Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: SVCHOST.EXE(netsvc) taking up all memory on a freshly formatted system

16 Jun 2015   #1

Windows 7 Home Premium 64-Bit
SVCHOST.EXE(netsvc) taking up all memory on a freshly formatted system

Hello everyone. Long time lurker, first time poster. I have ran into a problem and would like to ask for some help.

I help around my office when computers go bad, and diagnose and fix. But this one has me stumped.

A lady needed some help yesterday with a very slow and laggy computer (it was literally 30 seconds behind on anything you tried to do). Well, I opened up task manager and the memory usage was 100%. The cpu usage was normal. I see that the svchost.exe (netsvc) is the culprit, but couldn't figure out how to get it to stop. We are really busy, so my boss just said give her a different computer and format that one and put all of our software back on it.

Well this morning I formatted, installed Windows 7 and stepped away to lunch. When I returned, it was exactly the same. On the desktop of a fresh format, nothing installed, the memory usage is 100% with the same exact culprit.

Could this be a hardware issue of any sort? I did a memory scan and it said it was ok. This is a Dell tower with built in NIC. Could it be going out? I wouldn't think so since the internet works fine (just very unusable due to slowness).

Any help would be greatly appreciated it. If any more info is needed I will be glad to give whatever is need. Thank you all!

My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2015   #2

Windows 7 Ultimate x64 SP1

See this post svchost.exe (netsvcs) draining all my memory, some steps may be detailed in earlier posts. Looks a bit complicated.
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2015   #3

Windows 7 Home Premium 64-Bit

Thanks for the link. I did see that earlier but since I haven't downloaded any updates I didn't think it would work for me.
My System SpecsSystem Spec

16 Jun 2015   #4

Windows 7 Home Premium 64-Bit

Also, I'm not sure if it provides any help. But if you unplug the ethernet cable, it runs fine. But literally as soon as it gets an internet connection memory usage goes to 80, 90, 100%.
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2015   #5

Windows 7 Home Premium 64-Bit

Sorry to bump my own post. But this thing is still whooping me.
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2015   #6

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1

Okay I fixed the problem on my home based machine but for office based machines configured to use a WSUS server take a look at the following:

Strange behavior of Updates during recent installs

It looks like MS has provided a fix: KB3050265 - take a look at:
My System SpecsSystem Spec

 SVCHOST.EXE(netsvc) taking up all memory on a freshly formatted system

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
svchost.exe (netsvc) takes 25% of the cpu :((
Hello, From this morning my cpu is constantly at 27-25% at idle whereas before it was 0 to 3%...It's the very first time something like that happens at idle...I didn't install anything yesterday or taoday (yesterday was fine).. i checked the ressource monitor and indeed, it shows that...
Performance & Maintenance
Checking For Updates, taking forever w/ svchost.exe, high memory usage
I'm currently seeking help regarding the checking of updates on my computer. Checking for updates is already taking hours. It's been over a year since I have updated my computer. I decided to update it today as to make good use of the free time from work and to get the Windows 10 Upgrade...
Windows Updates & Activation
Svchost.exe constantly taking up about 50% CPU and lots of memory.
The problem is svchost.exe (localservice). I have posted an image which contains all services under that process. Please help me SevenForums, you're my only hope.
Performance & Maintenance
Freshly installed OS win7 64bit taking 30 seconds at Welcome screen
I just installed windows last night without any software on it but all the drives it takes about 30 seconds from putting in my password. I have nothing what so ever running in startup so I'm a bit confused. I'm using Crucial brand new SSD and 16gigs of G.Skill ram and both are working fine. Any...
General Discussion
Svchost taking too much memory
my svhost process is taking too much Memory... making my computer havent happened any time before... please suggest a solution..
Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:09.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App