Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Video players' video playback failing after a few minutes

16 Jan 2015   #1

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
Video players' video playback failing after a few minutes

Hi guys, very recently (a couple of months ago) I built a custom desktop intended for gaming, and every game works great on max settings, youtube and online players work fine. However, when I play either Windows Media Player, or VLC player, strange things start happening. For both players, after a few minutes into the video, the video playback disappears and the player becomes unresponsive (can't access menus, can't fullscreen), however, the sound still plays fine. Though sometimes I can open the player menus, but they're blacked out, furthermore, the desktop taskbar starts glitching (chrome or VLC icon superimposes itself on the windows/start logo), re-positioning the taskbar fixes this. Basically, the WMP and VLC players' video playback glitches out a few minutes into the video, but sound is fine. Can't figure this out for the life of me. I've re-installed both players, re-installed the video driver, downloaded Shark007 codecs, disabled anti-virus, nothing works. Here's some of my specs;

Windows 7 Home Premium (x64) Service Pack 1 (build 7601)
Install Language: English (United States)
System Locale: English (United States)
Installed: 12/10/2014 11:56:32 AM
Boot Mode: Legacy BIOS in UEFI (Secure Boot not supported)

4.00 gigahertz Intel Core i7-4790K
256 kilobyte primary memory cache
1024 kilobyte secondary memory cache
8192 kilobyte tertiary memory cache
64-bit ready
Multi-core (4 total)
Hyper-threaded (8 total)

Serial Number: 140626901503703
Bus Clock: 100 megahertz
UEFI: American Megatrends Inc. 1008 05/29/2014

Crucial_CT512MX100SSD1 [Hard drive] (512.11 GB) -- drive 1, s/n 14390D53DA08, rev MU01, SMART Status: Healthy
Intel Raid 0 Volume SCSI Disk Device (2000.40 GB) -- drive 0, s/n Fast Data, SMART Status: Healthy

8134 Megabytes Usable Installed Memory
Slot 'DIMM_A1' is Empty
Slot 'DIMM_A2' has 4096 MB
Slot 'DIMM_B1' is Empty
Slot 'DIMM_B2' has 4096 MB

NVIDIA GeForce GTX 980 [Display adapter]
TOSHIBA-TV [Monitor] (24.0"vis, November 2010)

High Definition Audio Device
NVIDIA High Definition Audio
NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WDM)

ESET Smart Security Version 8.0.304.0

Thanks for taking the time to look at my post!

My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2015   #2

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit

Hi and welcome to SevenForums,
You might be interested in this,
My System SpecsSystem Spec

 Video players' video playback failing after a few minutes

Thread Tools

Similar help and support threads
Thread Forum
Install a new video card for a failing onboard video connection
This hardware question is about adding in an older NVidia graphics card to replace the onboard video. One error I'm getting and computer power up is 'not getting signal' at the monitor from the onboard video. A sample install of the add-in card to bypass that connection gave a typical blue...
Graphic Cards
Random BSOD and Crashes - VFX & Video diting, HD Video Playback, 3D
Hello all, I am looking for some assistance as to what is causing my computer to crash. It doesn't happen insanely often, but the way it crashes makes me think there's a hardware issue going on. I am mostly thinking it's either my CPU or one of my two graphics cards installed, but I'd be more...
BSOD Help and Support
win 7 poor video playback in fullscreen on all players
Hi, i've googled this problem and a lot of people seem to have it but no solutions. Please help! I've tried every player and all sorts of codecs and settings and drivers and nothing fixes soon as I go to fullscreen videos (hd and otherwise) are pixelated/grainy help!? iv forked out so...
Music, Pictures & Video
Suddenly no video but only audio on almost all video players
To whoever might solve this: Today, after normally booting up my main computer, all installed video players could only gave audio but no video. Only exception: IrfanView, which had no problem in any format. On the other hand, even the always reliable mplayer (earlier and new version), which...
Music, Pictures & Video
Pixelated video playback in players except WMP with Shark007 codecs
Hi there. I know this question has been asked over and over. Anyway, my laptop has following configuration. 1. Intel i7 1.73 Ghz 2. 500 GB HDD 3. ATI Radeon 5730 graphics 4. RealTek audio 5. 4GB RAM 6. 64 bit Windows 7 Ultimate I formatted and installed 64 bit Windows 7, installed Shark007...
Media Center

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 16:43.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App