Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: I dont get 5.1 sound

07 Nov 2009   #11
ljubisa24

Windows 7 build 7600
 
 

Well i tried my Realtek and same problem applies here.

When i try to turn on the Speaker Fill option that is similar to CMSS one i use with my creative i get poor sound quality and no vocals from rear speakers at all and heave hiss ammount.

Can this be a Windows 7 problem in general or im doing something wrong ?

Maybe i should go back to my XP ... I really love to enjoy good quality music and dont really care about games so much they work fine like this anyway.


My System SpecsSystem Spec
.
08 Nov 2009   #12
The Stodd

Windows 7
 
 

Same here but with Realtek on board - if the speaker tests all work surely it is a 7 problem?
My System SpecsSystem Spec
08 Nov 2009   #13
The Stodd

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ljubisa24 View Post
I might pull out my creative and try realtek again =)

Anyone tested the new drivers ?

For me its important to have my music in all 5.1 speakers and since CMSS doesnt work yet XD any ideas on realtek drivers?
No luck with new drivers for Realtek, Boo!
My System SpecsSystem Spec
.

08 Nov 2009   #14
ljubisa24

Windows 7 build 7600
 
 

Well i solved my problem xD

I decided to stop testing all different CMSSs, speaker fills ...

And decided to solve my software problem with a hardware solution.

I just got myself a 2/1 spliter ... so i plugged in my Front Speakers and Rear Speakers cable in the spliter and plugged that into my Realtek sound card atm. Defined it as Front Speaker Out when Realtek program asked and left subwoofer and mic ones same.

I know i know ... Its a ugly sollution. But since i like to listen to my music most of the time this is acctually good for me until creative or realtek make there drivers work properly.

Like this i get a fully working all speakers (even better then CMSS or speaker fill can probably ever be) so for now i am happy if you can call it that lol.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #15
PvtMatter

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ljubisa24 View Post
I might pull out my creative and try realtek again =)

Anyone tested the new drivers ?

For me its important to have my music in all 5.1 speakers and since CMSS doesnt work yet XD any ideas on realtek drivers?

I had Realtek on board, downloaded the latest drivers, no center and back speakers. I disabled it and installed an Audigy 4 right out of the box....downloaded latest drivers. However, I still have the same problem....on side front speakers only. From my research with Creative it seems you can enable the other speakers in a 5.1 setup by opening the Creative Media Source and clicking on the EAX button. My problem is I don't have an EAX console (get message that no supported audio device is detected when I try to launch from the EAX folder under Creative). Maybe you have an EAX console? I can't find where I can download this separtely but maybe you can.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #16
priosteel

windows XP
 
 

hey mate, i had the same problem and it was driving me nuts. i;m assuming you have windows 7 32bit installed. you cant install the driver that came with the product in windows 7 even if you change the compatibility mode from properties.

It may sound wierd, and i dont know how it worked, butThe fix that worked for me, is i installed windows 764-bit and then installed the driver form the original disk. Bt before that you have to change the compatibility to windows xp.

Just Hit Properties>Compatibility>Check run this program for windows xp.

HOpe it Works for you. Eax console is Working for me and i get surround sound.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #17
PatrickICE

Windows 7 Pro
 
 

I have the same problems but I can at least get surround sound, but not bass/subwoofer, by using a DSP like ATSurround for Foobar2000. I describe my bass issues here:

daniel_k’s SB Audigy Series Support Pack 3.5 (10/11/2009) No More Goat Soup

While running Vista for a couple weeks I used your driver pack and it worked great…minus one issue. I have an analog 5.1 speaker system with an Audigy 4 Pro. Worked perfectly with XP. Surround works fine on Vista with this driver package but the subwoofer is outputting zippo. And, yes, I have set speakers to 5.1, enabled bass management wherever I could find it, set the crossover to 200Hz, and turned off CMSS and all effects. There’s no subwoofer output, not even in the control panels.


So I recently upgraded to Windows 7 Pro and the sound is working exactly the same as it did with Vista. Can’t say I’m not surprised. Anyone else have the same situation…and a fix?

I'll add that I also tried the official Creative driver packs. And when I play with the ATSurround DSP's settings I can change the settings for any of the shelf speakers but changing any of the bass/sub settings does absolutely nothing.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #18
ljubisa24

Windows 7 build 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by PvtMatter View Post
Quote   Quote: Originally Posted by ljubisa24 View Post
I might pull out my creative and try realtek again =)

Anyone tested the new drivers ?

For me its important to have my music in all 5.1 speakers and since CMSS doesnt work yet XD any ideas on realtek drivers?

I had Realtek on board, downloaded the latest drivers, no center and back speakers. I disabled it and installed an Audigy 4 right out of the box....downloaded latest drivers. However, I still have the same problem....on side front speakers only. From my research with Creative it seems you can enable the other speakers in a 5.1 setup by opening the Creative Media Source and clicking on the EAX button. My problem is I don't have an EAX console (get message that no supported audio device is detected when I try to launch from the EAX folder under Creative). Maybe you have an EAX console? I can't find where I can download this separtely but maybe you can.
Well Realtek speaker fill works acctually you only need to enable it. However it works REALLY REALLY bad.

When it comes to EAX you can find it really hard... And it doesnt really work on huge % of creative cards atm. Creative forum is floded with help requests and many are EAX related. I do have a EAX console from a iP17 support pack for SB Augidy SE. And it doesnt work at all.
My System SpecsSystem Spec
14 Nov 2009   #19
PatrickICE

Windows 7 Pro
 
 

Not sure exactly what I did. I tried using digital output via SPDIF instead of analog output. While everything "worked" it was only because the external decoder was using Pro Logic thus the bass was weak and the surround so-so. After I switched back to analog the bass/sub was working with Foobar2000 and the ATSurround DSP. Huh. Still getting stereo with most stuff online, though. Guess I just need to find some software DSPs for IE/Media Player.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 I dont get 5.1 sound




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Custom Sound Scheme: Close Window Sound Plays Instead of Chosen Sound
Cheers all, Problem is as stated in the thread; I downloaded, untar'd and set the theme up today. I know it's specifically the "Close Window" sound since it's unique from the others. I'm referring to the following actions in particular (there may be more things I could do to proc it, but I...
Sound & Audio
Dos and Dont's?
Hi, What precautions should one take before creating a full back up image and/or after restoring an earlier fully backed image, using Macrcium Boot CD? Thanks.
Backup and Restore
No sound, cant fix it, dont know whats wrong.
So... i've created this account just to try and get this finaly solved. I've had no sound for a long time and i've been trying to find a fix for months... I formated my pc 3 times now and still nothing. I dont know whats going on exactly... this is all I know: -No speakers/headphones work...
Sound & Audio
Please help. I dont know what im doing.
hi everyone. I really need help with this because i have an exam coming up and i need to get my computer back to normal. Im a complete newb at all computer terminology and my attempts to fix it myself have failed because of that. My problem is that whenever i boot up my netbook, it goes to the bsod...
BSOD Help and Support
i dont get it....
why is 64 bit named x64 but 32 bit is named x86?!
General Discussion
Sound Not Working... Dont Know What Happend. Help!
So my sound was working just fine on Windows 7 until I decided to have a video chat with my friend over Live Messenger. I was simultaneously listening to music and video chatting at one point until I decided to pause my iTunes. Then when we were done chatting I went back to play iTunes and now the...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:19.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App