Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: My Aug 9 update experience

16 Aug 2016   #1
d4g4m

windows 7 home premium 64
 
 
My Aug 9 update experience

I've had a windows 7 computer for over 6 years, never having a problem with updates. On Aug 9 after being on line for a few minutes, I saw the update pop up that revisions were available. I've had the settings on 'let me see first' for a year because of the GWX that I didn't want. After checking the updates that they didn't include any 10 stuff, I clicked 'install'. Install was much slower than usual and I got a 'fail' on almost all. When I clicked 'try again', the problems started. Trying to visit sites slowed to a crawl while updates was still searching. Opened the 'resource monitor' to discover that svchost.exe - wuauserv [update search] was consuming 95-100% of the cpu I disabled wuauserv and reset search to never so I could have normal operation.
I spent multiple hours/days on numerous sites trying to find a fix. Tried 'restore to an earlier date, CHKDSK, MS fixit 50202.msi, MS fixit- windows update trouble shooter [fixed a few minor things] Be advised that this fix cleans out everything including any updates in 'hide' [I had the 6 GWX updates] and your last update date will show 'never', but my 459 updates were still installed.
To see if any of the fixes worked, I changed never search to let me see first. A few minutes later, I actually got connected but with an error code 8024402C Microsoft windows list of error codes under protocol talker errors is WU_E_PT_WINHTTP_NAME_NOT_RESOLVED the proxy server or target server name can not be resolved. And while wuauserv is consuming 95% of cpu and updates is running, my ISP connection status shows no sent or received bytes to/from Microsoft server.
I suspect that the problem is not with the computers of almost one million visitors to this site/update forum in only a week. I suspect that the problem is with the Microsoft Windows update server as per the error #
So I just read the 'simplifying win 7 updates' thread. It took them a year to realize that win 7 users didn't want win 10 and hid the 6 GWX updates. Any connection between the new 'simplifying' procedure and updates not working? The all in one update doesn't work for me. Looks like I'll be leaving 'updates' on 'never check'
As a side note- I know of someone who has a laptop with Vista, using Chrome, no virus program, never updated anything, using it for a p/t at home business and has never had any problems. And we're concerned about updates for an eight year old program?


My System SpecsSystem Spec
.
Reply

 My Aug 9 update experience




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Recent Experience with Windows 64-bit Win7 Pro Update (KBs Listed)
My system is an Acer TMP645-MG w/i7-4500U, 8GB RAM on Windows 7 Pro 64-bit. The state of Windows Update on this Acer remains that desired to prevent the automatic update for Window 10. Please inform me if I need to unhide any of the (3) KB's involved in that fiasco. Here is the list of KB's MS...
Windows Updates & Activation
Windows Experience Index - Update or Refresh Score
How to Update or Refresh the WEI Score in Windows 7 The Windows Experience Index measures the capability of your computer's hardware and software configuration and expresses this measurement as a number called a base score. A higher base score generally means that your computer will perform...
Tutorials
Windows experience index update killed my video playback
everything was fine i was able to play video normally until i updated my windows experience index after which videos will play for a few seconds losing quality as it goes until about 3 sec in when it just gives up music doesn't even get that far. the only thing i did this time was update the index....
Music, Pictures & Video
My SP1 experience
No question, I just gotta vent... Downloaded SP1 via WU -- a grand total of 61.2mb. The service pack downloaded fully but failed to install with error 80004005. (I googled the error ... its been around for years, its cause is 'unspecified' & it's cure is evasive.) In addition, my...
Windows Updates & Activation
nVidia Driver Update & the Windows Experience
I recently (re)installed a GTX260 video card in my system and loaded the nVidia 195.62 driver package. I then went into The Windows Experience and refreshed. Video scores were 7.2 - nice. After that I noticed that there was a newer nVidia driver out - 196.21. I installed that. I then noticed in...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:57.
Twitter Facebook Google+