOS firmware. For this example I am using a PC with uEFI/BIOS firmware & Secure Boot DISABLED. With a Intel Chip Set. ...
Tutorials
enable AHCI in Windows 7
hi... i found several tutorials to enable the AHCI-driver in win7/vista but the registry keys don't match mine... the tutorial is as following: 1. Exit all Windows-based programs. 2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER. 3. If you receive the User Account...
Hardware & Devices
Windows 7...>SSD....Enable AHCI B4 Installation
Okay I plan on doing a clean install of Windows 7 on my laptop. I have an SSD from crucial. I know that I need to enable AHCI BEFORE I start the installation of Windows 7...correct? Now....I saw this Intel website in regards to AHCI. Intel® Rapid Storage Technology — Configure the...
Installation & Setup
AHCI to Enable or Not?
Hi, I am using a HP Pavillion 180t computer with Window 7(SP-1), IE9 RC. 12GB Ram, Quad Core i7, 3.33Ghz. I do not have AHCI enabled based upon the Tutorial to do so. Would enableing AHCI be of value to me? If so how? Any help appreciated.
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:28.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App