Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 wont boot up after installing

28 Feb 2010   #1
alzdaman

Windows XP
 
 
Windows 7 wont boot up after installing

Hi,

I recently tried to install Windows 7 Ultimate on to a separate IDE Hard Drive but I have failed. I unplugged everything but just my DVD Drive and Hard Drive from the motherboard (the DVD Drive is connected to the Hard Drive through a IDE Cable to the motherboard).

I pressed F12 to boot from the DVD Drive and started the installation. Everything was going fine with the installation, I got to where it says preparing your pc for first use, I get to a "Welcome" screen, then it says "Shutting Down" immediately after. The pc reboots but fails to load up Windows 7 at all, it just reboots in a loop with nothing. I've tried reinstalling again and again and I cant get past this.

Anybody got any ideas as to why this is happening?

Al


My System SpecsSystem Spec
.
28 Feb 2010   #2
gregrocker

 

Try booting into Safe Mode to update your display driver.

Check for any other drivers in error in Device Manager.

Check also the Event Viewer or Diagnostics>Performance log for logged errors revealing the cause of shutdown.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2010   #3
krazeegal

win 7 home premium
 
 

Hi - i am having the same problem as Alzdaman - does anyone have a solution - i have removed all devices - but alas. I am sure my bios needs to be updated but i dont have a floppy drive - i will try and update bios and see if that works.
BTW - i ran upgrade from Vista - so it should at least give me the option of dual boot option - shouldnt it?
My System SpecsSystem Spec
.

01 Mar 2010   #4
gregrocker

 

Quote   Quote: Originally Posted by krazeegal View Post
Hi - i am having the same problem as Alzdaman - does anyone have a solution - i have removed all devices - but alas. I am sure my bios needs to be updated but i dont have a floppy drive - i will try and update bios and see if that works.
BTW - i ran upgrade from Vista - so it should at least give me the option of dual boot option - shouldnt it?
Try booting from DVD to Custom install.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2010   #5
krazeegal

win 7 home premium
 
 

I am up and running - i created a bootable USB and booted up from that - i removed the USB flash drive once i was in Win 7 and then restarted - it booted straight up and into Win 7 - i have checked device manager and all seems to be fine - holding thumbs cos i just ran all the updates and installed software etc

Hope this helps you.
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2010   #6
alzdaman

Windows XP
 
 

I should have said in my original message that my mobo has only 1 IDE port on it so I have an IDE card that the HD I was trying to install 7 onto is plugged into. I think the IDE card is what is causing me problems. I might try the bootable usb option and see how that goes.

Al
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2010   #8
johnm32073

windows 7 Pro 64 Bit /Dual Boot vista 64 bit Ultimate
 
 

are you using an upgrade or full version???
new computer you built If you you are upgrading go with clean install if you have an upgrade disk. Need more info on the computer you putting it on
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2010   #9
johnm32073

windows 7 Pro 64 Bit /Dual Boot vista 64 bit Ultimate
 
 

I have a new computer I built I put vista ultimate on it 64 bit then two weeks later win7 came out so I bought w7 Pro upgrade and Bought another hard drive and installed w7 onto it using clean install.I have two hard drives vista on one and w7 on the other I only use w7
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2010   #10
alzdaman

Windows XP
 
 

johnm32073 - I am using a full version of windows 7 Ultimate. I'm getting another hd later today and going to try install 7 onto that so I'll let you know how it goes.

My specs:
OS: Windows XP, CPU: Intel Pentium 4 3.0GHz, Motherboard: MSI P965 Platinum
Memory: 2GB PC4200 DDR2, Graphics Card: Radeon X800 256MB GDDR3 PCI-E
Monitor: Displays IIyama 19" ProLite X486S Monitor, PSU: 550w
Hard Drives: Quantum Fireball 40GB IDE Western Digital 150GB IDE
Hitachi Deskstar 400GB SATA2

gregrocker - thanks for the USB link!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 wont boot up after installing




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Dell Vostro 200 wont Boot up after Installing new Graphics Card
My computer loads up fine goes to the windows logo , then goes black , after about 30 seconds the computer restarts itself and does this same proccess over and over. I have tried everything disabling onboard, reinstalling windows , uninstalling drivers and doing a clean install, etc im really...
Graphic Cards
Windows wont boot after installing AMD 7970M Driver, M17x R4
After running great for a year, my Alienware M17x R4 crashed when loading BF4, i restarted it and it decided to do an when re starting update and would freeze on the windows screen. I reinstalled windows, then reinstalled the chipset driver and tried to install the graphics card driver AMD 7970m. ...
Graphic Cards
Win 7 , Ubuntu dual boot, windows wont boot, startup disk doesnt help
Hi a couple of months ago my system crashed, windows 7 wouldnt boot, and I misplaced my installation disk. I had the problems several times since obtaining the computer several years ago. (Lenovo IDeaPad y450). I attributed the problem to what I believed was a bad hard disk, so I replaced it with a...
General Discussion
windows 7 wont boot, wont go to safe mode or start on windows 7 disk
hi, window will not boot goes to blue screen that says process 1 initizaltion failed and starts dumping, then reboots to reapir, wont repair, tried booting to reapir disc and used bitdefender rescue which showed no virus, then tried booting to my winodws 7 upgrade disc, it says loading files then...
BSOD Help and Support
windows7 wont boot past windows splash screen - will boot to safe mod
WIndows 7 premium home version on a lenovo laptop freezing at splash screen. I can boot into safe mode just fine. Whereby I have to run a system restore back to an older date but the issue still comes back up and this seems to be especially true when trying to wake it from sleep mode. beyond the...
BSOD Help and Support
After installing Kalyway, 7 wont boot
Hi, Im sorry if this is in the wrong forum part... I installed Kalyway to one of my empty HD's, but now Windows 7 wwont boot even when I set it's HD to be primary in BIOS. When it tries to boot, I get a GRUB 1.5 error (which I dont know what is and why I get it) ...Mac OS works fine, but I am...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App