Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 1tb HDD only shows 523gb

20 Nov 2011   #1
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 
1tb HDD only shows 523gb

what the hells wrong with it couple weeks ago it was fine then i tried making a partion but it didnt work but now its like this how to fix it?




My System SpecsSystem Spec
.
20 Nov 2011   #2
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Have you run a checkdisk to look for errors on the drive?
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #3
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

No need for the second window, it is reported to be 523GB at the top of the disk managment console.

Try shrinking and extending the partition again. You should get the right values back. (just use windows default settings when shrinking and extending)
My System SpecsSystem Spec
.

20 Nov 2011   #4
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

i get this unfortunately, will try to scan for disk errors now since it did not let me shrink it

My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #5
Sub Styler

Windows 7 Ultimate x64
 
 

When you tried making a partition, did you actually make a Virtual Hard Disk instead?

Also when you tried resizing, did you use 1. the wrongly reported C: in the top pane, or 2. the Partition listed in Disk 0 in the bottom pane. I would recommend trying it from 2.

Also please let us know how running "chkdsk /f" from and elevated command promp went, were there any errors?
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #6
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

didnt get any errors on check up and it dont matter which one i click one it wont let me shrink it or extended it , says same thing and extend is grayed out.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #7
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

Hmmmm........mysterious.

I can only stab in the dark.

Try an sfc /scannow from an elevated prompt to see if you have any bad system files. If it corrects errors, run it again till it finds no errors.

Download the hard disk utilities available from your drive manufacturer and see if it passes those tests.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #8
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

There is definitely something wrong with the control info on this drive - possibly in the MFT. You do not just loose nearly half a terabyte like this.

The problem is, that working on this C partition can result in total loss. It would therefore be imparitive to make an image of the partition before we get started. Do you have an external drive large enough to place all that data - seems to be like around 400GBs worth. If we can do that, then we could proceed.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #9
M1GU31

Windows 10 64bit
 
 

ok that method did find errors but says its unable to fix them so im going to post the log here ,did it 3 times still same message so ye like i said heres log but will continue to give it a go to see if it finds more ''

click to see logs>>>>> logs sfc - 032e9d3b
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2011   #10
ignatzatsonic

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit
 
 

There might be someone around here who can properly analyze that CBS log, but you should take WHS's advise and make an image of the drive or otherwise preserve its current state because it is obviously rocky for some reason.

At a minimum, I would copy any personal data files on it to another drive if you have not already done so.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 1tb HDD only shows 523gb




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Win7(64bit) shows 3gb RAM usable but Vista (32bit) shows full 4gb Ram
I own an old Packard Bell Easynote MX37 laptop which was running Windows Vista Basic (32bit !!). I only use it now and then and decided to get a few more years life out of it and do some upgrades. It has an Intel T2390 Pentium 1.86ghz CPU (itís a dual core). It used to have 3gb RAM (1x 1gb and...
Hardware & Devices
Win7 connection icon shows 802.11n, but ASUS utility shows 802.11ac!
Win7pro 64bit, USB-AC56 adapter plugged into USB3.0 The windows connection icon in the task tray shows an 802.11n connection. But the ASUS "WLAN Control Center" utility shows 802.11ac. Are they both trying to control the connection? ASUS is a nightmare for driver installation.
Network & Sharing
12gb ram shows in bios, only 4,6,or 8 usable shows in windows
Hi guys. I just upgraded my processor to an AMD 8350. It replaced my Phenom. This is the 3rd day the new processor has been in the computer. First two days everything went fine. Ran Prime 95 and IBT to make sure i was up and stable. This morning (3rd day) got up, turned on the computer, and now i...
Hardware & Devices
NVIDIA Geforce 210 shows 1GB when box shows 512
Hey so I have an Nvidia Geforce 210, and the box says its 512 MB, but both the info displays on Windows XP and 7 say It has 1 GB. I'll add a screenshot. Any clues? Thanks guys!
Graphic Cards
HDD shows up, shows data, no folders or files visible
I just reinstalled Windows 7 64bit after a crash. I reconnected my second HDD to the machine where prior to the crash I stored all my photos and music. The problem is that there appears to be no folders or files visible in the drive, despite it showing over 300GB of used space. See the...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:54.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App