Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: VM not working & start menu blank on host

14 Jul 2011   #1
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 
VM not working & start menu blank on host

I installed Virtual PC, Windows6.1-KB958559-x64-RefreshPkg.msu, after rebooting my start menu was blank on the host, Win 7.

VM not working & start menu blank on host-7-start.png

I installed XP from a CD in the VPC, put in my account name with a password. When it was done I got what appeared to be Win98.

VM not working & start menu blank on host-xp-desk.png

The account name I entered was not recognized.

VM not working & start menu blank on host-xp-start.png

Then I tried to install Integration Components with this sweet message.

VM not working & start menu blank on host-installerxp.png

The XP install has no internet access although my NIC is shown as the network adapter. I tried to run a XP repair only to get the same installer error. Futher my account pic in XP is a red X, no themes available, and when I click Internet in the start menu, it goes to internet options, not IE.

Last week I did this whole process too but XP would not let me login with my password, a simple 4 numbers.

I uninstalled the first VPC and reinstalled it, but apparently there's some bits left over somewhere.
All help, suggestions, ideas and beers accepted.




My System SpecsSystem Spec
.
14 Jul 2011   #2
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

UPDATE: I reinstalled XP, updated it to SP3, installed and enabled integration, all that worked. I added a password and it won't log me in with it.

Before I shut it down, after enabling integration, no other drives are seen from XP nor can I copy/paste from or to it.
VM not working & start menu blank on host-xp-logon.pngVM not working & start menu blank on host-vm-logon.png



VM not working & start menu blank on host-vm-logon-no-pass.png


My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2011   #3
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

That's really a problem . As I never have used VPC, but a blank start menu causes if it is unchecked .
VM not working & start menu blank on host-capture.jpg

The rest ... as you are not using XP mode, you can do the visualization using Virtual Box . That is much easier to control .


My System SpecsSystem Spec
.

14 Jul 2011   #4
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Arc, that only shows programs I've used. What is missing is what I had pinned to the start menu. but all is well, I have repinned eveything.

Re-re-re-reinstalling XP at the moment.

Nice sig by the way.
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2011   #5
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post

Nice sig by the way.
If you want such a nice sig, contact Britton30

Hope this time the reinstallation will work perfectly .
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #6
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Thanks Archie, so far so good.
VM not working & start menu blank on host-xp-wait.png VM not working & start menu blank on host-bliss.png


My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #7
hjonesMCT

Win7 Ultimate x64, Server 2008 R2
 
 

Odd. Sorry I came so late to the party, work (writing stuff for Microsoft, no less) has kept me stupid busy. How's it going now? Working okay?

Quick belated question: Are you running Win7 Pro or Ult? Can you use XP Mode? It's set up so nicely. I use it and it's quite marvelous.
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #8
Arc

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 10 Pro Insider Preview 64-bit
 
 

Nice to see you , Heather .

He uses Windows 7 ultimate x64 Service pack 1 .

Click on "my system specs" at the bottom left of any post .... if it is filled up, you will get the info .
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #9
hjonesMCT

Win7 Ultimate x64, Server 2008 R2
 
 

Gotcha. I just never assume, because I have 4 computers, so it could be one of those other than my main machine.

Soooo.... why not XP Mode? Download Windows XP Mode
My System SpecsSystem Spec
15 Jul 2011   #10
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Yes, the spec listed are the PC I'm using.

Got XP installed...installed and enabled integration, uninstalled it because MS said to and reinstalled it along with an update to allow copy/paste, shortcuts, etc. None of that works and I can't see my win7 install from the VM. All I can use from the Win 7 is my Bluray/DVD/CD drive. Copy/paste won't work, attached USB devices are not recognized.

I shied away from XP Mode since it says it's a 20GB install and my XP disk only takes about 3GB. I may switch, MS really wants one to use XP mode I guess.

EDIT: Another thing, It seems maybe integration is NOT enabled. When I click Enable, I'm asked for a password, which I have not created, so crap.

EDIT Part deaux: Every time starting VM I'm prompted for a password, not created. XP wants a password, not created, but will logon after clicking OK several times.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 VM not working & start menu blank on host




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Lnk files in start menu are blank.
I've read other solutions on this forum, like this one: https://www.google.com/url?q=https://www.sevenforums.com/tutorials/19449-default-file-type-associations-restore.html&sa=U&ei=TIxjUMbYHIaF4gSWqYDQCg&ved=0CAYQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNEB_A69a8b6tKo2av-NDG12nndVvQ but it didn't...
General Discussion
Blank space in Start Menu
Hey! I just completed a fresh Win7 HP 64bit install on my new SDD. Everything went fine and is awesome, except my start menu has this large blank/empty space in the unused area, which causes unnecessary and annoying mouse/touchpad mileage. I've used the same operation system twice in...
General Discussion
All icons in start menu and desktop are showing blank
Just upgraded WIndows Vista to Windows 7 from a download. The installation appeared to be fine but all of the icons on the desktop have lost their pictures and none of the start menu icons are showing any design nor do they work. I've tried deleting the icon cache and restarting but that hasn't...
Installation & Setup
Menu sound effects not working for Windows 7 start menu
I upgraded from Windows XP to 7. I have "menu command" and "menu pop-up" sound effects set but they are not working for the Windows 7 start menu. They used to work for XP. It was helpful to hear a sound effect whenever a menu expanded or item was pressed in the start menu. I know this may be a...
General Discussion
Start menu not working as it used to
Hello. When I installed Windows 7, some programs would have a little arrow on its shortcut on the start menu that would let me do some actions (eg, word editor would let me view recently open files, media player would let me play/pause songs, messenger would let me open a conversation window)....
General Discussion
Start Menu Jumplist Not Working
Hi Guys, Wondered why the jump list did not appear when i hover on the arrow icon for items who has jumplists. It worked right after i installed, but not working after i proceed with all the installations of apps. Not sure which apps cause this thou. Anyone has any idea? *it...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:40.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App