Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AHCI : Enable in Windows 7 / Vista

21 Aug 2015   #590
dmsmit1

Windows Vista Ultimate 32bit
 
 

DocDJ,
I did follow the correct registry edit and BIOS sequence, except for the problem with AHCI not being an available option in the BIOS. When the eSATA drive (port) is displayed in the BIOS, it says that in order for eSATA to work, the BIOS must be set to AHCI or RAID (even though AHCI is not available).

Here's the latest:
Instead of resetting the CMOS, I tried changing the BIOS to RAID (again). The eSATA drive was on before starting Windows, and Windows detected it (appears in Computer...). Next I tried hot swap (this is actually hot turn on, I haven't yet tried turning it off while Windows is running, sounds risky since I see no way to tell Windows to "remove" it as can be done with USB): turn off the PC, turn off the eSATA drive, start the PC, Windows starts ok, then turn on the eSATA drive. This time the eSATA drive is detected - shows up in Computer, but within 3 sec it disappears . Using device manager to scan for new h/w, the eSATA drive becomes available again and stays available. This scenario was repeated twice, with the same results. On the next try, hot swap worked as it should - after turning on the eSATA drive it became available and stayed that way, no need to scan for new h/w. Thought I was home free.

The next day I tried hot swap and immediately got BSOD. Right after that I tried hot swap again, and this time it worked as desired. I hope the system will settle down and continue to work properly. If problems continue I'll just avoid hot swapping, or if time permits I may eventually try reset of CMOS.

Thanks again for your feedback and tips.


My System SpecsSystem Spec
.
21 Aug 2015   #591
DocDJ

Windows 7 Pro 64-bit
 
 

At this point, I can't offer any more help based on actual 1st-hand knowledge, other that that I suspect a possible cable problem or a bad controller either on the mobo or inside the drive. Suggestions:
  • try a different cable
  • try another eSATA port
  • try a different drive
Best of luck. Please post any good or bad results.
My System SpecsSystem Spec
27 Sep 2015   #592
dwarfer66

 

I wanted to do the same on my win 8.1 installed. I set AHCI mode in BIOS before install, but windows says it is still IDE (samsung 850 evo SSD), I looked in the registry and I do not have "msahci" there.

I looked at iaStorV, but the start value is 0, then I looked in StartOverride and REG_DWORD is 3, do I change it too 0 to get AHCI mode?

EDIT: I just found an old post from Brink in 2013 that told me to use iaStorv.

EDIT 2: Did the change from 3 to 0, but Samsung Magician still says IDE mode, even though BIOS says AHCI mode.


Attached Thumbnails
AHCI : Enable in Windows 7 / Vista-clipboard01.jpg  
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2015   #593
AndyRoo61

Windows 7 Ultimate 64
 
 

I have a variation on a theme, I have an installed Win 7 Ultimate running in IDE with a Samsung 500gb EVO and found the tutorial to be helpful. I thought I would try finding the setting in BIOS before updating the registry but found that it is near impossible to get into the bios as the computer boots too fast. I am wondering if I apply the changes to the registry as per the tutorial and then use Gigabyte TouchBios to change the SATA mode to AHCI and then reboot if that will work? Any advice appreciated.
My System SpecsSystem Spec
.

29 Oct 2015   #594
Brink

64-bit Windows 10 Pro
 
 

Hello Andy, and welcome to Seven Forums.

As long as both get changed, it should be fine.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2015   #595
AndyRoo61

Windows 7 Ultimate 64
 
 

Thanks Brink. Will give it a shot.
My System SpecsSystem Spec
30 Oct 2015   #596
DocDJ

Windows 7 Pro 64-bit
 
 

Just be sure you maintain the sequence of changes.
My System SpecsSystem Spec
31 Dec 2015   #597
Stephenbb

Windows 7 64bit
 
 
I've tried all these fixes but it still fails

I've tried these fixes but when I change my bios from raid to ahci I get a flash of the deadly blue screen and then directed to Windows repair. I have an Alienware m17xr4 with an Intel core i7 3630qm board, Windows 7 runs well, but after migrating my os to a Samsung 850 Pro I wanted the speed promised with ahci. I've tried using my restore point in Windows recovery on startup but no good, do I really need to reinstall Windows and all the Alienware drivers then all my programs to get it to accept the change to ahci
My System SpecsSystem Spec
02 Jan 2016   #598
Stephenbb

Windows 7 64bit
 
 
Switched from RAID to AHCI no joy Windows 7

I've updated my board driver Intel core i7 3630QM which installed correctly, I've used the fixes described in threads here, but after changing bios to AHCI, the dreaded blue screen then a reboot to Repair startup, Alienware M17 XR4, no joy, now back to RAID with a slight diversion to startup repair.

I've even completed a clean install on my Samsung Pro 850 SSD using Windows 7 disk, still refuses to start.

What am I doing wrong
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2016   #599
Ex_Brit

Win 7 Ult SP1/Win 10 Pro (all x64)
 
 

Can this process be reversed safely (if no restore point available) ?

I ask because now Diskeeper can't read the SMART status of my external drive, before it could + quite hoebstly I see no improvement in performance.

Answered my own question, yes it can......so ignore this post.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AHCI : Enable in Windows 7 / Vista




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Enable and/or Disable AHCI
I hope I am not duplicating something here. . . . I did look - Honest! I ran into an interesting problem and found an easy fix. First: I wanted to ENABLE AHCI because (supposedly) it improves HDD performance. (It also enables a host of other interesting features.) I discovered the...
Hardware & Devices
How to Enable AHCI - No option in BIOS.
Hey All, I'm purchasing a new SSD next week. I've been reading up on it and it looks like I need to enable AHCI in my BIOS. I can't find any option for AHCI though. I currently have my System setup as RAID0. This was how it was set up in the factory and I haven't changed it. The only...
Hardware & Devices
AHCI : Enable in Windows XP after OS install
For info on other OS's take look here: https://www.sevenforums.com/tutorials/61869-ahci-enable-windows-7-vista.html You can use this method on Legacy BIOS or uEFI/BIOS firmware. For this example I am using a PC with uEFI/BIOS firmware & Secure Boot DISABLED. With a Intel Chip Set. ...
Tutorials
enable AHCI in Windows 7
hi... i found several tutorials to enable the AHCI-driver in win7/vista but the registry keys don't match mine... the tutorial is as following: 1. Exit all Windows-based programs. 2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER. 3. If you receive the User Account...
Hardware & Devices
Windows 7...>SSD....Enable AHCI B4 Installation
Okay I plan on doing a clean install of Windows 7 on my laptop. I have an SSD from crucial. I know that I need to enable AHCI BEFORE I start the installation of Windows 7...correct? Now....I saw this Intel website in regards to AHCI. Intel® Rapid Storage Technology — Configure the...
Installation & Setup
AHCI to Enable or Not?
Hi, I am using a HP Pavillion 180t computer with Window 7(SP-1), IE9 RC. 12GB Ram, Quad Core i7, 3.33Ghz. I do not have AHCI enabled based upon the Tutorial to do so. Would enableing AHCI be of value to me? If so how? Any help appreciated.
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:53.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App