Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ?!? windows HANGS at P.O.S.T after restart? (have to hard-reset)

21 Feb 2018   #11
7point5

windows
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Ranger4 View Post
This website might help you with the Cstates & what the various setting do.

Everything You Need to Know About the CPU C-States Power Saving Modes | Hardware Secrets
cool thx

which one is necessary to significantly reduce cpu voltage while idle? (say when on desktop, when not gaming or not compressing or anything)

is C1 enough or do others like C3 & C6 further reduce vcore voltage when on desktop? I wanna reduce it to the max to preserve cpu life (since cpu voltage kills even faster then cpu clock speed)


and more important how can I fix this? (restart normally without having to disable C states and without uninstalling the monthly rollup)


My System SpecsSystem Spec
.
21 Feb 2018   #12
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

There were problems with Windows Updates to do with Meltdown & Spectre & some changes made by MS to prevent infection from Meltdown that became a problem with certain Anti Virus programs. Could you system be one of those, if so have a look in the News section on this Forum & scroll through looking for Spectre & Meltdown.
My System SpecsSystem Spec
21 Feb 2018   #13
7point5

windows
 
 

I also tested on a fresh setup (7 SP1 + SSUpdate + super-rollup + various minor updates) : no antivirus or any other 3rd party apps installed

same problem: before latest rollups, restart works fine
after rollup, restart causes PC to hang at POST (unless I disable most Cstates)



but maybe ur onto something is there some possible connection between the specter/meltdown thingie & Cstates?
My System SpecsSystem Spec
.

21 Feb 2018   #14
Bat 1

8.1 home x64
 
 

System Info - See Your System Specs - Windows 7 Help Forums

More help might be possible if others know what hardware you have.

That will help you find out your system hardware specs so you can post the specs.
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2018   #15
7point5

windows
 
 

iirc it's an old Ivy bridge cpu & 1155 mobo. that said I could test on another different older rig with all Cstates enabled just to see when I've time & I'll post results but I say 10 to 1 the result will be the same so the hardware thing would be a red herring (just a hunch tho)
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2018   #16
Bat 1

8.1 home x64
 
 

Most of the problems caused by Spectre/Meltdown patches occurred on AMD CPUs. There are a few posts I read when someone says I also have a problem on an old Intel CPU. What kind of problem ? What Intel CPU ? The more nfo someone posts on their problem as well as hardware and software configurations, the easier it is to find a pattern with the problems and be able to report to Microsoft.

Since You posted it's a "Old Ivy Bridge & 1155 Mobo" I'll just guess that you're running in BIOS instead of UEFI and something with fast startup/hibernate couldn't be the problem ? Otherwise as posted earlier, what you're describing is happening Before Windows starts and "shouldn't" be caused by the updates.
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2018   #17
7point5

windows
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Bat 1 View Post
Most of the problems caused by Spectre/Meltdown patches occurred on AMD CPUs. There are a few posts I read when someone says I also have a problem on an old Intel CPU. What kind of problem ? What Intel CPU ? The more nfo someone posts on their problem as well as hardware and software configurations, the easier it is to find a pattern with the problems and be able to report to Microsoft.

Since You posted it's a "Old Ivy Bridge & 1155 Mobo" I'll just guess that you're running in BIOS instead of UEFI and something with fast startup/hibernate couldn't be the problem ? Otherwise as posted earlier, what you're describing is happening Before Windows starts and "shouldn't" be caused by the updates.
(no actually I use EFI)

and yet problem only occurs with latest monthly rollup updates (and disappears if I uninstall that update)

usually when a PC restarts there's a brief time when signal is lost to monitor, then signal returns & there's bios/efi beep for the POST. when win7 is updated with the monthly rollup then the screen remains blank without signal & I've to hit hard-reset (unless I disable C3 & C6 states. I can leave C1 enabled)

which means the monthly rollups are incompatible with C3 & C6



but you were right it also depends on config!

I tested on an even OLDER rig (lga1156 with P55 chipset, and classic bios only no efi) and the same win7 works when I restart! so it got nothing to do with age
but the Cstate options are a bit different in tat bios: there's only "enable C1" and "set Cstate limit" (with 3 options: C1 C3 & C6. I guess if I set "limit" to C6 this means all 3 Cstates are enabled?)



so it's only with the ivy bridge setup that it doesn't work so basically it's a combo of 3 things, monthly-rollup + C-states + hardware. watta mess

anyway my main setup (the one with the bug after the monthly rollup) is an old I5-2400 lga1155 cpu on a P67 chipset mobo. win7 was installed in EFI mode, sata mode is set to ahci etc. nothing special



anyway gotta not lose sight of the main problem: even if the bug happens with only 1 config & only with C-states, the main cause is still the monthly rollup
before mrollup: no problem, after mrollup: problem, after uninstall mrollup: no problem
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2018   #18
Bat 1

8.1 home x64
 
 

Definitely a Strange One and I really don't have a Clue
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ?!? windows HANGS at P.O.S.T after restart? (have to hard-reset)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD and computer also hangs requiring hard reset,
I keep getting blue screen of death as well as computer hanging requiring a hard reset, particularly when using ableton live music software, but also happens when not. Have run memtest and memory passed fine. Not done any other tests, what is weird is the memory dmp, seemed to point to a...
BSOD Help and Support
Windows 7 64bit. Hangs when I restart, but shutdown/restart works fine
I just rebuilt my game pc and ever since I installed windows 7 64bit anytime I hit restart it says windows is shutting down, the screen goes black and stays black. I have to press the power button to force a shut down and then restart it. BUT, if I shut down windows with the shut down button the pc...
General Discussion
After 6 hours, the PC just hangs and I have to hard reset
This happened EVERY DAY. I have my PC set to turn off automatically at 1 AM. If I leave it on all day then the next morning I'll come to it and it'll just have the desktop there and none of the icons or ctrl alt del or even pressing the power button will work. I have to hard reset. It's screwing up...
BSOD Help and Support
PC hangs on post screen after doing Windows 7 restart
I just built my computer today, everything is working fine and all drivers are installed from official websites etc. When I start my computer from complete off (cold startup) the BIOS splash screen lasts for 1 second before Windows 7 starts booting, and the computer startup speeds are fine....
Hardware & Devices
Windows 7 Hangs on Shutdown / Restart
Every other day or so when shutting down or restarting Windows gets to the "Logging Off" stage and sits there until I just get tired of waiting and hit the reset button. I remmeber having the same problem years back on numerous machines and having to do download a patch for the problem. Windows 7...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:10.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App