Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Update disables system restore + new folder entry

15 Dec 2016   #11
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
How much free space does Windows 7 partition "C" have?
189GB Free of a 250GB SSD. Windows is the only thing on that SSD.


My System SpecsSystem Spec
.
15 Dec 2016   #12
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
So have you tried just leaving the oS drive hooked up and try thr restore point because it seems to me that the other drives are your problem.
If you noticed in my last post this happened when no other drives were attached and right after a fresh install of Windows 7 Pro.

Quote   Quote: Originally Posted by Layback Bear View Post
How much free space does Windows 7 partition "C" have?
189GB Free of a 250GB SSD. Windows is the only thing on it.

Quote   Quote: Originally Posted by torchwood View Post
Hi Microbell,

would you mind posting your CBS log.

do you have any of these events, on your system.
Event ID 25:
Event ID 22:
Event ID 8193
if so have a read of this
https://www.google.co.uk/url?sa=t&rc..._iY_Yw1mWjOZ3w

and have you incorporated the 100mb partition into J drive?

Roy
I was able to locate 2 set's of errors in event viewer dealing with VSS.
Event ID 8193
Event ID 12293

Both set's of errors only occurred when I first ran though Windows update after the initial install of Windows 7 and again when I tried to update this month. The error does not appear though out event viewer.

I did read through the link you posted but I have 13.9GB set aside for system restore which should be more then enough space ( they were saying setting it to 1GB in the article), pagefile and hiberfil are disabled on a SSD, no 3rd party disk applications running and system restore points are fine when rebooting. They only get deleted if I try to run Windows update which makes me think this is a Windows update related issue.

As for the CBS log if you need a recent one I will have to run SFC as my system is set up to clean out log files and such on shutdown. Let me know and I'll do that but I do have 4 logs in RAR files from the first install but some of those are pretty big.

"and have you incorporated the 100mb partition into J drive?"

Not sure what you mean by that. J: drive is my game drive location which rests on a partition of a 3 partition disk (G The 100MB system reserve partition should be residing on C: disk which is the SSD.

Drive Setup:

**Note**
Drive G: was my C: drive with windows on it before adding the SSD.


Attached Thumbnails
Windows 7 Update disables system restore + new folder entry-drivesetup.jpg  
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2016   #13
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Microbell,
As for the 100MB reserved, I mentioned the J drive as that showed as the "primary" restore drive in your screenshot.

The CBS log is updated when you run Windows updates, no need for SFC, might show where its falling over.....
(would prefer Zip not rar, its on your system by default)

What prog are you using to clear your logs

Roy
My System SpecsSystem Spec
.

15 Dec 2016   #14
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torchwood View Post
Hi Microbell,
As for the 100MB reserved, I mentioned the J drive as that showed as the "primary" restore drive in your screenshot.

The CBS log is updated when you run Windows updates, no need for SFC, might show where its falling over.....
(would prefer Zip not rar, its on your system by default)

What prog are you using to clear your logs

Roy
Roy,

I use CCleaner (secure delete) to clean out logs and files and shell bag analyzer to clean out MRU shells and mount points. That said I did run SFC to check for corruption violations and it found none. Today I finally got Windows update to install updates using the method posted here... Windows Update will not update and I've tried multiple fixes

I had about 40 updates and broke it down into 2 stages so I could check to make sure it was creating and not deleting my restore points and everything looks fine as far as I can tell. All updates installed successfully and system restore did NOT get disable this time so I turned Windows Update back to Automatic.

The new CBS log is attached in zip format as requested. Let me know if you see any issues (As I did see some FAILED entries) for some packages that may pertain to a few FAILED updates that I had previously installed. I do have 7 that show as FAILED in the list.

Also do I really need to use option 3 on that "Windows Update Reset" page since everything seamed to install correctly after I installed KB3172605 manually?


Attached Files
File Type: zip CBS Log 12-15-2016.zip (5.06 MB, 3 views)
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2016   #15
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Microbell,
Yep update hanging has been around for a while now.
The "fix" you applied was not issued by MS, but found and issued by users!!!
Thier advice(MS) was a clean install

If you are now getting updates then part 3 is not required.

I suspect that the Hanging caused the restore point failure as there is an upper time limit on system processes.
I cannot see that in your CBS log as it only covers 1 day, using Ccleaner has cleared previous entries,
where it would have been shown, see my screenshot for a standard user view,
(if you had run SURT that would have shown as the last entry).

Things are looking much better, but to find the root cause of the CBS failed, BUT INFO errors
can you please run these tools

http://www.sysnative.com/niemiro/apps/SFCFix.exe

and then SURT
Access Denied
(ITS FOR THE KB FORUM GLITCH)

copy paste the output

Roy


Attached Images
Windows 7 Update disables system restore + new folder entry-neal1.png 
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2016   #16
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Roy,

First off.... Thank you for all the help on this. I'm pretty computer savvy but this one had me clueless to the cause but as you know Windows 7 update has become somewhat of a mess now days. Here is the output for the logs.

Code:
SFCFix version 3.0.0.0 by niemiro.
Start time: 2016-12-15 19:26:42.618
Microsoft Windows 7 Service Pack 1 - amd64
Not using a script file.

AutoAnalysis::
SUMMARY: No corruptions were detected.
AutoAnalysis:: directive completed successfully.

Successfully processed all directives.
SFCFix version 3.0.0.0 by niemiro has completed.
Currently storing 0 datablocks.
Finish time: 2016-12-15 19:30:07.232
----------------------EOF-----------------------

Code:
=================================
Checking System Update Readiness.
Binary Version 6.1.7601.22471
Package Version 26.0
2016-12-15 19:57

Checking Windows Servicing Packages

Checking Package Manifests and Catalogs

Checking Package Watchlist

Checking Component Watchlist

Checking Packages

Checking Component Store
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!msvcr110.dll	x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c\f!msvcr110.dll: msvcr110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!msvcp110.dll	x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c\f!msvcp110.dll: msvcp110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!atl110.dll	x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c\f!atl110.dll: atl110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!mfc110u.dll	x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c\f!mfc110u.dll: mfc110u.dll
(f)	CSI C Mark Deployment Missing	0x00000000	c!avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_0b20a8ff883c3a4a	x86_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_1d37a43bbfe1dc9c	
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!msvcr110.dll	amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396\f!msvcr110.dll: msvcr110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!msvcp110.dll	amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396\f!msvcp110.dll: msvcp110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!atl110.dll	amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396\f!atl110.dll: atl110.dll
(f)	CSI F Mark Missing	0x00000002	f!mfc110u.dll	amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396	
(fix)	CSI F Mark Missing	CSI Registry Item Repaired	Wrote amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396\f!mfc110u.dll: mfc110u.dll
(f)	CSI C Mark Deployment Missing	0x00000000	c!avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_c373722873c01144	amd64_avast.vc110.crt_2036b14a11e83e4a_11.0.60610.1_none_d58a6d64ab65b396	

Summary:
Seconds executed: 132
 Found 10 errors
**Note**

While reviewing this issue here and on other forums I did see that Avast was causing these entries in the CheckSUR logs. Other then that the logs look clean to me and Windows 7 is finding updates on the auto setting (so far).

Question:

If that screenshot you posted was from your PC I see a DeepClean log. Is that a cleaning tool and if so can you shoot me a link to check out? I do like tools......hahahaha
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2016   #17
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Microbell,
Looks sweet to me all errors found were fixed.

The deep clean folder is from the inbuilt MS disk cleanup tool


Happy surfing


Roy
My System SpecsSystem Spec
15 Dec 2016   #18
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Alright then. Thanks a bunch for your help Roy!

Have a great holiday!!


Attached Images
Windows 7 Update disables system restore + new folder entry-christmas-tree-animated-gif-19.gif 
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2017   #19
Microbell

Windows 7 Pro 64bit SP1+Updates
 
 

Greetings all,

Well I marked this solved a few weeks ago but it seams the issue has reappeared. I got all the updates and every thing ran fine until last week. I was checking my logs in "Event Viewer" and again saw the same errors for system restore appeared again and after checking system restore I yet again have windows disabling system restore and creating that C: (Folder Missing) folder.

Here is the detail of the errors:

Code:
- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="System Restore" /> 
  <EventID Qualifiers="0">8193</EventID> 
  <Level>2</Level> 
  <Task>0</Task> 
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords> 
  <TimeCreated SystemTime="2017-01-05T21:52:08.000000000Z" /> 
  <EventRecordID>14034</EventRecordID> 
  <Channel>Application</Channel> 
  <Computer>Microbell-PC</Computer> 
  <Security /> 
  </System>
- <EventData>
  <Data>C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs</Data> 
  <Data>Windows Update</Data> 
  <Data>0x80070422</Data> 
  <Binary>220407809D010000870100009501000022CE28677C6DDA79E28C1C000000000000000000</Binary> 
  </EventData>
  </Event>


- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="SPP" /> 
  <EventID Qualifiers="0">16388</EventID> 
  <Level>2</Level> 
  <Task>0</Task> 
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords> 
  <TimeCreated SystemTime="2017-01-08T04:45:09.000000000Z" /> 
  <EventRecordID>14155</EventRecordID> 
  <Channel>Application</Channel> 
  <Computer>Microbell-PC</Computer> 
  <Security /> 
  </System>
- <EventData>
  <Data>\\?\Volume{c80f7f49-d375-11e6-8248-806e6f6e6963}\</Data> 
  <Data>\\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopy3\</Data> 
  <Data>The specified object was not found. (0x80042308)</Data> 
  <Binary>01000000502600003E2600000000000042BEB7C56AAFC921DB93674A0E00000000000000</Binary> 
  </EventData>
  </Event>
SFCFix Tool:

Code:
SFCFix version 3.0.0.0 by niemiro.
Start time: 2017-01-10 15:54:14.018
Microsoft Windows 7 Service Pack 1 - amd64
Not using a script file.

AutoAnalysis::
SUMMARY: No corruptions were detected.
AutoAnalysis:: directive completed successfully.

Successfully processed all directives.
SFCFix version 3.0.0.0 by niemiro has completed.
Currently storing 0 datablocks.
Finish time: 2017-01-10 15:57:00.984
----------------------EOF-----------------------
I allocated more space (18.6GB or 8% of the SSD) which gave me about 7-10 restore points which should be quite enough space but it keeps getting nuked once filled. The problem seams to me like once the restore points reach the limit you set (18.6GB in my case) Windows is not deleting the oldest restore point first when it attempts to create a new one but instead DISABLES system restore altogether and wipes them all out and creates that folder.

After looking at the error in event viewer and comparing it with Windows Update logs it seams to happen when Windows tries to create a restore point right before an update (KB2565063 this time on 1-5-2016) but updates installed from the previous days (since 12-15-2016) went find with no restore point issues.


Any thoughts on a way to prevent this or fix the issue other then deleting restore points manually to make sure it never tops out?

**Note**

All updates installed fine and SFC found no violations so I can't find anything that may be corrupting this system restore process.

System settings using vssadmin commands:


Attached Images
Windows 7 Update disables system restore + new folder entry-storage.jpg 
My System SpecsSystem Spec
12 Jan 2017   #20
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Again Microbell,
sorry its reared its head again
there was a different error code showing in that log 0x80070422

Please check that the following services are enabled with these settings:

- "Remote Procedure Call" (RPCSS), Automatic.

- "COM+ Event System" (EventSystem), Manual.

- "System Event Notification Service" (SENS), Automatic.

- "Volume Shadow Copy" (VSS), Manual.

- "Microsoft Software Shadow Copy Provider" (SWPRV) , manual.

- "Block Level Backup Engine Service", manual


I also see that 8193 error did you increase the VSS storage capacity, as shown in the link referenced previously.


(manually updating does not follow the same rules so restore points will not be affected)


Roy
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Update disables system restore + new folder entry




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
System restore : No windows folder
Hello, I try to use system restore but there are no windows drive in the last step regardless the restoration point. Instead I get : 1, No drive found I tried in normal, safe mode and in recover mode. I used bootrec /fixmbr
Backup and Restore
Restore from an image without an entry present in System Restore
Hi, I've made a restore point using system restore and saved the image onto my external HDD and later restored it to its factory state using Dell Local Backup. However, now that I want to restore from the image on my external HDD, I can't find the entry in system restore since I've restored...
Backup and Restore
windows update and system restore failure.
Can anyone help please? About a week ago my win 7 business PC automatically downloaded updates including SP1 I think. However, we then had some problems using flash on some cloudbased business systems we use so having associated these problems with the time of the update I carried out a system...
Windows Updates & Activation
Restore Users folder from Windows.old after multiple system recoveries
My laptop was getting BSoDs. I tried a system recovery but after it failed, I brought it to a computer shop where they tried three more reinstalls of Windows 7, and Vista to try fix it. I have four Windows.old files - Windows.old, Windows.old.000, Windows.old.001, Windows.old.002. I want to restore...
Backup and Restore
Windows Update & System Restore Points BUG !?
hi ! 2 days ago on 100830 (Aug 30) i restored my system to a System Restore Point created a few days earlier, on 100826 (Aug 26). as i understand it, everything that has been installed AFTER the System Restore Point are then lost, including security-patches from Windows Update etc. ...
Backup and Restore
Windows update disables two monitors!
Hey all I've just upgraded my edit suite (custom built) to Windows 7 from XP and to start off with everything was fine. The edit suite itself while on XP ran on 4 monitors (3 LCD and one HDTV) for when I was editing video for work. Upon launching 7 I had all the monitors come up immediately -...
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:15.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App