Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: AHCI : Enable in Windows 7 / Vista

22 Aug 2010   #250
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Had a hard time finding your manual.

The first time, the AHCI option wasn't there.

Were you able to find it in the BIOS?
At the place in BIOS you posted does it give you a SATA option?

This might be a motherboard version issue or BIOS version issue.

Do you have the last BIOS version installed?


My System SpecsSystem Spec
.
22 Aug 2010   #251
brands

seven
 
 

Nope, the "Configure SATA as" option only gives me the choice of IDE, nothing about ACHI.. Even did a new install of 7 and since I unfortunately could only alter the J-Micron through BIOS did see the previously "hidden" driver installation.. But I'm guessing that since it can't be found in the BIOS (I mean the configure SATA option), it must be related to the J-Micron.

ASUS doesn't provide win7 BIOS for this board,so I went from my original XP64bit to a Vista64 (both were latest versions) hoping that that might do the trick.. but no success.
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2010   #252
brands

seven
 
 

OK so I tried out the J-Micron with a fresh install of 7..
HDTune does see the HD as SATA and UDMA6 (which I guess means that everything is working fine) but the results simply don't justify the whole fuss. (identical if not worse than those while on IDE and of course worse than how I've seen the HD perform on various online reviews)

I'm guessing that I must have missed some really obvious setting that I shouldn't have.
Any help appreciated.
My System SpecsSystem Spec
23 Aug 2010   #253
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by brands View Post
OK so I tried out the J-Micron with a fresh install of 7..
HDTune does see the HD as SATA and UDMA6 (which I guess means that everything is working fine) but the results simply don't justify the whole fuss. (identical if not worse than those while on IDE and of course worse than how I've seen the HD perform on various online reviews)

I'm guessing that I must have missed some really obvious setting that I shouldn't have.
Any help appreciated.
Dave76 had a valid point earlier; while the JMicron JMB363 controller itself supports SATA / AHCI / RAID, you specific motherboard chipset may not make use of all that controller's features.

The manual appears to be wrong as it refers to RAID which the ICH7 can not support.[/quote]So, I would highly recommend getting SIW and having a look at the exact chipset setup you're running on that board.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Aug 2010   #254
futureaviator

Windows 7 64 bit
 
 

Hi I have a asus p5qpl-vm epu motherboard, I followed all the steps. When I get to BIOS I can't find the AHCI. Where can I find this?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2010   #255
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello futureaviator, welcome to Seven Forums!





I have a P5Q Pro and this is where AHCI is for my board.


click to enlarge
AHCI : Enable in Windows 7 / Vista-sata.jpg


My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2010   #256
brands

seven
 
 

Hi ZaLiTH
Well the P5KC doesn't have an ICH7 but an ICH9 which can support AHCI so I really can't say what the issue with the J-Micron was, but anyway, all's well since I finally got around it..
I read in the ASUS forums about AHCI being disabled/removed from P5KC BIOS.. so after some reading, I crossflashed the P5KC with Kokakey and gave the mobo P5KR BIOS and by doing so got AHCI
The only issue now seems to be that the Ethernet port, while fully functional, won't let me connect to the internet.. but I guess that that's a whole differet thread.

Thanks for all the help.
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2010   #257
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Good news you found the solution to the AHCI problem.

Thanks for letting us know.
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2010   #258
futureaviator

Windows 7 64 bit
 
 

Thanks BFK.

This is what I see in my BIOS. Do I need to update my motherboard?


Attached Thumbnails
AHCI : Enable in Windows 7 / Vista-photo.jpg  
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2010   #259
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by futureaviator View Post
Thanks BFK.

This is what I see in my BIOS. Do I need to update my motherboard?




Hello again.



You could see if "Configure as AHCI" will be offered in a BIOS update, you are aware of the hazards a BIOS update present correct?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 AHCI : Enable in Windows 7 / Vista




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Enable and/or Disable AHCI
I hope I am not duplicating something here. . . . I did look - Honest! I ran into an interesting problem and found an easy fix. First: I wanted to ENABLE AHCI because (supposedly) it improves HDD performance. (It also enables a host of other interesting features.) I discovered the...
Hardware & Devices
How to Enable AHCI - No option in BIOS.
Hey All, I'm purchasing a new SSD next week. I've been reading up on it and it looks like I need to enable AHCI in my BIOS. I can't find any option for AHCI though. I currently have my System setup as RAID0. This was how it was set up in the factory and I haven't changed it. The only...
Hardware & Devices
AHCI : Enable in Windows XP after OS install
For info on other OS's take look here: https://www.sevenforums.com/tutorials/61869-ahci-enable-windows-7-vista.html You can use this method on Legacy BIOS or uEFI/BIOS firmware. For this example I am using a PC with uEFI/BIOS firmware & Secure Boot DISABLED. With a Intel Chip Set. ...
Tutorials
enable AHCI in Windows 7
hi... i found several tutorials to enable the AHCI-driver in win7/vista but the registry keys don't match mine... the tutorial is as following: 1. Exit all Windows-based programs. 2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER. 3. If you receive the User Account...
Hardware & Devices
Windows 7...>SSD....Enable AHCI B4 Installation
Okay I plan on doing a clean install of Windows 7 on my laptop. I have an SSD from crucial. I know that I need to enable AHCI BEFORE I start the installation of Windows 7...correct? Now....I saw this Intel website in regards to AHCI. Intel® Rapid Storage Technology — Configure the...
Installation & Setup
AHCI to Enable or Not?
Hi, I am using a HP Pavillion 180t computer with Window 7(SP-1), IE9 RC. 12GB Ram, Quad Core i7, 3.33Ghz. I do not have AHCI enabled based upon the Tutorial to do so. Would enableing AHCI be of value to me? If so how? Any help appreciated.
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App